Μ. Κοττάκης: Σταματήστε τον διασυρμό των ιερέων

Του Μανώλη Κοττάκη

Πηγή: newsbreak.gr

 

Είναι η τελευταία φορά που θα γράψω για το θέμα εν μέσω καραντίνας, θέλω να πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθω!

Η πληγή που έχει ανοίξει στο σώμα της Εκκλησίας αυτή την εποχή είναι βαθιά, χαίνουσα και πυορροούσα. Τι λέγεται αυτές τις μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες σε ναούς, παρεκκλήσια και μοναστήρια για συγκεκριμένα μέλη της κυβερνήσεως και συγκεκριμένες ευαίσθητες κρατικές υπηρεσίες είναι εξόχως ανησυχητικό!

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά θα σημειώσω μόνο τούτο: Όταν μετριοπαθείς ιεράρχες αισθάνονται ότι παρακολουθούνται και ότι γίνονται στόχος αναφορών ευαίσθητων υπηρεσιών, πως τάχα κοινωνούν κόσμο μυστικώς -κάπως έτσι πρέπει να προέκυψαν και τα αδιάσειστα ντοκουμέντα των Αθηνών, από παρακολουθήσεις-, τότε το συμπέρασμα είναι πως έχουμε φύγει από τις «τριβές» της καραντίνας και έχουμε περάσει πλέον σε άλλο στάδιο, πολύ διαφορετικό: Η Εκκλησία στον βαθύ πυρήνα της αισθάνεται πως αποτελεί στόχο (μέρους) του κρατικού μηχανισμού. Και, μάλιστα, επί δεξιάς κυβερνήσεως. Αισθάνεται -δικαίως ή αδίκως- πως της φορτώνονται αμαρτίες άλλων.

Ας είμαστε ειλικρινείς! Προφανώς και η Εκκλησία οφείλει να τηρήσει τον νόμο, δεν έχουμε θεοκρατία. Αλλά από το πρώτο κύμα επιθέσεων που εξαπολύθηκε εναντίον της από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχές Μαρτίου για τη θεία κοινωνία και τους συγχρωτισμούς τι προέκυψε; Τα μισά και πλέον κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα προέρχονται από το εξωτερικό (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία). Και τα άλλα μισά από επαφές τους, από μετανάστες (Ριτσώνα κ.λπ), από ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τον ιό έφεραν και διέδωσαν αρχικώς ιδιοκτήτριες οίκων μόδας, γόνοι εφοπλιστών, γουναράδες, μουσουλμάνοι εποχιακοί εργάτες της Γερμανίας, παρουσιάστριες, σελέμπριτι, ιατροί, επιχειρηματίες. Κοινώς, πολίτες του κόσμου. Δεν κόλλησε κανείς από γονυκλισία ή από θεία κοινωνία. Και γονάτισαν πολλοί και προσκύνησαν πολλοί και κοινώνησαν πολλοί έτσι (και συκοφαντήθηκαν πολύ); Σε παραλλαγή παλαιάς φράσης του Κωστή Στεφανόπουλου για το νέφος, κάποιοι απαιτούν: «Φέρτε μας έναν νεκρό από εκκλησιασμό»

Προσοχή! Δεν λέω πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Υπάρχει και είναι μεγάλος. Λέω όμως πως στα σημεία που είδαμε να γίνεται φασαρία μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κρούσμα. Ούτε σε ναούς ούτε έξω από τράπεζες ούτε σε πλαζ ούτε σε παραλίες, όπως στη Θεσσαλονίκη. Τα μισά κρούσματα μέχρι στιγμής είναι εισαγόμενα, γνωστής προελεύσεως και τα άλλα μισά, όπως άκουσα έγκριτη συνάδελφο να αποκαλύπτει, είναι «βορείων». Έτσι της ψιθύρισαν από την κυβέρνηση.

Εφόσον αυτό ισχύει, οι ιεράρχες και οι ηγουμένες, βλέποντας και τα περιπολικά να τριγυρνούν στις εκκλησίες και εισαγγελείς να ασκούν διώξεις εναντίον τους (μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος), διερωτώνται (λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά διερωτώνται): Μήπως ήμασταν στόχος ούτως ή άλλως και… ευκαιρίας δοθείσης; Τα συνδυάζουν αυτά με την παράλειψη της Προέδρου της Δημοκρατίας να πει λέξη για την Εκκλησία στις 25 Μαρτίου και με την απάλειψη κάθε αναφοράς για τον κλήρο από την Επιτροπή 2021, προσθέτουν και διάφορες αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και να το σενάριο, προβληματίζονται.

Στον σκληρό πυρήνα της Εκκλησίας μας, ιερείς, μοναχές, πιστούς, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ψυχές τους μοιάζει με προεπαναστατική περίοδο. Το λάβαρο λείπει μόνον. Μην ξεγελιέται κανείς από τη σιωπή. Το γεγονός άλλωστε πως την Εκκλησία ακολουθούν στο αντάρτικο δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη στέφανο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή, αμιγώς μητσοτακικοί, όπως η Μερόπη Υδραίου της Κέρκυρας, θα έπρεπε να κάνει σκεπτικούς πολλούς στην Αθήνα.

Από αυτήν εδώ τη θέση σημείωσα πριν από λίγο καιρό πως ο πρωθυπουργός κέρδισε με τη διαχείρισή του στον Εβρο τον ευρύτερο λαϊκό πατριωτικό χώρο. Εξακολουθεί. Παραμένει κυρίαρχος και ισχυρός! Αλλά με την Εκκλησία πικραμένη, σε προεπαναστατική περίοδο και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (επιλογή του) να… κλείνει μονίμως το μάτι στο μισό του πληθυσμού, αφήνοντας εκτός οπτικού της πεδίου το άλλο μισό, δεν θα αργήσει να γίνει ζημιά. Εάν μάλιστα όντως σχεδιάζονται εκλογές, ένας λόγος παραπάνω: δεν είναι ώρα για τέτοια. Με απλή αναλογική, χρειάζεται και η τελευταία ψήφος.

Έκκληση, λοιπόν! Σταματήστε τον διασυρμό των ιερέων με αυτόφωρα και παπαρατσικές φωτό, γνωστής προελεύσεως. Αυτά έρχεται μια μέρα που γίνονται αυτεπίστροφον. Κοινώς, μπούμερανγκ!

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...