Μητσοτάκης: Να κάνουμε την Ελλάδα γαλάζια

\\
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,
σε εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Ηρακλείου, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη
 
 
Φίλες και φίλοι Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, συμπατριώτες μου,
 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας στην ετήσια εκδήλωση της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης. Αγαπητέ Πρόεδρε συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχεις κάνει. Και ένα ζεστό χειροκρότημα για όλα τα στελέχη της Νομαρχιακής μας τα οποία δίνουν τον αγώνα -στην πρώτη γραμμή- για τη μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Tον αγώνα για να πετύχουμε κάτι το οποίο αποτελεί έναν προσωπικό μου στόχο και τον οποίο  έθεσα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την προεδρία της μεγάλης μας Παράταξης. Έναν στόχο τον οποίον ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989-1990 είχε καταφέρει να πετύχει: Να κάνουμε όλη την Κρήτη γαλάζια. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την παρουσία σας σε αυτήν την κρητική γαλάζια πανστρατιά. Απ’ τα βάθη της ψυχής μου, λοιπόν, ένα μεγάλο και ζεστό ευχαριστώ για την αποψινή συγκλονιστική σας παρουσία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ  για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε αυτά τα 3 χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της μεγάλης μας Παράταξης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που πηγαίνει μαζί με μια δημόσια δέσμευση: Τη δύναμη που μου δίνετε σήμερα θα την επιστρέψω αύριο στο ακέραιο, ως δυνατότητα της Κρήτης, των ανθρώπων της, και κυρίως ως ευκαιρία καλύτερης ζωής, για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας.
Κατέβηκα στο νησί μας για να πάρω λίγο καθαρό αέρα αλήθειας. Και κατέβηκα για να πάρω  λίγες ανάσες Δημοκρατίας. Δεν το λέω τυχαία αυτό. Γιατί δεν είναι τυχαία η συγκυρία που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Δυστυχώς, το πολιτικό κλίμα, αυτές τις μέρες, στην Αθήνα βάρυνε πολύ από το ψέμα και από την υποκρισία. Και η ατμόσφαιρα του ελληνικού κοινοβουλίου έχει μολυνθεί πολύ από τα βρώμικα κόλπα μιας κυβέρνησης που θα κάνει τα πάντα για λίγη ακόμη εξουσία. Τα είδατε και εσείς: Εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, τα είδαν όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της χώρας. Ύστερα από ένα καλά σκηνοθετημένο διαζύγιο, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος αντάλλαξαν βουλευτές, αντάλλαξαν υπουργούς, ώστε ο πρώτος να παραμείνει Πρωθυπουργός και ο δεύτερος να παραμείνει Αρχηγός Κόμματος. Κι ύστερα από παζάρια με έξι πολιτικούς γυρολόγους, έραψαν μία κυβέρνηση «κουρελού»: Με δύο υπουργούς τεως ΑΝΕΛ που παραμένουν, όμως, στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα την ψήφο εμπιστοσύνης. Με δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ που υποστηρίζουν τη συμφωνία, αλλά δεν διαγράφονται από το Κόμμα τους, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να μπορέσει ο κ. Καμμένος να παραμείνει Αρχηγός Κόμματος. Με ένα βουλευτή -συντοπίτη σας-  ο οποίος πρίν από 6 μήνες είχε υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και τώρα «είδε το φως το αληθινό» και κατέληξε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας ικανός Πρωθυπουργός που αξίζει να συνεχίσει το έργο του. Και βέβαια με την κυρία Παπακώστα, που δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για την περίπτωση αυτή.
Ποτάμι λοιπόν το πρωί, ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ. Ανεξάρτητος το πρωί, ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ. Ένας πολύχρωμος θίασος σε μία σκοτεινή παράσταση. Αυτό το οποίο συνέβη τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, φίλες και φίλοι, δεν έχει προηγούμενο τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Είναι μια πολιτική ανωμαλία άνευ προηγουμένου. Αποτελεί παραχάραξη των συσχετισμών της Βουλής και παραχάραξη των επιθυμιών της κοινωνίας. Η κυβέρνηση σήμερα θέλει δεν θέλει, είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας με 145 βουλευτές. Μου έκανε πολύ εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας για να κρύψει τις αλχημείες του στην τελευταία μας συνάντηση στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που όντως είχε κυβερνήσει με 151 βουλευτές. Ξέχασε, όμως, να μας πει κάτι: Ότι εκείνος είχε το 47% του ελληνικού λαού μαζί του. Και μόνο ένας εκλογικός νόμος -κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του τότε ΠΑΣΟΚ-  του είχε στερήσει την άνετη πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας είχε 35% στις προηγούμενες εκλογές και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το ποσοστό δεν υπάρχει πια. Ψεύτης, λοιπόν σε όλα του, ψεύτης και εδώ!
Βλέπουμε τους τελευταίους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει. Γίνονται,  όμως, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγχωνευμένοι πια, να είναι επικίνδυνοι, ακριβώς γιατί όλα αυτά τα οποία βλέπουμε εκδηλώνονται λίγο πριν την πτώση τους: Δεν έχουν ηθικά όρια. Δεν σέβονται τους δημοκρατικούς κανόνες. Γι’ αυτό και ενωμένοι, όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πρέπει από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές να σταθούμε απέναντί τους.
 
Θέλω να είμαι, για άλλη μια φορά, πολύ σαφής μαζί σας: Η χώρα δεν αντέχει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία θα βουλιάζουμε στην οικονομική ασφυξία και στην κοινωνική διάλυση. Πείτε μου εσείς ποιος θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα όταν επικρατεί αυτό το τοξικό κλίμα; Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, τα γράφουν πια και οι ξένες εφημερίδες τις οποίες ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι παρακολουθεί. Μόνο που διαβάζει αυτά που τον βολεύουν. Διότι όλοι οι αναλυτές πια -εντός και εκτός Ελλάδας- λένε το ίδιο πράγμα: Όσο συντομότερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο μας. Η χώρα δεν αντέχει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει, φίλες και φίλοι, καμία άλλη λύση από την προσφυγή στις κάλπες. Εκλογές τώρα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, τη μεγάλη φυγή προς τα μπροστά. Να ξαναδώσουμε αισιοδοξία, χαμόγελο, αυτοπεποίθηση, στους Έλληνες. Καθαρές λύσεις, αυτό ζητάμε. Αυτό ζητάμε εμείς, αυτό ζητούν όλοι οι συμπολίτες μας σήμερα. Να μην σερνόμαστε άλλο  σε αυτό το τέλμα δημοκρατικής παρακμής και οικονομικής καχεξίας.
 
Εκλογές, όμως, για έναν λόγο ακόμη, φίλες και φίλοι: για να μπορέσουμε  να αποτρέψουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και εκεί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα Κόμματα και κάθε βουλευτής ξεχωριστά. Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε μάχη στη Βουλή των Ελλήνων για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί, στο Κοινοβούλιο, στον ναό της Δημοκρατίας, στο φυσικό χώρο του δημοκρατικού διαλόγου θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Όλα τα Κόμματα και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά. Εκεί, ενώπιον των πολιτών, που αύριο θα τους κρίνουν, όπως τους πρέπει. Γιατί -επαναλαμβάνω- ότι αυτή η συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το στυλό που του προσέφερε ο κ. Καμμένος, συνιστά μια μεγάλη εθνική υποχώρηση. Έγινε βεβιασμένα και πρόχειρα. Έγινε -και το ξέρουμε- υπό την πίεση τρίτων. Έγινε χωρίς εθνική συναίνεση.
 
Η συμφωνία αυτή, φίλες και φίλοι, αναγνωρίζει δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια και σπέρνει τελικά τον αλυτρωτισμό. Και αυτό είναι που κάνει προβληματικό το όνομα και όχι το αντίθετο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι έτσι δεν κλείνει μια παλαιά πληγή, αλλά ανοίγουν 2 νέες πληγές και στις δύο χώρες. Ξυπνούν εθνικισμοί, ξυπνούν ακραίες συμπεριφορές με τις οποίες βρισκόμαστε απέναντι. Θα το ξαναπώ εδώ από την Κρήτη, την κοιτίδα του πατριωτισμού: Άλλο εθνικισμός και άλλο πατριωτισμός. Αγαπάμε την Πατρίδα μας και αγωνιζόμαστε να την υπερασπιστούμε, σεβόμαστε όμως πάντα τους κανόνες  της Δημοκρατίας. Και, ναι, σεβόμαστε και την αντίθετη άποψη. Οι δύο λαοί εμποδίζονται από αυτή τη συμφωνία να βρουν μία αποδεκτή και βιώσιμη λύση. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς λέμε «όχι» στη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που κοιτάζει προς τα πίσω αντί να κοιτά μπροστά. Και είναι και μια συμφωνία -όπως θα αποδείξουμε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή- η οποία είναι γεμάτη παγίδες.
Η απόδειξη, φίλες και φίλοι, των όσων λέω, βρίσκεται ακόμη και στη ρηματική διακοίνωση που μας εμφάνισε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Και η οποία συμπεριλαμβάνει και τα άρθρα του Σκοπιανού Συντάγματος τα οποία αναθεωρήθηκαν. Την παρουσίασε ως ένα κείμενο το οποίο -υποτίθεται- ότι καθησυχάζει τις εθνικές ανησυχίες. Ακόμη και σε αυτό, αν το διαβάσετε προσεκτικά, κρύβεται η απειλή  για την οποία προειδοποιούμε. Δύο φορές το λέει, όχι μία, αλλά δύο, στο επίσημο αυτό κείμενο αναγράφεται ο «Μακεδονικός Λαός»! Το επαναλαμβάνω, δύο φορές αναγράφεται ο «Μακεδονικός Λαός». Καταψηφίζω, λοιπόν, και εγώ και η Νέα Δημοκρατία, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το λέω αυτό από την Κρήτη, που έχυσε αίμα στην Μακεδονία, ενώ η ίδια ήταν σκλαβωμένη. Από τις σχεδόν 6.000 χιλιάδες των Μακεδονομάχων περίπου 3,5 χιλιάδες ήταν Κρήτες εθελοντές. Από τους τρεις ηγέτες-οπλαρχηγούς του Αγώνα, οι δύο ήταν συμπατριώτες μας. Και οι μισοί από τους ήρωες νεκρούς γεννήθηκαν σε αυτό το νησί. Η μακεδονική γη έχει μπολιαστεί με αίμα κρητικό.  Για αυτή τη γη, της Μακεδονίας άλλωστε, πολέμησε και ο παππούς μου Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκρότησε τότε τάγμα Κρητών εθελοντών και πρωταγωνίστησε στην απελευθέρωση της Σιάτιστας. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που βλέπω τη φωτογραφία του, από εκείνη τη εποχή, με ένα κρητικό ντουφέκι, υπερήφανος στα χώματα της Μακεδονίας. Αυτοί οι άνθρωποι έχτισαν τη σημερινή Ελλάδα. Με αίμα, πόνο και ιδρώτα. Και χρέος της δικής μας γενιάς είναι όχι απλά να τιμά τη μνήμη τους, αλλά να γνωρίζει την Ιστορία της. Και να αγωνίζεται πάντα να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Δεν θα βαδίσω λοιπόν εγώ σε άλλον δρόμο από αυτόν της Κρήτης και των προγόνων μου!
Φίλες και φίλοι,
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να μας πουλήσει μια πλαστή πραγματικότητα, η αλήθεια -δυστυχώς την οποία βιώνετε όλοι σας- είναι πεισματάρα. Δεν μπορεί την αλήθεια αυτή να την ζωγραφίσει όμορφη, όπως με τους μουσαμάδες που έβαψε για να μας δείξει -τάχα- το μετρό της Θεσσαλονίκης. Το επόμενο είναι ένας μουσαμάς που θα παρουσιάζει τον βόρειο οδικό άξονα, να το περιμένετε και αυτό από αυτήν την Κυβέρνηση. Γιατί, με όση προπαγάνδα και αν «ψεκάζει» τους πολίτες, όλοι πλέον συνειδητοποιούν αυτό το οποίο ζουν. Οι πιο αδύναμοι, γι’ αυτούς για τους οποίους υποτίθεται ότι αγωνίζεται ο κ. Τσίπρας, ξέρουν ότι μειώθηκε το αφορολόγητο. Οι συνταξιούχοι ξέρουν ποιός κατήργησε το ΕΚΑΣ. Όλοι οι συμπολίτες μας ξέρουν ποιος αυξησε τον Φ.Π.Α. σε καύσιμα, τρόφιμα, νερό, ρεύμα. Οι επιχειρηματίες -και είναι πολλοί ανάμεσά μας- γνωρίζουν ότι πληρώνουν 40% φόρο χωρίς να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα. Και αν βάλει κανείς μέσα και τις προκαταβολές, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σήμερα στεγνώνει από την υπερφορολόγηση. Η μεσαία τάξη, αυτήν την οποία συστηματικά πολέμησε ο κ. Τσίπρας, βιώνει την καταστροφή της με κερασάκι τον ΕΝΦΙΑ που αντί να καταργηθεί, αυξήθηκε και απλώθηκε σε κάθε ακίνητο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όλοι ξέρουν σήμερα ότι η χώρα πριν από 4 χρόνια, στο τέλος του 2014, είχε με θυσίες γλιτώσει τη χρεοκοπία και ήταν έτοιμη τότε να βγει από τα προγράμματα. Γύρισε όμως πολύ πίσω. Αντί να σκίσει τα Μνημόνια ο κ. Τσίπρας, μας φόρτωσε με ακόμη δύο. Το πρώτο μας κόστισε παραπάνω από 100 δισ., το δεύτερο θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια, σίγουρα μέχρι το 2022, με τα υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα στα οποία μας έχει δεσμεύσει. Έκλεισαν οι τράπεζες και οι πολίτες υπομένουν 29 νέους φόρους τους οποίους έβαλε ο κ. Τσίπρας και 17 μειώσεις εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Οι μισοί Έλληνες, το ξαναλέω, οι μισοί Έλληνες χρωστούν σήμερα στην εφορία. Αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην οικονομία.
 
Την ίδια ώρα, οι θεσμοί και το κράτος δικαίου απειλούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιορκεί τη Δικαιοσύνη και εργαλειοποιεί μέχρι και την Εκκλησία. Ο Πρωθυπουργός διορίζει σύμβουλό του, την επόμενη μέρα αφότου βγαίνει στην σύνταξη, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και μετά την τοποθετεί Πρόεδρο σε Ανεξάρτητη Αρχή. Υπουργοί εκβιάζουν δικαστές και οι τελευταίοι καταγγέλλουν την «θεσμική εκτροπή». Διάφοροι Ρασπούτιν στήνουν σκευωρίες εναντίον αντιπάλων. Η εκπαίδευση η δημόσια εκπαίδευση στην οποία τόσο επιμένω, διαλύεται και 500 χιλ. νέοι, τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας,  έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, μια καλύτερη επαγγελματική διαδρομή. Τα νοσοκομεία μας έχουν άμεση ανάγκη από νοσηλευτές. Χθες πήγα στο Αττικό νοσοκομείο, νοσοκομείο στολίδι στην Δυτική Αθήνα. Η εικόνα την οποία συνάντησα ήταν μια εικόνα απαράδεκτη. Προσέξτε, δεν λέω ότι όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, λέω, όμως, ότι τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο αυτή την τετραετία.
Την ίδια ώρα που το ανίκανο κράτος άφησε  -και λυπάμαι πραγματικά που αυτή η ιστορία λες και έχει ξεχαστεί, λες και έχει διαγραφεί από  το ιστορικό μας υποσυνείδητο- 100 αθώους ανθρώπους να καούν στο Μάτι, με τον ανίκανο Πρωθυπουργό να κρύβει αυτήν την τραγωδία με υποκριτικές τηλε-παραστάσεις. Και την ίδια ώρα που γίνονται αυτά, τα οποία μας φαίνονται περίπου κανονικά και  συνηθισμένα, ο δολοφόνος Κουφοντίνας κάνει βόλτες, παρέα με τους Ρουβίκωνες, εκεί όπου έχυσε το αίμα των θυμάτων του. Πανεπιστήμια και συνοικίες ολόκληρες μεταβλήθηκαν σε φωλιές της βίας και της ανομίας και κανείς, σήμερα, δεν αισθάνεται πια ασφαλής στη γειτονιά του.
 
Κανείς, φίλες και φίλοι, δεν εμπιστεύεται το κράτος, αλλά κυρίως κανείς δεν εμπιστεύεται  πια αυτή την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και το αίτημα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή γίνεται αίτημα πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένα αίτημα το οποίο θα εκφράσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Όλοι μαζί θα αφήσουμε πίσω μας αυτές τις σκοτεινές εποχές. Αυτή τη σκοτεινή τετραετία. Θα γίνει σύντομα, καθώς όλοι μαζί, θα δώσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, θέλοντας ο ίδιος να βγει από το περιθώριο στο οποίο έχει βρεθεί, θέλησε να μεταθέσει ολόκληρο το πολιτικό πεδίο. Ξέχασε, λοιπόν, ποιος είναι, τι έλεγε και τι έκανε. Και φόρεσε τη στολή του τάχα υπεύθυνου, μετριοπαθούς πολιτικού. Μάλιστα κάποιοι  τις τελευταίες μέρες θέλουν να τον παρουσιάσουν και ως τον ηγέτη της νέας Κεντροαριστεράς. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σε λίγο θα έρθει εδώ στην Κρήτη και θα μας πει ότι είναι και Βενιζελικός, την ώρα που κυβερνά αγκαλιά με τον Παπαχριστόπουλο, τον Ζουράρι, την Παπακώστα και τους διάφορους Πολάκηδες. Η γελοιότητα έχει τα όριά της. Και μπορεί αυτό  το καρναβάλι που επέβαλε στην πολιτική ο κ. Τσίπρας να διασκεδάζει ακόμη κάποιους, αλλά εμένα θα μου επιτρέψετε, να μην συμμετέχω. Εμένα θα μου επιτρέψετε να ανταποκριθώ στο αίτημα των πολιτών, το οποίο δεν είναι να τους εξηγώ γιατί είναι κακός ο κ. Τσίπρας, αυτό το γνωρίζουν, αλλά να συνεχίζω να μιλάω με σοβαρότητα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Αλλά κυρίως να εξηγώ πως όλοι μαζί  μπορούμε να τους ξεπεράσουμε και η Ελλάδα να ξαναγίνει μια φωτεινή χώρα. Μια χώρα της ελπίδας, μια χώρα της αισιοδοξίας.
 
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με άλλη κυβέρνηση. Με μια κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα έχει μια ισχυρή λαϊκή εντολή. Η Νέα Δημοκρατία -και αυτό έχει ιδιαίτερα αξία να το λέμε εδώ πέρα στην Κρήτη συναγωνιστή Βαγγέλη Μεϊμαράκη- είναι μια μεγάλη παράταξη. Είναι μια μεγάλη παράταξη  που απλώνεται σήμερα από τα σύνορα της παραδοσιακής δεξιάς μέχρι εκείνα της δημοκρατικής αριστεράς-για να μιλήσω με παλαιούς πολιτικούς όρους. Γιατί ξέρετε, για πολλούς συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που μας ακούν, αυτές οι ταμπέλες δεν έχουν μεγάλη σημασία. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν απαντήσεις στα προβλήματά τους θέλουν: πως θα βρουν μια καλή δουλειά, πως η δημόσια εκπαίδευση θα τους δίνει εργαλεία για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, πως θα είναι ασφαλείς στις γειτονιές τους, πως θα έχουν καλή παιδεία, καλή υγεία.
 
Αλλά αυτό το κόμμα, αυτή η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη καλείται σήμερα να γεφυρώσει ρήγματα, ρήγματα της κρίσης, ρήγματα τα οποία βάθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η παράταξη η οποία θα αγωνιστεί για να ξαναστηθεί στα πόδια της η μεσαία τάξη. Είναι η παράταξη εκείνη που θα αγωνιστεί για τις αξίες της μεσαίας τάξης. Αξίες που είναι  ταυτισμένες και με την ίδια την ιστορία του νησιού μας, της Κρήτης. Κυρίως αξίες που είναι συνδεδεμένες με την ατομική προσπάθεια για πρόοδο, ώστε κάθε γενιά, φίλες και φίλοι, να μπορεί να παραδίδει στην επόμενη μια καλύτερη χώρα. Και αυτό θα το πετύχει αλλάζοντας την ίδια τη  ρότα της οικονoμίας. Αντί, όπως τώρα, ο εθνικός πλούτος να συρρικνώνεται, ένα μικρό μέρος του να μοιράζεται σε σποραδικά επιδόματα, το συνολικό εισόδημα πρέπει  να αυξάνεται. Και από αυτήν την αύξηση να ωφελούνται όλοι, κυρίως οι πιο αδύναμοι.
 
Καθώς θα πηγαίνουμε φίλες και φίλοι για τις εκλογές και επειδή απευθύνομαι και σε κομματικά στελέχη τα οποία έχουν την υποχρέωση να μεταφέρουν τον προγραμματικό μας λόγο μέχρι τον τελευταίο Έλληνα πολίτη θέλω να επαναλάβω τους 6 μεγάλους κεντρικούς στόχους που έχουμε θέσει ως Παράταξη:
Μια Κοινωνία, που θα δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους. Στην οποία θα λειτουργεί και πάλι ο κοινωνικός ανελκυστήρας, αυτός που έβγαλε τη χώρα από τη φτώχεια της δεκαετίας του ‘50 και του ΄60. Η πίστη ότι δεν έχει σημασία από που ξεκινάς. Μπορείς να ξεκινήσεις φτωχός αλλά με σκληρή δουλειά μπορείς να φτάσεις ψηλά. Αυτός ο κοινωνικός ανελκυστήρας πρέπει να δουλέψει και πάλι, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με μια ανοιχτή οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών. Με ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, όσο μεγάλο χρειάζεται που θα σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου. Με μία παιδεία που θα βλέπει στο μέλλον και θα είναι συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, θα προσφέρει πτυχία τα οποία θα έχουν πραγματική αξία. Με ένα κράτος όπου το δίκαιο και η ασφάλεια θα είναι όροι δημοκρατίας. Και μια Ελλάδα υπερήφανη, ισότιμο εταίρο. Με τον παγκόσμιο Ελληνισμό, αυτή την κρυφή δύναμη που την έχουμε αφήσει αναξιοποίητη δίπλα της. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί και θα υπηρετεί η Ν.Δ. από τώρα και μέχρι τις εκλογές. Και μετά τις εκλογές όταν με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τη δική σας στήριξη θα αναλάβουμε το τιμόνι της χώρας.
 
Χαμηλότεροι φόροι και εισφορές περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές. Σας ζητώ να το επαναλαμβάνουμε συνέχεια, είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας.  Μεγαλύτερη ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να ανασάνουμε από τα βαριά πλεονάσματα στα οποία μας έχει δέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το πως θα συνδέσουμε τους μισθούς μας, ειδικά τους μισθούς των χαμηλόμισθων, με την παραγωγικότητα και τον πλούτο. Θέλω οι μισθοί των χαμηλόμισθων να αυξάνονται γρηγορότερα απ’ ότι αυξάνεται ο πλούτος στη χώρα. Είναι δίκιο, είναι σωστό οι πιο αδύναμοι να είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την ανάπτυξη την οποία θα δημιουργήσουμε. Και είναι ακριβώς αυτή η ευημερία για όλους, όχι μόνο για κάποιους, όχι μόνο για λιγους,  την οποία επαγγελλόμαστε. Θέλω να το ξαναπώ από την Κρήτη: Η Νέα Δημοκρατία είναι γνήσιο λαϊκό Κόμμα, είναι το Κόμμα των πολλών, είναι το Κόμμα της μεσαίας τάξης, είναι το κόμμα το οποίο πάντα έστρεφε την προσοχή του στους πιο αδύναμους.   Γι’ αυτό και λέμε σήμερα: ναι, θέλουμε να δώσουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 800.000 συμπολίτες μας. Θέλουμε να στηρίξουμε -και δεν θα κουραστώ να το λέω- την ελληνική οικογένεια. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κανένα παιδί -θα το επαναλάβω εδώ, ειδικά για τις νέες μανάδες που μας ακούν  ή για τις νέες κοπέλες που σκέφτονται να κάνουν οικογένεια και σήμερα διστάζουν- εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το οποίο κινδυνεύει να αφανίσει το έθνος μας, 2.000 ευρώ σε κάθε νέο ζευγάρι που θα φέρνει στον κόσμο ένα Ελληνόπουλο.
 
Φίλες  και φίλοι,
 
Δεν είναι σήμερα η ώρα να μιλήσω αναλυτικά  για τον ρόλο τον οποίον έχει η Κρήτη σε αυτή τη νέα πορεία αναγέννησης την οποία οραματίζομαι. Έχω δεσμευτεί για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, για τη διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι αλλά και τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα τα οποία τόσο χρειάζεται η Κρήτη. Είναι έργα πνοής για το νησί μας. Η Κρήτη είμαστε όλοι εμείς. Η Κρήτη είναι οι άνθρωποί της, η ιστορίας της, ο πολιτισμός της, οι γεύσεις της, τα τραγούδια της, τα βουνά της, οι θάλασσές της. Αυτή η Κρήτη πρέπει να αναδειχθεί. Ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πλούτος της Κρήτης πρέπει να ξεκλειδωθεί. Φίλες και φίλοι, πρέπει να ξεκλειδωθεί από μία νέα κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει  αυτόν τον πλούτο και, ναι, από έναν νέο περιφερειάρχη, τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος θα συνεργαστεί με αυτή την κυβέρνηση για να βάλει την Κρήτη στη σωστή αναπτυξιακή τροχιά.
 
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε και  έμπειροι και χαίρομαι που έχουμε μαζί μας όλα τα παλιά έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, αλλά είμαστε και ανανεωμένοι. Δεν θέλουμε την επιστροφή στο χθες-έστω και αν το σήμερα αποδείχθηκε πολύ χειρότερο. Δεν συμβιβάζομαι και σας ζητώ και  εσείς να μην συμβιβαστείτε με το μέτριο. Σας ζητώ να βάλουμε τους στόχους μας ψηλά. Στόχος μας είναι μόνο το αύριο. Και σε αυτήν την προσπάθεια, χρειάζονται πολλοί. Το έχω πει πολλές φορές, θα το πω και εδώ στον τόπο μου. Είμαστε πολύ λίγοι Έλληνες για να είμαστε διχασμένοι. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο για να αργήσουμε κι άλλο. Η χώρα μας πήγε πολύ πίσω για να μένει ακίνητη. Άλλωστε, όταν απειλείται ο πυρήνας της Δημοκρατίας μας, όταν απειλείται  το Κράτος Δικαίου, οι ιδεολογικές αποχρώσεις ξεθωριάζουν. Προτάσσεται το εθνικό διακύβευμα: Αυτό δεν είναι άλλο από την ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων στο τόξο της Ευρώπης, της μάχης που θα δώσουμε μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις Ευρωεκλογές. Ευχαριστώ Βαγγέλη που ανέλαβες αυτό το έργο. Η παράταξη σου χρωστά πολλά. Θα ήθελα ένα πολύ θερμό χειροκρότημα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Κρητικό, τον Ηρακλειώτη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και καλό μου προσωπικό φίλο. Σε αυτό λοιπόν το τόξο της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων του εκσυγχρονισμού σας ζητώ να ενωθούμε.
 
Και απευθυνόμαστε, σήμερα, σε όλους. Και θέλω και εσείς όταν φύγετε από εδώ να απευθυνθείτε σ’ όλους και όλες. Θα μιλήσουμε με τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, πίστεψαν στον κ. Τσιπρα και προδόθηκαν από τη δημαγωγία. Θα μιλήσουμε σε παλιούς φίλους, οι οποίοι μας εγκατέλειψαν στην πορεία για διάφορους λόγους. Ξαναζητώ τη στήριξη σας. Γυρίστε πίσω στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η οικογένειά σας, η Νέα Δημοκρατία είναι το πολιτικό σας σπίτι. Στη Νέα Δημοκρατία ανήκατε, στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να επιστρέψετε.  Θέλω να μιλήσουμε, όμως, και απευθύνομαι εδώ ειδικά στους νεότερους φίλους μας: Θέλω να μιλήσουμε και σε όσους μας λένε «δεν θέλω να ψηφίσω, είστε όλοι το ίδιο, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα μας».   Αυτοί που το λένε αυτό επιτρέπουν, τελικά, στο ψέμα να βασιλεύει πάνω στη δική τους αδράνεια. Θέλω να μιλήσουμε στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και χαίρομαι διότι σήμερα είναι μαζί μας, όχι μόνο παλιοί φίλοι, αλλά και άνθρωποι που πριν από λίγα χρόνια δεν θα φανταζόντουσαν ποτέ ότι θα ερχόντουσαν σε μια κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ. Γιατί αναγνωρίζετε ότι μπορούμε να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας. Γιατί μόνο ένα ισχυρό και νέο ρεύμα θα παρασύρει οριστικά τον λαϊκισμό. Και ακριβώς αυτό το ρεύμα φιλοδοξεί να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία. Ένα ρεύμα λογικής, σταθερότητας, Δημοκρατίας και ανάπτυξης.
 
Έτσι βαδίζουμε, λοιπόν, ο τόπος, η παράταξη, το 2019. Το 2019 θα είναι μια χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις-όλες τους, όμως, θα είναι μετωπικές: Η πλευρά της Ευρώπης, της Δημοκρατίας, των μεταρρυθμίσεων θα αντιπαρατεθεί παντού με την εσωστρέφεια, την καθήλωση, την Ελλάδα της φτωχειας και των επιδομάτων. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θέλω να το τονίσω, οι περιφερειακές εκλογές αποκτούν, αγαπητέ Αλέξανδρε,  κρίσιμο χαρακτήρα. Αποκτούν πολιτικό χαρακτήρα!
Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταρρέει, σπεύδει να κρυφτεί πίσω από υποψηφίους άλλων κομμάτων για να καμουφλάρει τη συντριβή του. Αυτό κάνει και εδώ στην περιφέρεια της Κρήτης. Συνεπώς, για όλους μας, δεν χωρά άλλη κουβέντα: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη. Πράγματι δώσαμε πολιτική στήριξη σε έναν νέο άνθρωπο, και παίρνουμε και εμείς το ρίσκο της ανανέωσης. Είναι, όμως, ένας άνθρωπος με ικανότητες, με βιογραφικό, με  εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και με πολύ μεράκι. Κάθε άλλη επιλογή -και θέλω να το τονίσω αυτό- θα γίνει φθηνό επιχείρημα στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοθι για να συνεχιστεί η παρακμή. Γι’ αυτό, Αλέξανδρε, καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Έχεις την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας! Βάλε τα δυνατά σου και όλα θα πάνε καλά.
 
Φίλες και Φίλοι,
Τελειώνω λέγοντας το εξής: Αύριο θα έχω τη χαρά μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίον θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για ό,τι έχει κάνει για το κόμμα μας, να επισκεφτώ πολλά χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Θα μιλήσω με τους συμπατριώτες μας, τους απλούς ανθρώπους της Κρήτης. Ξέρετε, αυτή  είναι μια κουβέντα η οποία πάντα μου δίνει δύναμη. Όπως καθαρίζει πάντα το μυαλό μου, το βλέμμα μου αλλά και η ψυχή μου η ίδια όταν περπατώ στα μονοπάτια και τα βουνά της Κρήτης, ειδικά τώρα που είναι τόσο όμορφα χιονισμένα. Και με αυτήν την καθαρή ματιά, σας κοιτώ στα μάτια και με αυτή την καθαρή σκέψη θέλω να κλείσω: Η Ελλάδα θέλει και μπορεί να πάει μπροστά. Και εγώ θέλω και μπορώ να πάρω το τιμόνι της. Και αισθάνομαι έτοιμος να αναλάβω αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Και ζητώ από τους Κρητικούς, και ζητώ απ’ όλους τους πολίτες να μου δώσουν τη δύναμη που πρέπει στις κάλπες που έρχονται. Να ηγηθώ μιας ισχυρής κυβέρνησης όλων των Ελλήνων, μαζί με  τους πιο άξιους των Ελλήνων! Η χώρα πρέπει, επιτέλους, να πάει μπροστά και το μπορεί. Μαζί, το μπορούμε! Κρήτη, το μπορούμε! Η Ελλάδα μπροστά! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χειροκρότημά σας, σας ευχαριστώ για τον αγώνα σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Θα κάνουμε την Κρήτη γαλάζια! Να κάνουμε την Ελλάδα γαλάζια! Καλή χρονιά, καλό αγώνα, καλή δύναμη σε όλες και σε όλους. Και με το καλό το 2020 θα σας ξαναέρθω, να κόψω την πίτα της Νομαρχιακής με τη δύναμη του Θεού με άλλη ιδιότητα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Best Of

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στα καρτέλ και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια

Δήλωση (on camera) της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο μεγάλος νικητής του MundoBall παρέλαβε το νέο του αυτοκίνητο από τον ΟΠΑΠ

*Συμμετείχε στο παιχνίδι μέσω του OPAP Store App στη...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στα καρτέλ και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια

Δήλωση (on camera) της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο μεγάλος νικητής του MundoBall παρέλαβε το νέο του αυτοκίνητο από τον ΟΠΑΠ

*Συμμετείχε στο παιχνίδι μέσω του OPAP Store App στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα ολοκαίνουριο, υβριδικό αυτοκίνητο κέρδισε ο μεγάλος νικητής του MundoBall, του παιχνιδιού...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και εστίασαν στο παρασκήνιο. Όπως φαίνεται ωστόσο, δεν είχαν το θετικό αποτέλεσμα που προσδοκούσε και επεδίωκε...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για τη σημερινή εκδοχή της Κεντροδεξιάς, καθώς η πολυετής διαδρομή του στην παράταξη, από διαφορετικά μετερίζια,...