• 19 Ιανουαρίου, 2021

Εκείνοι που θυμούνται τον Παύλο Μπακογιάννη… μια φορά τον χρόνο


 
 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]
Μια από τις σημαντικότερες χρησιμότητες των social media, για την πολύπαθη και ταλαιπωρημένη χώρα μας, είναι το αυθόρμητο… σεντράρισμα όσων αδυνατούν να πορευτούν στη ζωή και στη δημόσια παρουσία τους, με οδηγό το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη σύνεση.
Στα social media, καθρεφτίζεται σε καθημερινή βάση, και με πληθυντική συχνότητα, το αποτύπωμα… παιδικής χαράς που χαρακτηρίζει (δυστυχώς) τη μεγάλη πλειοψηφία του σημερινού πολιτικού συστήματος. Που, θεωρητικά, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αντιθέτως όμως εξελίσσεται σε ανατροφοδότη της εθνικής κρίσης, και χρυσό χορηγό των άκρων.
Η ανάμνηση της συναινετικής προσωπικότητας του Παύλου Μπακογιάννη, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του από τους δειλούς και άνανδρους της “17 Νοέμβρη”, ήταν μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία, για να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω θλιβερή διαπίστωση.
Έβλεπες, άκουγες και διάβαζες, να μιλούν για τον Παύλο Μπακογιάννη, πολλοί που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική του πολιτική, ιδεολογική, ηθική και αισθητική παρακαταθήκη, και συμβουλεύονται… λεξικό για έννοιες όπως “εθνική συμφιλίωση” και “εθνική συνεννόηση”.
Αντιθέτως, συμπεριφέρονται ως κακόφωνες τσιρίδες υστερίας στον δημόσιο βίο, προκαλώντας αποστροφή στην πλατιά πλειοψηφία των πολιτών, και υπονομεύοντας ακραία και άγαρμπα το ίδιο το μέλλον της Δημοκρατίας στον γενέθλιο τόπο της.
Εκείνοι που θυμούνται τον Παύλο Μπακογιάννη… μια φορά τον χρόνο, και όλο το υπόλοιπο διάστημα, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, αγκαλιάζουν συμπεριφορές και ρητορική που συνιστούν ωδή στον εθνικό διχασμό, την τύφλωση, τον φανατισμό, τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, προφανώς και “τσαλακώνουν” τις ιδέες για τις οποίες θυσιάστηκε ο μάρτυρας της Δημοκρατίας.
Όσο κι αν οι ιδέες αυτές, είναι αλεξίσφαιρες…

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...