Μ. Κοττάκης: Το πολιτικό ναρκοπέδιο στο οποίο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

 

H υποδοχή που ανέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη και ως κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρισε έξω από το επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης.

Κάτοικοι της περιοχής Προβατώνα του Βόρειου Εβρου με μαύρες σημαίες στα χέρια και σκυθρωπά πρόσωπα διαμαρτύρονταν έξω από τον χώρο όπου συσκεπτόταν η βουλευτής της Ν.Δ. με τοπικούς φορείς, διαμαρτυρόμενοι για το λουκέτο στην 7η Ταξιαρχία που λειτουργεί πολλά χρόνια στην περιοχή τους. Ο κόσμος διαμαρτυρόταν όχι μόνο γιατί πλήττεται η τοπική οικονομία από την αναστολή λειτουργίας των στρατοπέδων, αλλά γιατί δεν νιώθει πλέον ασφαλής. Λαός και Στρατός σε αυτά τα χώματα είναι μια γροθιά. Η θωράκιση και η άμυνα δεν είναι απλώς καθήκον για τους ακρίτες, αλλά και όρος προσωπικής επιβίωσης. Δεν ζεις αν δεν αμυνθείς!

Το περιστατικό με τον κτηνοτρόφο που καταδικάστηκε σε 26 μήνες φυλακή επειδή έφερε καραμπίνα και προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο οκτώ Τούρκων σε ελληνικό έδαφος τους ήταν εξαιρετικά πρόσφατο, επώδυνο και δυσάρεστο. Τι μέλλον έχει ένας τόπος, αν τιμωρείται με φυλακή η προάσπιση των συνόρων και του εθνικού εδάφους; Οι κάτοικοι με τις μαύρες σημαίες που διαμαρτύρονταν κοσμίως έξω από το επιμελητήριο δεν ήταν συριζαίοι. Ούτε ο τοπικός βουλευτής Δημοσχάκης, που συμμερίζεται τις ανησυχίες τους. Η Ν.Δ. γενικότερα αλλά και η οικογένεια Μητσοτάκη ειδικότερα διατηρούν ισχυρότατα ερείσματα στην περιοχή από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα.

Η Ντόρα, έμπειρη ούσα, κατάλαβε ότι η διήμερη επίσκεψή της στην περιοχή θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα με το «καλημέρα». Τηλεφώνησε στον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος της εξήγησε ότι, πρώτον, το σχέδιο της νέας δομής (περιλαμβάνει και άλλες ταξιαρχίες, όπως για παράδειγμα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ακούγεται και η Φλώρινα) παρουσιάστηκε σε όλα τα κόμματα της Βουλής σε απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας χωρίς αντιδράσεις (πλην της Ελληνικής Λύσης) και ότι, δεύτερον, ο Στρατός δεν φεύγει από την περιοχή του Προβατώνα, απλώς αναδιαμορφώνεται το σχήμα στο πλαίσιο της αναδιάταξης της άμυνας της χώρας. Άλλωστε οι 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προς τον Εβρο και τα νησιά θα κατευθυνθούν, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητος στις ακριτικές περιοχές. Οι κάτοικοι όμως αυτό δεν το ήξεραν, γιατί κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να τους ενημερώσει για τις αλλαγές.

Η Μπακογιάννη «κατέβηκε» στον δρόμο, πλησίασε ήρεμα τους πολίτες, τους μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του ΑΓΕΕΘΑ (ο οποίος έχει αυξημένη ευαισθησία για την περιοχή στην οποία υπηρέτησε επί χρόνια ως αξιωματικός), ενώ αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς δέχθηκε και αντιπροσωπία των κατοίκων του Προβατώνα και τους τα εξήγησε ακόμη μία φορά. Τα πνεύματα ηρέμησαν, προσκαίρως τουλάχιστον. Ωστόσο η κυρία Μπακογιάννη, όχι μόνο στον Εβρο, αλλά και στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, κατάλαβε άριστα, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας μιας ταξιαρχίας σε μια περιοχή που ονομάζεται Προβατώνας, πόσο μεγάλη ευαισθησία υπάρχει στις εσχατιές γι’ αυτό που τεχνικώς ονομάζεται «αποστρατιωτικοποίηση» και μας ζητούν οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Εάν βγαίνει στους δρόμους με μαύρες σημαίες ένα δεξιό χωριό για μια ταξιαρχία, τι θα γίνει αύριο αν ο Πομπέο επιμείνει να αποσυρθούν από τα νησιά μας πυραυλικά συστήματα που έχουμε για να αποτρέπουμε την Αγκυρα από επιθέσεις κατά ελληνικών νησιών; Τι νομίζουμε ότι θα κάνει ο κόσμος στη Χίο, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στην Κω, στη Σάμο, στο Καστελόριζο, στις Οινούσσες; Θα πειστεί με το παραμύθι «ο Στρατός δεν φεύγει, οι πύραυλοι μόνο φεύγουν» και θα παρακολουθήσει σιωπηλός και απαθής την τυχόν -δεν θέλω να το πιστέψω- δραματική συρρίκνωση της αποτρεπτικής ικανότητος της χώρας; Και ο τελευταίος κάτοικος νησιών του Αιγαίου γνώριζε ότι διαθέτουμε πυραύλους ικανούς για να κτυπήσουν υποδομές σε εχθρικό έδαφος για να το σκέπτεται ο άλλος δύο και τρεις φορές όταν σκέπτεται την πιθανότητα να εισβάλει στα νησιά μας. Και ο τελευταίος κάτοικος στον Εβρο γνωρίζει ότι η αυξημένη παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα τανκ που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τα «ομόλογα» των Τούρκων στη συνοριογραμμή, στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάς δεν είναι ούτε Συρία ούτε Λιβύη.

Ο αρχηγός ΓΕΣ Λαλούσης το έδειξε με την επιθεώρηση που πραγματοποίησε στην περιοχή. Και ο τελευταίος ακρίτας στα νησιά και στον Εβρο που θεωρεί τον εαυτό του αναπόσπαστο μέρος της άμυνας της χώρας γνωρίζει, τέλος, εμπειρικά το παράδειγμα ισχύος που διδάσκεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Άλλο να είσαι μύγα και άλλο μέλισσα. Η μύγα είναι εύκολο θύμα. Η μέλισσα όμως όχι. Τσιμπάει. Πριν τη σκοτώσεις, σου καταφέρνει πλήγμα κι ας είναι ο Δαυίδ ως μέγεθος απέναντι στον Γολιάθ άνθρωπο. Αυτό είναι και η Ελλάς έως σήμερα με τη σημαντική αποτρεπτική ικανότητα που διαθέτει στα νησιά και στον Εβρο: Μέλισσα που μπορεί να τσιμπήσει δυνατά την Τουρκία, αν προκληθεί. Και επειδή οι «ατρόμητοι» γείτονες, που το μόνο που ξέρουν είναι να προκαλούν ύπουλες δολιοφθορές στις σημαίες μας μέσα νύχτα, κρυπτόμενοι, το ξέρουν καλά αυτό, προσπαθούν να αφαιρέσουν από την Ελλάδα το κεντρί της. Με την πίεση της αποστρατιωτικοποίησης. Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε διακεκαυμένη ζώνη πλέον και το γνωρίζει.

Στην Αθήνα διαδηλώσεις γίνονται μόνο στις πλατείες κατά του κορονοΪού με διακύβευμα ένα τζιν και ένα aperol παραπάνω. Στον Εβρο, στα νησιά και στην Κύπρο οι διαδηλώσεις άρχισαν και γίνονται για τη σημαία, το χακί, την άμυνα, τις σφαίρες και τους πυραύλους: την αποτροπή, δηλαδή. Εντελώς καινούργια κατάσταση. Νομίζω ότι η έμπειρη Ντόρα, που αντελήφθη σε τι πολιτικό ναρκοπέδιο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση, θα μεταφέρει την εικόνα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Γιατί εμάς άλλες φορές μάς πιστεύουν και άλλες μας θεωρούν υπερβολικούς, όταν τα λέμε δημόσια.

Best Of

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψή...

Οικονόμου: Η πορεία που έχει ανοίξει η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακοπεί

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους τραπεζίτες

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Παιδικά Χωριά SOS: Εκείνοι που επιλέγουν να αφιερώσουν τον χρόνο τους για να κάνουν τη ζωή κάποιων παιδιών πιο όμορφη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Εντυπωσιακή πρωτιά με 26% για Χασαπόπουλο-Βούλγαρη

Του Μανώλη Κομνηνού   Την ώρα που η πρωινή ενημερωτική ζώνη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το Pamesτoixima.gr   Το παζλ της προημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμπληρώνεται σήμερα. Ήδη γνωρίζουμε τα 3 από...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης επεσήμανε τις συνθήκες παρακμής που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, και την...

Παιδικά Χωριά SOS: Εκείνοι που επιλέγουν να αφιερώσουν τον χρόνο τους για να κάνουν τη ζωή κάποιων παιδιών πιο όμορφη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, τα Παιδικά Χωριά SOS έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Τα...