Μπορεί ο Πούτιν να είναι… φίλος με όλους στη Μέση Ανατολή;

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το Ριάντ φόρεσε τα καλά του για να υποδεχθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η καλοκουρδισμένη διπλωματική μηχανή της Μόσχας “κάνει παιχνίδι” στα social media, και ο ηγέτης του Κρεμλίνου επιβεβαιώνει ότι, στην εποχή του ρεαλισμού, επιχειρεί να εμφανίζεται ως… φίλος με όλους στη Μέση Ανατολή.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σαουδική Αραβία, μετά το 2007, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυο χώρες είχαν… ξεχάσει η μια την ύπαρξη της άλλης.

Ο βασιλικός Οίκος των Σαούντ έχει συνάψει σειρά από εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με το καθεστώς Πούτιν, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος έχει βάλει τις… πινελιές του σε διεθνές επίπεδο, σε δύσκολες για τη Σαουδική Αραβία στιγμές, όπως για παράδειγμα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, και τις κατηγορίες σε βάρος του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία είναι φυσικά ο… αιώνιος εχθρός του Ιράν, που είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Διόλου τυχαία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίσκεψης Πούτιν, το καθεστώς των Φρουρών της Επανάστασης δήλωνε… διαθέσιμο για συζητήσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Φυσικά, υπό προϋποθέσεις.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος