• 21 Οκτωβρίου, 2020

Μονόδρομος η αναστολή καταβολής δόσεων για στεγαστικά δάνεια. Για να μην υπάρξουν (μεγαλύτερα) δράματα…

 Μονόδρομος η αναστολή καταβολής δόσεων για στεγαστικά δάνεια. Για να μην υπάρξουν (μεγαλύτερα) δράματα…

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Τόσο στο μήνυμά του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο και στις σχετικές δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, εστίασαν σε προωθητικά και γενναία μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε εκείνες με τη σειρά τους να στηρίξουν τους εργαζομένους τους.

Μητσοτάκης και Σταϊκούρας κινήθηκαν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Καθώς λοιπόν το τελικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι στο στάδιο της διαμόρφωσης, απαιτείται το επόμενο, περισσότερο δύσκολο και γενναίο βήμα. Οι πολίτες που θα κληθούν τους επόμενους μήνες, να είναι συνεπείς προς την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, ενώ οι… εργοδότες τους δεν θα είναι. Ή θα είναι λιγότερο. Ή, ακόμη κι αν είναι, όπως συμβαίνει με το δημόσιο, δεν θα έχουν περιθώρια άλλης οικονομικής στήριξης.

Η εθνική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού μας βρήκε λίγο πριν την… έκρηξη των πλειστηριασμών, που η κυβέρνηση έψαχνε τρόπους να αποφύγει. Αν δεν υπάρξει άμεση αναστολή καταβολής δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια των απλών πολιτών, για όσο διάστημα η χώρα και η οικονομία “μπαίνουν στον γύψο”, μόλις αφήσουμε πίσω μας την τραγωδία της πανδημίας, το σοκ και δέος σε κοινωνικό επίπεδο, από εκείνους των οποίων τα δάνεια θα έχουν γίνει “κόκκινα”, και επομένως θα κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα σπίτια τους, δεν θα έχει… εμβόλιο.

Προσοχή λοιπόν. Ευθύνη και πολιτική γενναιότητα.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...