Μπ. Παπαδημητρίου: Ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, δεν θα κριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά από τις αγορές


 
Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 
«Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί!» λέει το όμορφο τραγούδι και είναι αλήθεια ότι κανείς δεν θα περίμενε να υπερασπίζονται οι υπουργοί Οικονομικών του κ. Τσίπρα τη γερμανόπνευστη δημοσιονομική ορθοδοξία, κόντρα στην πολιτική μείωσης των φόρων. «Επιθετική μείωση της φορολογίας με μεσοπρόθεσμο βαρύ τίμημα για τη χώρα» ήταν η κυβερνητική κριτική στο πακέτο «λιγότεροι φόροι παντού» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα δεν διακρίνεται από αυτού του είδους τον δημοσιονομικό καιροσκοπισμό, ερείπια (και) νέο πρόγραμμα», έφθασε να προβλέψει ο αναπληρωτής Οικονομικών.
Η ανατροπή είναι εντυπωσιακή. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι φόροι είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας, αντιθέτως, λένε ότι η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να διασφαλίζεται αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο φόρων. Υπάρχει εξήγηση. Οι κυβερνητικοί έχουν ενστερνιστεί την πιο συντηρητική αντίληψη για τα δημόσια οικονομικά, επειδή θέλουν κράτος με μεγάλο πορτοφόλι, το οποίο θα χειρίζονται οι ίδιοι με πολιτικά και εκλογικά κριτήρια. Το «συμφέρον» τους συμπίπτει με αυτό των πιστωτών που θέλουν να πληρώνονται τους τόκους, στους οποίους ισοδυναμεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Η αντιπολίτευση έχει την πεποίθηση ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να φύγει μπροστά η οικονομία είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα ατόμων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων αμέσως, όπως το πετυχαίνει η μείωση του φόρου, ώστε να επιτευχθούν ριζική αλλαγή του οικονομικού κλίματος και εμπέδωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας.
Το παράδοξο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να φέρει τη συνταγματική ρύθμιση, την οποία προτείνει η Ν.Δ., που θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να σέβονται τη δημοσιονομική ουδετερότητα. Εξίσου παράδοξο είναι ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και υποστηρικτές τους, κυρίως στις τάξεις του κρατικο-ολιγοπωλιακού κατεστημένου, υποστηρίζουν, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι οι Ευρωπαίοι «δεν θα αφήσουν τον Μητσοτάκη να μειώσει τους φόρους». Κάποιοι φθάνουν στο σημείο να προβλέπουν ότι, αν ο κ. Μητσοτάκης προχωρήσει αμέσως στις μειώσεις φόρων, όπως έχει τονίσει ότι προτίθεται να πράξει, η νέα κυβέρνηση θα δημιουργηθεί «δημοσιονομικό κενό», δηλαδή άνοιγμα στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να δεχθεί τις πιέσεις της Επιτροπής, όπως, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας.
Αυτή η ξαφνική ανησυχία κυβερνητικών και συνοδοιπόρων τους δεν ευσταθεί. Η νέα πολιτική Μητσοτάκη δεν θα κριθεί από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών αλλά από τις αγορές. Σχεδόν από τις αρχές του έτους και σίγουρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 η διάθεση για σκληρή και άτεγκτη εποπτεία των κρατών-μελών της Ενωσης θα είναι περιορισμένη. Η Επιτροπή των Γιούνκερ – Μοσκοβισί θα κοιτά την έξοδο. Από την άλλη, η ανησυχία που ήδη προκαλεί ο πολύχρωμος αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός, όταν μάλιστα ορισμένοι φοβούνται πως ίσως να διαθέτει τους περισσότερους ευρωβουλευτές στις εκλογές του Μαΐου, θα γιγαντωθεί. Η Ενωμένη Ευρώπη προετοιμάζεται για βαθύτατη κρίση ταυτότητας. Κανείς δεν θα έχει διάθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, επειδή εισάγει φιλολαϊκά, φιλοαναπτυξιακά και φιλοεπιχειρηματικά μέτρα. Εξάλλου, η πραγματική ήττα του κρατισμού, που στήριξε τις καλές σχέσεις του τριγώνου «Τσίπρα – Μέρκελ – Μοσκοβισί» θα δώσει ρόλο στις αγορές.
Σε αυτές απευθύνεται ο Μητσοτάκης. Οι αγορές έδειξαν ότι δεν εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά το τρίτο μνημόνιο. Τα δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα δεν εντυπωσίασαν. Η παράταση της προεκλογικής αστάθειας τις καθιστά επιφυλακτικές. Τα «τύμπανα πολέμου» τις κρατούν μακριά. Αντιθέτως, μια επιθετική φιλοεπενδυτική πολιτική, εφόσον μάλιστα διαπιστώσουν ότι υπάρχει επαρκής χρονικός ορίζοντας και καλές προοπτικές κερδών, θα τις ενθαρρύνει να υποστηρίξουν εμπράκτως τα σχέδια της νέας οικονομικής πολιτικής. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνον όταν υπάρχουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δύσκολα θα αντέξει η Ελλάδα δεύτερες εκλογές, με τέτοια διεθνή αβεβαιότητα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή δίνει τις...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το...

Μανώλης Κοττάκης: Το διακύβευμα της διατήρησης της εξουσίας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Εικαστικά, η σκηνοθεσία της συνέντευξης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δύσκολα θα αντέξει η Ελλάδα δεύτερες εκλογές, με τέτοια διεθνή αβεβαιότητα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή δίνει τις απαντήσεις που... δυσκολευόμαστε να ακούσουμε. Ειδικά στην πολιτική. Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των κομμάτων, με φόντο...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην αποτύπωση της άφιξης του Εμμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδεικνύει δραματικά αργά αντανακλαστικά. Άργησε να βγάλει στο...