Μητσοτάκης: Το κεφάλαιο της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της παρακμής και της σήψης τελειώνει


 
Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Τα όσα διαδραματίζονται, σε αυτήν εδώ, από χθες, επιβεβαιώνουν, πλήρως, την αρχική μου εκτίμηση. Ότι δεν πρόκειται για μία κανονική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αλλά για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας. Για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό ο οποίος έχει 3 στόχους: Ο πρώτος: να αγκιστρωθεί, για λίγους μήνες ακόμη, ο κ. Τσίπρας στην εξουσία. Ο δεύτερος: Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Ο τρίτος: Να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ.
Αν είχε ένα κέρδος ο πολίτης, οι πολίτες, που παρακολούθησαν αυτήν τη διήμερη διαδικασία είναι ότι είδαν  -σε ζωντανή μετάδοση- το θλιβερό επίπεδο στο οποίο οδηγείται η πολιτική ζωή του τόπου: Αυτό το αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προκειμένου να σχηματιστούν πρόσκαιροι συσχετισμοί. Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Ο τραγέλαφος  των ΑΝΕΛ ως ένα κόμμα-ακορντεόν. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, για να μπορεί ο κ. Καμμένος να διατηρεί τα προνόμια ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδος. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στις θέσεις τους. Αναρωτιέμαι, πράγματι, εάν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, κ. Τσίπρα θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αν τους είχατε απομακρύνει από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι ψηφίζουν τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά έχουν δηλώσει ταυτόχρονα ότι δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες, διαφωνώντας με αυτόν τον τρόπο με την κεντρική πολιτική σας επιλογή.
Και κάτι ακόμη το οποίο μου έκανε πολύ εντύπωση-το επισήμανε και ο κ. Θεοδωράκης: τέσσερις  από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση-τρεις εκ των οποίων είναι υπουργοί, η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν το βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το κοινοβούλιο, ποτέ το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, δεν είχε υποστεί έναν τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές κ. Τσίπρα: Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της  Βουλής των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη, ξεχνώντας τι έλεγαν χθες και προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους τους που για άλλα πράγματα τους εξέλεξαν. Και μια κυβέρνηση η οποία δεν αναζητά τη στήριξη, την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους βουλευτές, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας. Γιατί έτσι θα περάσει, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η αποψινή βραδιά στην Ιστορία: Ως η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση-κουρελού.
Και, με την ευκαιρία, επειδή όλα συνηγορούν πως αυτή η κατάντια της συναλλαγής γίνεται βάσει σχεδίου, θέλω να σας προειδοποιήσω: Ξεχάστε, κ. Τσίπρα, τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή. Η συζήτηση για τις Πρέσπες -και απευθύνομαι εδώ και στον Πρόεδρο της Βουλής- θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και κάτι ακόμα επειδή ακούγονται πολλά στους διαδρόμους της βουλής τις τελευταίες ημέρες: μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Διότι κ. Τσίπρα, ακόμη και αν εξασφαλίσετε, σήμερα, ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές,  η κοινοβουλευτική σας ομάδα θα αριθμεί 145 βουλευτές, εκτός αν εντάξετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι, οπότε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στον κ. Καμμένο και θα χαλάσει έτσι η συμφωνία την οποία έχετε χτίσει. Αλλά θα είστε de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας.  Και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής, αυτό ορίζει το Σύνταγμα και αυτό ορίζει και ο κανονισμός της βουλής. Καταλάβετε επιτέλους ότι σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση τη Βουλή. Ο κοινοβουλευτισμός έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες και δεν μπορεί να γίνει συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από την μέχρι τώρα συζήτηση στη Βουλή, και απ’ όσα ειπώθηκαν χθες από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να βγάλουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Συμπέρασμα πρώτο απ’ τη χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα: Ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Μας παρουσίασε και εχθές -για άλλη μια φορά- μια εικονική πραγματικότητα. Με περίσσευμα  θράσους προσέβαλε όχι μόνον τη μνήμη μας, αλλά και την πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και, σαν ηθοποιός που ζει πια τον ρόλο του, μας ενημέρωσε ότι κατατρόπωσε τα μνημόνια. Ότι προστάτευσε τους φτωχούς. Και ότι, επιτέλους, αυτός είναι που θα φέρει την ανάπτυξη.
Θα σας έλεγα  κ. Τσίπρα, να βγάλετε λίγο τη μάσκα, να κατεβείτε από τη σκηνή και να ακούσετε: Δεν βρήκατε εσείς την χώρα βυθισμένη για να την σώσετε, αλλά σωσμένη και την βυθίσατε:  Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και, ναι, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. 100 δισ. τρίτο μνημόνιο με τη δική σας υπογραφή, και ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, επιτέλους, τις άστοχες, τις ψεύτικες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κόντεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 έβγαινε από την κρίση. Για να έρθετε εσείς με το πρώτο καταστροφικό 6μηνο του 2015 να την ξαναρίξετε στο χείλος του γκρεμού.
Φτάνει πια με το παραμύθι της δήθεν «όρθιας κοινωνίας» της τάχα «ανακούφισης των πιο αδυνάμων». Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Φορτώσατε τους πολίτες με 29 καινούργιους φόρους, και 17 επιπλέον επιβαρύνσεις για τους συνταξιούχους. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τον ΦΠΑ κυρίως στα προϊόντα που πληρώνει  η μεσαία τάξη και οι πιο φτωχοί. Θέλω να σας θυμίσω ότι η χώρα το 2014 είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, είχε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%, είχε μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα έρχεστε και προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις, επιδόματα, λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε. Δέκα δισ. μέτρα πήρατε κ. Τσίπρα και επιστρέφετε το ένα. Και έχετε το θράσος -για άλλη μια φορά-  να παριστάνετε (…) σε μια κοινωνία που την έχετε ισοπεδώσει.
Δεν καταστρέφετε μόνο το παρόν, ναρκοθετείτε και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη και σήμερα εκτός αγορών, σε επιτήρηση, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει -μόλις χθες- επιβράδυνση της οικονομίας της κ. Τσίπρα. Οι δεσμεύσεις των πλεονασμάτων του 4ου μνημονίου σημαίνουν νέα λιτότητα και επενδυτική καθήλωση. Ενώ το κράτος όλο και μεγαλώνει, όλο και αυξάνει την ακριβή γραφειοκρατία του με τα κομματικά σας ρουσφέτια. Μειώνει, όμως, τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη. Για την τραγωδία στο Μάτι, θέλω να δω αν θα βρείτε ποτέ μια λέξη να πείτε γι’ αυτό το σόου το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν ξέρουμε πια όλη την αλήθεια, ότι γνωρίζατε τότε ότι υπήρχαν νεκροί. Αν θα μιλήσετε έστω και μια φορά για το ζήτημα αυτό. Αν θα μιλήσετε για την εγκληματικότητα στις γειτονιές, για την κατάσταση στα νοσοκομεία, γι’ αυτό το απίστευτο «ράβε-ξήλωνε» στην Παιδεία. Αυτό είναι το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο.
Ακούσατε τι έγινε χθες στο Αττικό Νοσοκομείο κ. Τσίπρα; Το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι η γενική εφημερία μπλόκαρε από έλλειψη κλινών και ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και ο αρμόδιος υπουργός σας αντί να ασχολείται με όλα αυτά  προκαλεί και τραμπουκίζει δικαστές στο Facebook. Αλλά όπως σας είπα, ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης της δικής σας συμπεριφοράς, του δικού σας ήθους. Εσείς τον επιλέξατε, εσείς τον στηρίζετε, εσείς τον αγκαλιάσατε. Πολάκης ίσον Τσίπρας.
Φόροι, άδικα κοινωνικά βάρη, πελατειακό κράτος, διάλυση των κοινωνικών δομών. Αυτά είναι τα αποτελέσματά της πολιτικής σας. Αυτή είναι η απάντηση σε όσα με τόσο στόμφο, και με τόση υποκρισία παρουσιάσατε, χθες, ως τον «απολογισμό» σας.
Συμπέρασμα δεύτερο που έβγαλαν οι πολίτες που παρακολούθησαν τη συζήτηση: Στο όνομα της εξουσίας, αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το δήθεν διαζύγιό, όλοι βλέπουν ότι Τσίπρας και Καμμένος ουσιαστικά βαδίζουν μαζί.  Ανταλλάσσουν βουλευτές, ανταλλάσσουν ψήφους, ανταλλάσσουν υπουργεία. Ενώ γύρω τους εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε». Πρωταγωνιστές αλλάζουν άποψη πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Κυνικοί συμφεροντολόγοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.  Αυτή η κατάντια, αυτή η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές πολιτικό αλισβερίσι, προκαλεί γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά πολίτες, ενοχλεί, είμαι σίγουρος, και πολλούς πολίτες που πίστεψαν σε εσάς κ. Τσίπρα και στα συνθήματά σας για δήθεν νέα ήθη στην πολιτική. Τώρα, όμως, διαψεύδονται και μετανιώνουν διπλά. Γιατί ακούν τον ίδιο τον  πρωθυπουργό να δικαιολογείται με αντιπερισπασμούς. Και με μάταια επιχειρήματα ότι τάχα -τι μας είπατε χθες- αυτά τα κάνουν όλοι κ. Τσίπρα.
Δεν είναι όλοι σαν και εσας, ευτυχώς. Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η Νέα Δημοκρατία- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν είτε ανεξαρτητοποιηθεί, είτε διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον έναν χρόνο πριν ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία. Και όλοι, κ. Τσίπρα, είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που μετακινήθηκαν σε άλλο  κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Δεν πήγαν από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση για να πάρουν ένα υπουργείο. Άλλωστε, ορισμένα αξιώματα δεν μπορεί να τα προσφέρει η αντιπολίτευση αλλά μόνο η κυβέρνηση. Εκτός, αν νομίζετε ότι εμείς είμαστε ήδη κυβέρνηση…
Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση. Όλη η Ελλάδα τους ξέρει. Δεν τόλμησαν να εμφανιστούν σε αυτή την αίθουσα. φαντάζομαι θα μπουν μέσα την τελευταία στιγμή, στη ζούλα. Έχουμε ψηφοφορία με κατάλογο ελπίζω, όχι με κάρτα κ. Πρόεδρε. Έτσι δεν είναι; Γιατί πρέπει να ακουστούν τα ναι. Να μπουν την τελευταία στιγμή, να ανταλλάξουν την ψήφο τους με τα υπουργεία που τους προσφέρατε. Όλη η Ελλάδα βλέπει τι έλεγαν και πώς τα αλλάζουν τώρα. Χωρίς να ντρέπονται ούτε αυτοί αλλά ούτε εσείς, προφανώς, που νομιμοποιήσατε αυτό το παζάρι. Αναρωτιέμαι πως αισθάνεστε και εσείς, άραγε, που υπουργοποιήθηκε πολιτικός που αποκαλούσε τον κ. Τσίπρα «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν «τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης». Ενώ 151ος βουλευτής, ενδεχομένως να είναι κάποιος  που καταψήφισε τον προϋπολογισμό σας και έχει υποστηρίξει πρόταση μομφής εναντίον σας. Τουλάχιστον του αναγνωρίζω ότι είχε το θάρρος να ανέβει σε αυτό το βήμα και να προσπαθήσει να αιτιολογήσει την άποψη του.
Αφού αποφασίσατε να στεγάσετε όλο τα παλαιό σύστημα, όλους εκείνους που απέβαλε το ΠΑΣΟΚ και τα απομεινάρια των λαθών της μεταπολίτευσης, πέφτετε, τώρα ένα σκαλί πιο κάτω. Δέχεστε να γίνετε η τρίτη, η τέταρτη, η πέμπτη στάση κάθε πολιτικού γυρολόγου. Καλό σας δρόμο, λοιπόν, κ. Τσίπρα και λίγο προσοχή στις στροφές. Και επειδή μας είπατε και εχθές και θα μας το πείτε και σήμερα, με ευκαιρία την συμφωνία των Πρεσπών, ότι για άλλη μια φορά έρχεστε εδώ και  κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον, ακούστε με: Αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα είχατε κάνει αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Δεν θα το είχατε χρησιμοποιήσει συνειδητά για να διχάσετε τους Έλληνες. Δεν θα το εργαλειοποιούσατε για κομματικούς λόγους. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Παίξατε συνειδητά με εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους. Εξάλλου θυμάμαι και την πρόβλεψη του Προέδρου της Βουλής πριν από 11 μήνες, ότι το Σκοπιανό θα προκαλέσει αναδιάταξη στους πολιτικούς συσχετισμούς.  Αυτό δεν είναι πατριωτισμός κ. Τσίπρα. Αυτό λέγεται τυχοδιωκτισμός.
Και κάτι ακόμη: Σήμερα, το Υπερταμείο που εσείς δημιουργήσατε με την ψήφο σας, εσείς που λέγατε όλα αυτά τα ωραία πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του ‘15 για να εκχωρήσετε την εθνική περιουσία για 99 χρόνια, ζητάει προσφεύγοντας στο ΣτΕ να του μεταβιβαστούν τα ιστορικά μνημεία της χώρας. Αρκετή ζημιά κάνατε στο παρόν και το μέλλον της χώρας, σεβαστείτε τουλάχιστον το παρελθόν της! Και κάτι ακόμη που αφορά συγκρίσεις:  Είχατε το θράσος, χθες, κ. Τσίπρα να μας κατηγορήσετε ότι δήθεν τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Και το είπατε εσείς αυτό. Εσείς!
Ακούστε με καλά λοιπόν. Κύριε Τσίπρα, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Εξάλλου -μην ξεχνάτε- είναι αντιπρόσωπός του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι οι απειλές, οι χυδαιότητες πόσω μάλλον οι βιαιοπραγίες. Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Αλλά ποιος ακριβώς εδώ μας ζητά τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελούσατε όταν προπηλακιζόντουσαν βουλευτές μας; Εσείς που  μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες; Όλοι εσείς τα ίδια λέγατε, τυπώνατε αφίσες βουλευτών μας που ψήφισαν μνημόνια. Παρέα με τη Χρυσή Αυγή συναντιόσασταν στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών. Και θα μας εγκαλέσετε εσείς ότι δήθεν τρομοκρατούμε βουλευτές; Εσείς κ. Τσίπρα, που -αν δεν κάνω λάθος- μας λέγατε ότι δεν έχει σημασία αν πέφτουν μολότοφ, προς ποια μεριά έχει σημασία αν πέφτουν.
Ήσασταν κ. Τσίπρα ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών. Ήσασταν ο  πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία και ότι η διάκρισή της εξαρτάται από τις καλές προθέσεις αυτού που την ασκεί. Έχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα. Αυτό το κλίμα το οποίο προσπαθείτε και σήμερα ακόμα να αναβιώσετε.
Κλείνω με το τρίτο συμπέρασμα από αυτή τη διήμερη συζήτηση: Ευτυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συγχωνευμένοι πια έμειναν μόνοι σε αυτόν τον κατήφορο: Σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι στα παζάρια και στους αντιπερισπασμούς. Αλλά και στις χυδαίες προβοκάτσιες που εκστομίσατε για άλλη μια φορά χθες. Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, αναφερθήκατε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία επιτυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί. Οπότε πάψτε, πάψτε πια. Γιατί εσείς καλλιεργείσατε αυτό το τοξικό κλίμα. Έμεινε επί μήνες στο νοσοκομείο τραυματίας. Και εσείς κ. Τσίπρα δεν είχατε ούτε καν την ευαισθησία να πάτε μια φορά από εκεί να του πείτε «περαστικά». Αλλά, αυτές είναι οι μικρές συμπεριφορές που δείχνουν το μέγεθος κάθε πολιτικού άνδρα.
Και προσπαθήσατε, επίσης και χθες, να διαστρέψετε όσα είπα για την υπουργοποίηση ενός  εν ενεργεία στρατιωτικού. Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης  διέπραξε λάθος διότι δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αλλά η κριτική μου αφορά πρωτίστως εσάς κ. Τσίπρα. Γιατί τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε.  Όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων. Δεν μπορεί κ. Τσίπρα ο ΑΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλος σας και μετά Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής. Δεν καταλαβαίνετε προφανώς τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών, όπως και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία. Ο νέος υπουργός Άμυνας, είναι πλέον πολιτικός. Δέχθηκε να γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη συγκυρία. Και θα κριθεί γι’ αυτό. Και θα τοποθετηθεί και δημόσια. Και επί τη ευκαιρία ας μας εξηγήσει, και στους Έλληνες, ποιος ακριβώς αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε αυτή η πτήση μαχητικών αεροσκαφών χθες πάνω από το Πεντάγωνο, για να αποδοθούν, λέει τιμές, στον κ. Καμμένο. Όποιος θέλει τέτοιες τιμές να τις πληρώνει από την τσέπη του. Όχι από το δημόσιο ταμείο.  Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Προχωρώντας προς την ψηφοφορία, όλοι γνωρίζουν πια ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Όποιος ψηφίζει «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εγκρίνει την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία. Τα ψέματα που βαφτίστηκαν αυταπάτες και κατέληξαν στα δύο μνημόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στη διαρκή φοροκαταιγίδα και στα βάρη που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες.  Στους κακοπληρωμένους μισθούς των 360 ευρώ, στη φυγή των νέων παιδιών στο εξωτερικό. Στη μετατροπή της χώρας σε μια Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών.
Όποιος ψηφίζει «Ναι», ανοίγει το δρόμο στην δήθεν  «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Όποιος ψηφίζει «Ναι» εγκρίνει αυτόν τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας που μας «πνίγει» τον τελευταίο καιρό. Την διάλυση κομμάτων, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τον απόλυτο κυνισμό της εξουσίας. Και αναπαράγει ένα πρότυπο που απωθεί τους πολίτες από την πολιτική, εγκαταλείποντάς την στα χέρια των ισχυρών και των πολιτικάντηδων!
Και όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα. Να συνεχίζει να ξεγελά λίγους εύπιστους, με δηλητηριασμένα αντίδωρα. Να διαλύσει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια, επιτρέποντας την ανομία. Και να ποτίσει κι άλλο την κοινή γνώμη με προπαγάνδα, με λαϊκισμό και με δηλητήριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η παράταση αυτής της παρακμιακής κατάστασης εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα. Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Χωρίς σταθερότητα δεν έρχονται επενδύσεις. Χωρίς σταθερότητα δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει μια κυβέρνηση – κουρελού. Μπορεί να τα προσφέρει μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Και όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν για να αναπνεύσει ο τόπος. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες την τύχη τους στα χέρια τους.
Όσοι είμαστε σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στο λαό και στην Ιστορία. Ο λαός έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε στη Βουλή αυτές τις τελευταίες δύο μέρες. Και θα ζυγίσει το σημερινό αποτέλεσμα, με βάση τις δικές του απόψεις, τη δική του πεποίθηση. Είναι αυτή, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα που στέλνει, πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε οπαδός της ενότητας, της  λογικής και της προόδου: «Επιτέλους, φύγετε!». Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με τη θέληση των Ελλήνων. Και η θέληση των Ελλήνων δεν είναι μία οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και ορισμένου χρόνου. Ούτως ή άλλως οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Και η απάντηση θα έρθει στις κάλπες και θα είναι συντριπτική.
Και θα μείνετε οριστικά στο χθες. Για να ανοίξει μία νέα περίοδος για τον τόπο. Για να κλείσουν επιτέλους οι πληγές του διχασμού που τόσο ανεύθυνα και τόσο τυχοδιωχτικά ανοίξατε. Για να γεφυρώσουμε τα μεγάλα ρήγματα στην ελληνική κοινωνία, τα οποία, ναι, τα  προκάλεσε η κρίση, αλλά τα βάθυνε η φθηνή δημαγωγία σας. Για να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα περήφανη, μια Ελλάδα με ασφάλεια, μια Ελλάδα με ευημερία για όλους. Το κεφάλαιο της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της παρακμής και της σήψης τελειώνει. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα και ήρθε η ώρα να πάμε επιτέλους μπροστά.  Σας ευχαριστώ»!

Best Of

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία...

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Ιστορία δεν έχει πλευρές. Έχει γωνίες θέασης…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία...

Μια υπερδύναμη που… αργεί (να εντοπίσει ένα κινεζικό μπαλόνι και να το καταρρίψει)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τόσο τραγικές στιγμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Ιστορία δεν έχει πλευρές. Έχει γωνίες θέασης…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023   Η Ιστορία ως φέρουσα τη δωρεά της προειδοποίησης. Της προετοιμασίας. Της επανάληψης...

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία έχει περιέλθει, ο Νίκος Ανδρουλάκης… το παλεύει. Και οι συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν...

Μια υπερδύναμη που… αργεί (να εντοπίσει ένα κινεζικό μπαλόνι και να το καταρρίψει)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τόσο τραγικές στιγμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν βιώσει ούτε την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, με τα... παρατράγουδα του εκκεντρικού μεγιστάνα του...