• 22 Ιανουαρίου, 2020

Μια χώρα που αρνείται να εγκαταλείψει την απάθεια και να αντισταθεί στην παρακμή


 
Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
 
Αν θέλουμε να επιδείξουμε στοιχειώδη γενναιότητα και ειλικρίνεια, κάθε φορά που… βρίσκουμε χρόνο να κοιτάξουμε τον καθρέφτη του εθνικού αυτοπροσδιορισμού, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι, δεν είμαστε και το πλέον… μάχιμο έθνος του κόσμου.
Στα νεώτερα χρόνια της ιστορικής διαδρομής μας, οι Έλληνες δεν έχουμε δώσει επαρκή δείγματα επαναστατικής διάθεσης και δράσης.
Η όποια «εξέγερση» απέναντι στα κακώς κείμενα και την παρακμή, δεν είναι… το φόρτε μας.
Πάρτε για παράδειγμα τη διαρκή, συνεπή και σκανδαλιστική σε πολλές εκφάνσεις της, ανοχή μας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα απολύτως ανεπαρκές.
Με ατέλειες και στρεβλώσεις, εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα οδηγήθηκε το 2010 στην κρίση και την εθνική καταστροφή των Μνημονίων, από τον τελευταίο των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός.
Αλλά και με προχωρημένη αδυναμία να εμπνεύσει και να οραματιστεί έναν αξιοπρεπή και ρεαλιστικό χάρτη εξόδου από την τρέχουσα κρίση, λόγω της κρίσης ταυτότητας που διακρίνει το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Επαναστατήσαμε ποτέ; Ξεσηκωθήκαμε; Αναζητήσαμε καλύτερους για να ψηφίσουμε; Επιβάλαμε να συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα καλύτεροι από όσους είχαν μέχρι σήμερα δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας; Φυσικά και όχι.
Ένα δεύτερο παράδειγμα: Τα χρόνια του Μνημονίου. Τα χρόνια της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης. Τα χρόνια της απώλειας της εθνικής αξιοπρέπειας, της εθνικής αυτοδιάθεσης, της εθνικής προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.
Ξεσηκωθήκαμε; Αντιδράσαμε ποτέ σοβαρά, με εξαίρεση τις πρώτες ιαχές των Αγανακτισμένων από την πλατεία Συντάγματες, προτού… ενσωματωθούν και εκείνοι στην «κανονικότητα» του συστήματος; Διεκδικήσαμε ανάκτηση μιας αξιοπρεπούς κανονικότητας και όχι επιστροφή στη σκανδαλιστική ρουτίνα της προ Μνημονίου περιόδου; Φυσικά και όχι.
Αυτοί είμαστε… Αυτή είναι η Ελλάδα, που έλεγε και ο Σημίτης, ο βασικός και μοιραίος πρωταγωνιστής μιας σκανδαλώδους διακυβέρνησης, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη χρεοκοπία του τόπου.
Ακόμη και… έτσι όπως είμαστε όμως, καταφέρνουμε να επιβιώνουμε. Λιγότερο ή περισσότερο εύκολα. Να στεκόμαστε στα πόδια μας. Και να κερδίζουμε, έστω και αργά, επεισόδια από ένα μέλλον που φάνταζε χαμένο.
Μόνο που, κάθε φορά που πετύχαμε μια τέτοια εθνική επανεκκίνηση, κινητροδοτήσαμε μια ηθική εξέγερση. Μια εξέγερση συνείδησης, αισθητικής και κουλτούρας, που συμπαρέσυρε με θυελλώδη τρόπο το… κακό ριζικό μας.
Μια τέτοια ηθική εξέγερση έχουμε ανάγκη και σήμερα.
Αν ξεκινήσουμε, θα βρούμε τον δρόμο μας.
Το δρόμο προς το φως.
Θα έχουμε εγκαταλείψει την απάθεια, για να αντισταθούμε στην παρακμή.
 
 
 
 
 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...