• 16 Ιανουαρίου, 2021

Μισό βήμα πριν το μοιραίο λάθος (που θα ανοίξει το δρόμο για την καθαίρεση). Ο Τραμπ προκαλεί το "βαθύ κράτος"


 
Του Κυριάκου Βελισσάριου
 
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης απομένουν περίπου 48 ώρες.
Χρόνος… υπερ-αρκετός, για να σκορπιστεί μια… θεσμική ανατριχίλα στην Ουάσινγκτον, και το “βαθύ κράτος”.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ροντ Ροζενστάιν, με τα αμερικανικά ΜΜΕ να στοιχηματίζουν ότι θα τον… στείλει σπίτι του.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ροζενστάιν στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Δευτέρας, και η συνάντησή του με τον Προσωπάρχη Τζον Κέλι, απόντος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έστειλε το μήνυμα της επικείμενης απόλυσής του.
Το Οβάλ Γραφείο τήρησε σιγή ιχθύος, όπως και ο ίδιος ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, τα αμερικανικά ΜΜΕ ωστόσο… χορεύουν ήδη, στην προοπτική απομάκρυνσης του Ροζενστάιν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Και αυτό διότι, ο ίδιος έχει επιφορτιστεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, με το καθήκον να… προστατεύσει την έρευνα Μιούλερ, για το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Την έρευνα που ο Τραμπ έχει αποκαλέσει “κυνήγι μαγισσών”, και αναζητεί διαρκώς αφορμές για να… ξηλώσει τον Ρόμπερτ Μιούλερ.
Τα πράγματα φυσικά δεν είναι εύκολα για τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Μια ενδεχόμενη απόλυση του Ροζενστάιν, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να… φρενάρει το επιτελείο Τραμπ την έρευνα Μιούλερ, στην τελική ευθεία για τις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.
Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις να κατηγορηθεί για θεσμική εκτροπή και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, και έτσι, να έρθει πιο κοντά στη “στιγμή Νίξον”.
Δηλαδή, την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσής του από την Προεδρία των ΗΠΑ, που θα του ασκήσει αφόρητη πολιτική πίεση να παραιτηθεί.
Μισό βήμα πριν από ένα μοιραίο λάθος, για το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να… αδιαφορεί.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...