Μια “συμφωνία του αιώνα” για… να ξανακερδίσουν τις εκλογές

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Θα ήταν φυσικά αφελής κάποιος αν περίμενε ότι, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοίνωνε σχέδιο επίλυσης του Μεσανατολικού που θα… ενοχλούσε το Ισραήλ.

Πολύ περισσότερο, λιγότερο από δυο μήνες πριν από τις εκλογές της 2ας Μαρτίου στο Τελ Αβίβ, και με παρόντα στον Λευκό Οίκο και τον Μπένι Γκαντζ, δηλαδή την εναλλακτική επιλογή που έχει μπροστά της η ισραηλινή κοινωνία για την πρωθυπουργία.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα κάποιο σημείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Παλαιστίνη, το Ιράν και τον Λίβανο. Συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα του Νετανιάχου, που προφανώς είχε… ρόλο στην εκπόνησή του. Και έγινε δεκτό από το κόμμα Γαλάζιο και Λευκό, με την επισήμανση ότι ο Μπένι Γκαντζ θα… το εφαρμόσει τέλεια.

Ο “Μπίμπι” ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προσάρτηση των περιοχών που έχει εποικίσει το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Και προσδοκά ότι οι ψηφοφόροι που τον εγκατέλειψαν στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή τη φορά θα σταθούν στο πλευρό του, και θα αποτρέψουν την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

Την ώρα μάλιστα που, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ προχωρεί τη διαδικασία της άσκησης ποινικής δίωξης, από τη στιγμή που ο Νετανιάχου απέσυρε το αίτημα για παροχή ασυλίας από την πλευρά της Κνεσέτ.

Φυσικά, εκτός από τον Νετανιάχου, και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσδοκά να κερδίσει τις εκλογές, ως… εκείνος που έλυσε το Μεσανατολικό, μετά από πολλές δεκαετίες.

Πρακτικά, αντί για τη… συμφωνία του αιώνα, όπως την περιγράφει ο Λευκός Οίκος, έχουμε μπροστά μας ένα ισχυρό χαρτί στην αγωνιώδη προσπάθεια δυο ηγετών να επιβιώσουν εκλογικά στις χώρες τους. Αναμενόμενο…

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος