Μπ. Παπαδημητρίου: Ο κ. Τσακαλώτος… δεν λέει την αλήθεια


 
Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 
Πότε ο υπουργός Οικονομικών λέει την αλήθεια; Δεν πέρασε ένας μήνας όταν ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωνε στους οπαδούς τού κόμματος: «Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2, 3, 4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό». Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι αγορές παραμένουν εχθρικές παρά τις υποτιθέμενες «επιτυχίες» της Ελλάδας. Κάνει ότι δεν κατανοεί πως οι αγορές είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, υπό διαφορετικές προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει την αλήθεια. Γνώριζε πριν από έναν μήνα ότι μια νέα έξοδος στις αγορές –για τον Ιανουάριο– είναι προγραμματισμένη. Ενα νέο ομόλογο, όχι πολύ μεγάλο (μέχρι 5 δισ.) η άμεση προαγορά του οποίου από τους βασικούς διεθνείς διαπραγματευτές είναι δεδομένη, άρα και η «επιτυχία» του, αναμένεται να κυκλοφορήσει. Με αυτή τη σιγουριά ο υπουργός είπε, προ δύο ημερών, σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η κυβέρνηση θα βγει στις αγορές όποια στιγμή κρίνει κατάλληλη. Παραδέχεται, λοιπόν, πως το θέμα δεν είναι να εκδώσουμε ένα κάποιο ομόλογο, αφού αυτό το έχει διασφαλίσει, αλλά να επιστρέψουμε στις αγορές ως μια χώρα της Ευρωζώνης και όχι της επικίνδυνης ζώνης του παγκόσμιου συστήματος ομολόγων.
Καλός γνώστης των αγορών κεφαλαίου, που έχει κερδίσει με τη δουλειά του την αποδοχή όλων των πλευρών, σημείωνε τις προηγούμενες μέρες ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η πώληση νέων ελληνικών ομολόγων. Βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να γίνει και το μόνο εμπόδιο είναι το κόστος, δηλαδή το επιτόκιο που θα ζητήσει η αγορά. Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω όταν θεωρούσε πως τα ελληνικά επιτόκια παρέμεναν υψηλά λόγω της κρίσης με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αφού ναι μεν το θέμα αυτό ρυθμίστηκε, αλλά οι αποδόσεις που απαιτεί η αγορά για τα ομόλογά μας παρέμειναν στο… ύψος τους.
Η αγορά περιμένει την αναβάθμιση του κινδύνου «Ελλάδα» από τον οίκο εκτιμήσεων κινδύνων Standard’s and Poors, εξέλιξη που θα βοηθήσει στη μερική αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ακόμη κι έτσι όμως, είναι προφανές ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν έχει ρυθμίσει το κύριο ζήτημα που μας οδήγησε στα μνημόνια.
Η ελληνική οικονομία είναι η μόνη μεταξύ των κρατών της Ζώνης του Ευρώ που παραμένει σε μειονεκτική θέση, αφού και την περίοδο της αναπτυξιακής επαναφοράς (2015-2018) χάσαμε και το «τζάμπα χρήμα» του κ. Ντράγκι και αυξημένους κινδύνους λόγω πολιτικών και γεωπολιτικών εμπλοκών αντιμετωπίζουμε. Ο κ. Τσακαλώτος έμεινε αγκαλιά με το «μαξιλάρι» των 25 δισ. και εμείς παγιδευμένοι στην παγωνιά της στασιμότητας.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δύσκολα θα αντέξει η Ελλάδα δεύτερες εκλογές, με τέτοια διεθνή αβεβαιότητα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή δίνει τις...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το...

Μανώλης Κοττάκης: Το διακύβευμα της διατήρησης της εξουσίας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Εικαστικά, η σκηνοθεσία της συνέντευξης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δύσκολα θα αντέξει η Ελλάδα δεύτερες εκλογές, με τέτοια διεθνή αβεβαιότητα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή δίνει τις απαντήσεις που... δυσκολευόμαστε να ακούσουμε. Ειδικά στην πολιτική. Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των κομμάτων, με φόντο...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην αποτύπωση της άφιξης του Εμμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδεικνύει δραματικά αργά αντανακλαστικά. Άργησε να βγάλει στο...