Μητσοτάκης: Κοιτάζω τους Έλληνες στα μάτια και τους ζητάω να μας εμπιστευτούν

Το στίγμα του για την επόμενη μέρα της χώρας, και το πώς σχεδιάζει ο ίδιος να ασκήσει τη διακυβέρνηση του τόπου, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη λήξη του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Στο Συνέδριό μας προσήλθαν σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Είναι ένας αστερισμός από πρόσωπα που η σκέψη τους εμπλούτισε τις εργασίες μας και επιβεβαίωσε ότι είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μεγαλώνει. Στις 10 Ιανουαρίου, που συμπληρώνονται 3 χρόνια από την εκλογή μου στην προεδρία της Ν.Δ., ανακοινώνουμε δεκάδες νέους υποψηφίους. Συμβολίζουν την ανανέωση της παράταξής μας αλλά και το μεγάλο άνοιγμά μας στην κοινωνία.

Γυρίζω την Ελλάδα, κοιτάζω τους Έλληνες στα μάτια και τους ζητάω να μας εμπιστευτούν. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το μέλλον με πυξίδα το εθνικό συμφέρον. Να κάνουμε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με τους πιο άξιους. Η Ελλάδα θα πάει, επιτέλους, μπροστά!”

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη 
στο κλείσιμο του 12ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος

Κύριοι Πρόεδροι, αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, 

Καταρχάς, θα ήθελα ένα πολύ θερμό χειροκρότημα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Βαγγέλη, είχα ανησυχήσει λίγο την Παρασκευή, αλλά σήμερα εμφανίστηκε και πάλι στο βήμα ο παλιός καλός Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον οποίο γνωρίζουμε και τον οποίο  χρειαζόμαστε να μας οδηγήσει στη μάχη των Ευρωεκλογών. Ξέρετε -επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια προσωπική αναφορά- πιστεύω ότι με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πετύχαμε κάτι το οποίο είναι σπουδαίο. Αλλά είναι και ασυνήθιστο για την ιστορία της παράταξης μας. Καταφέραμε μετά από μια δύσκολη εκλογική μάχη, όχι απλά να συνυπάρξουμε, αλλά να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. αποδεικνύοντας ότι βάζουμε την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας πάνω απ’ όλα. Βαγγέλη σε ευχαριστώ από καρδιάς. 

Φίλες και φίλοι,

Το 12ο Συνέδριό μας είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τις εκλογές. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Επαναβεβαιώνει το διαχρονικό ρόλο της παράταξής μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Και ανοίγει το δρόμο για τις εξελίξεις που έρχονται. Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας συμμετοχή, για το χαμόγελό σας, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας. Ο παλμός και ο ενθουσιασμός σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να μας γυρίσουν στο χθες. Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Διότι, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει και πάλι τα μεγάλα φτερά της και να αγκαλιάσει την ελληνική κοινωνία. Έτοιμη να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ακριβώς όπως έκανε το 1974, το 1990, το 2004 αλλά και τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά μας είναι άλλη μια μεγάλη νίκη, γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη, είμαστε μια παράταξη που μπορεί να συνθέτει νέες πολιτικές και νέες δυνάμεις, διευρύνοντας πάντα τον ορίζοντά της. Το πεδίο μας είναι ο κόσμος, η Ευρώπη, για την οποία τόσο ωραία μίλησε η Μαριέττα η Γιαννάκου και πυξίδα μας είναι πάντα το εθνικό συμφέρον. 

Θέλω λοιπόν, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, να σας ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα και για τις παρεμβάσεις σας, για τα χαμόγελα σας, για την αισιοδοξία σας. Αλλά και να σας πω ότι δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία. Η Νέα Δημοκρατία μπορούσε πάντα να χωρέσει τις ανησυχίες, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες μιας Ελλάδας που ξέρει να κερδίζει. Και που μπορεί να προχωρά μπροστά, παρά τις αντιξοότητες, αλλά και παρά τις αντιστάσεις δυνάμεων που παραδίδονται στις χειρότερες παρορμήσεις της πολιτικής. Που δεν είναι άλλες από τον λαϊκισμό και την κάθε είδους ιδιοτέλεια της εξουσίας. Σε αυτό το δίπολο οφείλεται, άλλωστε, και η ευτέλεια της διακυβέρνησης της χώρας από το παρακμιακό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου. 

Αλλά –το είπα ήδη– το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. Η αλλαγή, για την οποία διψάει η κοινωνία, έρχεται. Ξέρω ότι θα είστε όλοι παρόντες στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Όλοι μαζί, θα οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε μια μεγάλη νίκη. Ξέρετε -και πιστεύω πως όλοι ξέρουμε μέσα μας- πως θα νικήσουμε. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει η χώρα να νικήσει τα εμπόδια που συσσωρεύθηκαν και να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις. Ξέρω, όπως κι εσείς, ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να πετύχουμε. Και το Συνέδριό αυτό δυνάμωσε αυτή τη βεβαιότητά μου. Αυτή τη βαθιά μου πίστη στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη ουσιαστική δύναμη πολιτικής αλλαγής και αισιοδοξίας σήμερα στη χώρα. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και δύναμη και χαμόγελο σε αυτή την κατατρεγμένη κοινωνία. 

Φίλες και φίλοι,

Αυτές τις τρεις μέρες, το κόμμα μας απέδειξε ότι είναι ενωμένο. Απέδειξε όμως ότι είναι και οπλισμένο με πρόγραμμα, απέδειξε ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Αυτόν που επέβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πηγαίνοντας τότε κόντρα στην ελληνική κοινωνία και κόντρα στις παρορμήσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησαν σταθερά και υπερασπίστηκαν με σθένος -όταν χρειάστηκε- αυτή τη θεμελιώδη αρχή: ανήκουμε στην Ευρώπη. Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλη τιμή για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, για εμένα προσωπικά η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Συνέδριό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μάνφρεντ είναι ένας αληθινός σταθερός και διαχρονικός φίλος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι όμως και κάτι παραπάνω: είναι ένας σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος της Ελλάδος. Θα είναι επίσης, όπως φαίνεται, ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω, θέλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε μαζί του για μια δυνατή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. 

Στο Συνέδριό μας, όμως, προσήλθαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Είναι ένας αστερισμός από πρόσωπα που η σκέψη τους εμπλούτισε τις εργασίες μας, επιβεβαίωσε αυτό το οποίο λέω με τόσο μεγάλη ένταση, ότι είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα. Φάνηκε στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ το οποίο προηγήθηκε. Όπως φάνηκε, όμως, και στις πολλές παρεμβάσεις από εκατοντάδες στελέχη μας που ανέβηκαν στο βήμα αυτό. Ποιοτικές παρεμβάσεις, από απλά μέλη του κόμματος μας, που έδειξαν ότι διαθέτουν οξύ πολιτικό λόγο αλλά βρίσκονται ταυτόχρονα και κοντά στην κοινωνία. 

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο παράλληλο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Διότι, σε αυτές τις ειδικές συνεδριάσεις -για όσους τις παρακολούθησαν- συζητήθηκαν μεγάλα προβλήματα του σήμερα, αλλά και μεγάλα ζητούμενα του αύριο. Από το brain drain, μέχρι το cyber bullying. Και από τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, μέχρι τον ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενώ πολλοί φίλοι μας, που βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών, αλλά πρωταγωνιστούν στην κοινωνία των πολιτών, μετείχαν στον προβληματισμό μας. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, γιατί μας βοηθήσατε να φανεί για άλλη μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος έχει ως κύριο σκοπό να συζητά, να επεξεργάζεται και να παράγει νέες ιδέες. Ένας οργανισμός, που δεν φοβάται να ανοίξει νέα θέματα. Που ανοίγει πάντα τις πόρτες της σε όσους θέλουν να συμμετέχουν σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος όμως είναι προσανατολισμένος πάντα στο μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Το καλό με την πολιτική είναι ότι παραμένει πάντα μια δυναμική διαδικασία. Επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του –και να κάνει, όμως, ταυτόχρονα τις αναγκαίες συγκρίσεις. Το είδαμε αυτό προχθές. Όλοι -πιστεύω και οι πιο καχύποπτοι συμπολίτες μας- είδαν τις διαφορές ανάμεσά στην ατμόσφαιρα του Συνεδρίου μας και στη θλίψη και τη μιζέρια της αντισυγκέντρωσης που έστησε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια μεριά ένα ανοιχτό συνέδριο με μαζική προσέλευση, κι από την άλλη μια αστυνομοκρατούμενη κλειστή εκδήλωση όπου οι ένστολοι, αλλά φαντάζομαι και οι αστυνομικοί με πολιτικά,  ήταν περισσότεροι από τους κομματικούς. Η κοινωνία όμως -η κοινωνία της Θεσσαλονίκης- ήταν απούσα από τη συγκέντρωση του κ. Τσίπρα. Είναι μια κοινωνία που παρακολουθεί παγωμένη αλλά και οργισμένη τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Είναι μια κοινωνία η οποία δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι των επιδομάτων που έχει ξεκινήσει η σημερινή κυβέρνηση. Είναι μια κοινωνία πολύ αρνητική στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα,  που πάει να ξαναβάλει τη χώρα στις μυλόπετρες ενός αχρείαστου διχασμού. Ενός διχασμού που παραπέμπει στο χειρότερο παρελθόν. 

Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από Μαξίμου, γίνεται και ολοένα πιο νευρικός.  Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί ο ίδιος στον ίδιο του βάλτο. Γιατί τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα έχει ποτέ διαβάσει και αν τα γνωρίζει. Αν συγκινήθηκε τότε, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Διότι αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που οι πρόγονοί μας έκαναν για να γίνει η Μακεδονία ελληνική και η Ελλάδα αυτό που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την Μακεδονία.

Κύριε Τσίπρα, ακούστε με καλά: δεν σώσατε καμία Μακεδονία. Το μόνο που κάνατε είναι να δώσετε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας.  Το μόνο που κάνατε είναι να πείτε «ναι» εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν «όχι». Και βάλατε την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί σας για να εξασφαλίσετε κάποια ψήγματα από τη ρημαγμένη αξιοπιστία σας. Σταματήστε επιτέλους να προσβάλλετε τους Μακεδόνες και όλους τους Έλληνες.  Σταματήστε να χαρακτηρίζετε ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική σας. 

Θα ξαναπώ ότι η Ν.Δ. στέκεται με όλες τις τις δυνάμεις απέναντι στην εθνική υποχώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και θα ζητήσω από κάθε συμπολίτη μας να κρατήσει ψηλά το εθνικό του φρόνημα, αλλά πάντα με δημοκρατική ευθύνη και ωριμότητα. Μόνο που η Συμφωνία των Πρεσπών, φίλες και φίλοι, είναι δυστυχώς -και ελπίζω να είναι- ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ντροπής που κρατάει τέσσερα χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει για τον απλούστατο λόγο ότι πήγε τον τόπο πολλά χρόνια πίσω. Γιατί εκτός από πρωτοφανείς εθνικές υποχωρήσεις, διέλυσε τη μεσαία τάξη, άλωσε το κράτος μας, και εξασθένισε τη δημοκρατία μας.  

Υπονόμευσε το τέλος του 2ου προγράμματος, γιατί ναι, αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να κουραζόμαστε να τη λέμε: Στο τέλος του 2014 η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια. Θα τα είχαμε αφήσει οριστικά πίσω μας, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο κ. Τσίπρας με την καταστροφική πολιτική του το πρώτο εξάμηνο του 2015 που μας έφερε τελικά, τι; Ένα βαρύτερο μνημόνιο, ένα βαρύτερο 3ο πρόγραμμα. Kαι όταν τελείωσε αυτό, συνέχισε και εφαρμόζει σήμερα αυτό το οποίο αποκαλούμε το άτυπο 4ο Μνημόνιο. Μας στοίχισε παραπάνω από 100 δισ., διέλυσε τις τράπεζες, φόρτωσε με 29 -επαναλαμβάνω 29- νέους φόρους τους πολίτες. Διπλασίασε τα χρέη των πολιτών προς το κράτος. Ζημίωσε σημαντικά τους ασφαλισμένους με 17 παρεμβάσεις που έγιναν σε βάρος των συνταξιούχων. Όχι μόνο των παλιών συνταξιούχων αλλά και των νέων, οι οποίοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου θα βγαίνουν με συντάξεις, οι οποίες θα είναι κατά 30% και 40% μειωμένες σε σχέση με τις παλιές. Πάγωσε  τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και δέσμευσε τη χώρα σε βαριά πλεονάσματα που ισοδυναμούν με μια λιτότητα διαρκείας. Από την άλλη, εισέβαλε με στρατιές κομματικών διορισμών στο κράτος. Αύξησε, προσέξτε, τη δαπάνη της μισθοδοσίας κατά 2 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Το κράτος μεγάλωσε αλλά δυστυχώς για τον πολίτη δεν έγινε καλύτερο.

Η Μάνδρα, το Μάτι, η εγκληματικότητα στις γειτονιές, το δράμα των νοσοκομείων, η ταλαιπωρία του πολίτη από την γραφειοκρατία, όλα αυτά αποτελούν τον καθρέφτη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, θρηνήσαμε τον εκατοστό νεκρό από την τραγική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Χρωστάμε στις οικογένειές τους να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αλλά να σιγουρευτούμε, επίσης, ότι ποτέ ξανά δεν θα ζήσουμε μια τέτοια τραγωδία. 

Την ίδια ώρα, Δικαιοσύνη και θεσμοί πολιορκούνται, με πρόσφατα θύματα την Εκκλησία αλλά και τις Ανεξάρτητες Αρχές.  Εκεί όπου με θράσος πλέον «φυτεύονται» προσωπικοί σύμβουλοι του κ. Τσίπρα. Και το κουβάρι των σκανδάλων μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται. Όμως θα το ξαναπώ, το είπε με τον τρόπο του και ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του: Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι η συνειδητή υπονόμευση των αξιών που έκαναν αυτή τη χώρα σπουδαία: Η εργατικότητα, το φιλότιμο, η προκοπή, η αλληλεγγύη. Ακούσατε πριν στο πάνελ προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι ξαναπήραν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους. Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας οι οποίοι έχτισαν τη μεσαία τάξη που έκανε την Ελλάδα μεγάλη. Οι σημερινοί κυβερνώντες απεχθάνονται αυτήν τη μεσαία τάξη και κυρίως απεχθάνονται το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς. Και δυστυχώς συνειδητά χαμηλώνουν τον πήχη των ονείρων μας. Τον πήχη των ονείρων της νέας γενιάς. Διότι τελικά τι θέλουν; Να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξία για πραγματική προκοπή, για πραγματική ευημερία. Θέλουν να συμβιβαστούμε με ένα φτωχό κράτος το οποίο θα μοιράζει λίγα επιδόματα και υποσχέσεις, συχνά ψεύτικες, για θέσεις στο Δημόσιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει. Δεν θέλουμε μια κοινωνία φοβισμένη και σκυφτή. Θέλουμε μια Ελλάδα που να κοιτάζει ψηλά και μακριά. Που να έχει το βλέμμα στο αύριο. Μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα μεγάλο εθνικό όραμα. Την αναγέννηση της Ελλάδας. Θα το πω απλά: η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει την καθολική αποτυχία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει καλύτερα. Μπορεί καλύτερα. Μπορούμε γιατί είμαστε όλοι μαζί. Και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε τη χώρα σε ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον. 

Φίλες και φίλοι,

Το 12ο Συνέδριο μας βρίσκει ταυτόχρονα ενωμένους και ανανεωμένους. Εκλέγουμε, με ανοιχτές διαδικασίες την νέα Πολιτική μας Επιτροπή. Και θα εισηγηθώ στην Πολιτική Επιτροπή ο Γραμματέας του κόμματος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, να παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη στη θέση του ώστε να μας οδηγήσει μέχρι τις κρίσιμες αναμετρήσεις του 2019. Και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, θα εκλέξουμε νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Στις αρχές, όμως, του επόμενου έτους θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε και τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Ξέρω ότι υπάρχουν και μεγάλες προσδοκίες και πολύς ανταγωνισμός. Είναι θετικό αυτό, να έχουμε πολλά άξια στελέχη τα οποία να θέλουν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά μας. Υποχρέωσή μου, υποχρέωσή μας, είναι τα ψηφοδέλτια να αποτελούνται από έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον. Τιμούμε όλα τα παλιά στελέχη και τους αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ την κάθε μία και τον καθέναν ξεχωριστά. Τιμούμε και καλωσορίζουμε, όμως, και τα νέα στελέχη που συστρατεύονται για πρώτη φορά μαζί μας. Και θα ξεκινήσουμε από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται και τρία χρόνια από την εκλογή μου ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι ο χρόνος πέρασε γρήγορα αλλά πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτά τα οποία πετύχαμε για το μεγάλο μας κόμμα, για τη μεγάλη μας παράταξη αυτά τα τρία χρόνια. Στις 10 Ιανουαρίου, λοιπόν, θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε δεκάδες καινούργια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική. Και ξέρετε, δεν είναι εύκολο σήμερα να πείσει κανείς νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα της ελπίδας και της συμμετοχής σε νέους ανθρώπους που θέλουν να πολιτευτούν μαζί μας. Γιατί ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά συμβολίζουν ατομικά αλλά και συλλογικά, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το πραγματικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Για να σπάσουμε την εικόνα ότι άλλο το κόμμα, άλλο η κοινωνία, χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους από την πραγματική κοινωνία. Να συμπορευτούν μαζί μας σε αυτόν τον μεγάλο, σπουδαίο αγώνα τον οποίο έχουμε να δώσουμε. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μεγαλώνει. Είναι ένα μεγάλο δέντρο με πολύ βαθιές ρίζες. Έχει όμως και νέα κλαδιά που διαρκώς απλώνονται. 

Όμως, φίλες και φίλοι, η ανανέωση δεν είναι μόνο υπόθεση προσώπων αλλά και υπόθεση ιδεών. Σε αυτό το 50σέλιδο έντυπο του Συνεδρίου μας, το οποίο θα σας καλούσα πραγματικά να το μελετήσετε, αποτυπώνεται ο δικός μας δρόμος για το πως θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Για την ατομική αλλά και τη συλλογική ευημερία. Μια ευημερία που θα προκύπτει για όλους από τη συνολική αύξηση του εισοδήματος, αντί της διαρκούς μείωσης του και των σποραδικών επιδομάτων σε εξαθλιωμένους πολίτες. Το ξαναλέμε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, έκρηξη επενδύσεων και νέες δουλειές! Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της οικονομικής μας πολιτικής. Αλλά και αμοιβές συνδεδεμένες με την ανάπτυξη και διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό, σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ. Εγγυημένο εισόδημα, μια πολιτική που ξεκίνησε επί δικών μας ημερών από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Βρούτση. Εμείς, πρώτοι, εισάγαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το πολέμησε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα. Τώρα, κάπως πάει να το εφαρμόσει, αλλά εμείς λέμε: Ένα δισεκατομμύριο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 αδύναμους συμπολίτες μας. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και, ναι, ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο που θα έρχεται στη ζωή! 

Και όλα αυτά, σε μία Ελλάδα με κανόνες και ασφάλεια. Με πανεπιστήμια δημόσια, αλλά, ναι, και ιδιωτικά να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Να είναι όμως και ελεύθερα από ναρκωτικά και μολότοφ. Με γειτονιές ανοιχτές στους κατοίκους τους. Και κυρίως με ευκαιρίες για όλους. Κυρίως για τους νέους, για αυτή τη νέα γενιά που έμεινε εδώ, αλλά και για όσους έφυγαν και οι οποίοι στο εξής θα ψηφίζουν για το μέλλον της πατρίδας τους από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δεν φοβόμαστε εμείς τη δύναμη του παγκόσμιου Ελληνισμού. Τους θέλουμε κοντά μας. Να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα, να διαμορφώνουν κι αυτοί με τον τρόπο τους τις πολιτικές εξελίξεις, να μας μπολιάζουν με τις ιδέες τους, την καινοτομία τους, τα βιώματά τους. 

Αλλά θέλουμε και ένα Κράτος Δικαίου, όπου οι νόμοι θα εφαρμόζονται από μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και θέλουμε και ένα Δημόσιο που θα είναι δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Με αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά και με λογοδοσία, αξιοκρατία και αξιολόγηση. Είναι πρόοδος, ξέρετε, αυτή για την ελληνική κοινωνία. Όταν πριν από 5 χρόνια μιλούσα για αξιολόγηση, κανείς δε με χειροκροτούσε. Τώρα, όμως, έχουμε προοδεύσει, έχουμε ωριμάσει και γνωρίζουμε ότι όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Και μόνο μέσα από την αξιολόγηση μπορούμε, όχι απλά να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους, αλλά κυρίως να επιβραβεύσουμε τους καλύτερους. Τους πολλούς, καλούς δημόσιους υπαλλήλους, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Κρατούν όρθια σήμερα τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας, την κρατική μηχανή. Σε ένα περιβάλλον, το οποίο ποτέ δεν αναγνωρίζει τον κόπο τους και την προσπάθειά τους. 

Αυτοί, λοιπόν, αγαπητοί σύνεδροι, είναι οι δύο κόσμοι που απλώνονται, σήμερα, ενώπιον του ελληνικού λαού. Του λαού μας, που κι αυτός έπαθε και έμαθε από μία οκταετία κρίσης και από μία τετραετία ανεπάρκειας, τυχοδιωκτισμού και δημαγωγίας. Σε αυτόν τον λαό, όμως, δεν αρκεί να καταγγείλουμε αυτά τα οποία βιώνει. Τα γνωρίζει πολύ καλά. Τα ζει κάθε μέρα. Πρέπει, όμως, να του εξηγήσουμε τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Να αναδείξουμε με στοιχεία τους αληθινούς υπεύθυνους γι’ αυτό το πρωτοφανές οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο. Να αποκαλύψουμε την ανικανότητα, την υποκρισία και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα και του ανεκδιήγητου συνεταίρου του στην εξουσία, του Πάνου Καμμένου. Και, χωρίς να αρνούμαστε τις δικές μας αδυναμίες, να τον πείσουμε πως πρώτοι εμείς ξέρουμε πώς να τις ξεπεράσουμε. Κυρίως, όμως, έχουμε χρέος να απευθυνθούμε σε όλους τους Έλληνες, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με ένα πρόγραμμα αλήθειας. Μιας αλήθειας που θα πατάει σε στέρεες βάσεις, σε μελετημένες θέσεις, αλλά και σε ένα πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό από έμπειρα, αλλά και νέα στελέχη.

Οι έξι στόχοι μας παραμένουν οδηγοί μας:

1. Μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους. Πρέπει να ξανακάνουμε τον κοινωνικό ανελκυστήρα να δουλέψει στη χώρα μας. Τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν σε μη προνομιούχο περιβάλλον, να γνωρίζουν ότι αν δουλέψουν σκληρά, έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τους γονείς τους. 
2. Μια ανοιχτή οικονομία, καινοτόμα, δημιουργική, με επενδύσεις και νέες δουλειές. 
3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.
4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον και είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας.
5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.
6. Μία Ελλάδα ισχυρή, ισότιμος εταίρο στην Ευρώπη, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

Και για να επιτευχθούν όλα αυτά μία είναι η κινητήριος δύναμη. Το είπα την Παρασκευή, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα: Η μεγάλη μεσαία τάξη του τόπου μας. Αυτή η μεσαία τάξη ανέστησε την Ελλάδα από τα ερείπια του Εμφυλίου. Την οδήγησε στη δημοκρατία. Την οδήγησε στην ανάπτυξη. Αυτή η μεσαία τάξη δίδαξε τις αρχές της προσωπικής, αλλά και της συλλογικής προκοπής, με στόχο κάθε γενιά να παραδίδει μια καλύτερη πατρίδα στην επόμενη. 

Αυτή τη μεσαία τάξη πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει ευημερία, ούτε κοινωνική ειρήνη, ούτε συνοχή. Παγιώνεται η φτώχεια, επικρατούν τα άκρα, φυτρώνει ο εθνολαϊκισμός και, αμέσως μετά, ο αυταρχισμός. Και αυτός ο δρόμος πρέπει να κλείσει οριστικά για την Ελλάδα. Όλοι επισημάνατε, όλοι οι ομιλητές που άκουσα και σωστά, την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να απλωθεί δυναμικά στην κοινωνία. Να αποκτήσει δεσμούς με περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Να διευρύνει την επιρροή της ειδικά στη νέα γενιά, ειδικά στους πιο αδύναμους Έλληνες. Να γεφυρώσει τα νέα ρήγματα τα οποία έχουν διαιρέσει την ελληνική κοινωνία. Να  αποδείξει έμπρακτα ότι ανάπτυξη, συλλογική ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούν να πάνε χέρι χέρι. Και πράγματι, οι συνθήκες είναι τέτοιες, που η παράταξη καλείται να γίνει η κοίτη ενός μεγάλου ρεύματος πολιτικής αλλαγής. 

Γιατί, στις επόμενες κάλπες, δεν θα αναμετρηθούν, απλά, διαφορετικά κόμματα. Αλλά δύο κόσμοι: Από τη μία πλευρά, η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο. Και από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός. Θα συγκρουστούν οι αρχές της Ευρώπης, της Δημοκρατίας, του νέου Πατριωτισμού, με τα πειράματα της δήθεν αριστερής ιδεοληψίας, του αυταρχισμού και του άκρατου λαϊκισμού. Και θα αναμετρηθούν, τελικά, ρεαλιστικά και κοστολογημένα σχέδια για προκοπή και ανάπτυξη, με τα συνθήματα της καθήλωσης και της μιζέριας. 

Θα αναμετρηθούν όμως και πρόσωπα. Θα αναμετρηθούν ηγετικές ομάδες αλλά και αρχηγοί. Αν πιστεύετε όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα αλλά ότι μπορούμε πολύ καλύτερα από την σημερινή παρακμή, δώστε μου τη δύναμη να ηγηθώ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Δώστε μου αυτή τη δύναμη. Να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα μπροστά.  Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για τη δύναμη σας. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα σας. Σας ευχαριστώ πραγματικά. 

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καλέσει δίπλα της όλους τους Έλληνες, όποια πολιτική τοποθέτηση κι αν είχαν στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχασε πολύ χρόνο για να αργήσουμε και άλλο εμείς. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας πήγαν πολύ πίσω για να μην κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η παράταξή μας, συνεπώς, ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες και το μυαλό της σε κάθε γόνιμη ιδέα. Στη μάχη που έρχεται, στις μάχες που έρχονται, καλώ σε συστράτευση όλους τους παλαιούς συμμαχητές που μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Για λόγους, ενδεχομένως, δικαιολογημένους. Ζητώ, όμως, και κάτι ακόμα, από τα εκατομμύρια των  απογοητευμένων που γύρισαν συνολικά την πλάτη στην κάλπη: να σκεφτούν ότι η δική τους αδράνεια, η δική τους μη συμμετοχή, αποθρασύνει τους εχθρούς της δημοκρατίας. 

Απευθύνομαι, επίσης, στους ψηφοφόρους και άλλων δημοκρατικών κομμάτων για να τους πω κάτι απλό. Σήμερα, οι διαφορές μας είναι πολύ μικρότερες από την κοινή απειλή της οικονομικής καταστροφής, από τη σκιά του κυνισμού, από την παρακμή στην οποία οδηγεί τη χώρα η πολιτική της χυδαιότητας. Και, βέβαια, δίνω το σύνθημα κινητοποίησης σε όλους εμάς. Άλλωστε, το είπαμε, αυτό το συνέδριο είναι το τελευταίο συνέδριο με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία και το τελευταίο πριν από τις εκλογές. Δηλαδή, το πρώτο βήμα προς μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. 

Φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη ημέρα των εργασιών μας είπα ότι αυτό το «φύγετε» που το λένε τόσοι και τόσοι στην κυβέρνηση, πρέπει να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ψηφοδέλτιο, σε κάθε κάλπη, όπου και αν αυτή στηθεί. Στις τοπικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και -πάνω από όλα- στις εθνικές εκλογές! Στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουμε ανακοινώσει την υποστήριξή μας στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Νίκο Ταχιάο. Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως -προσέξτε το αυτό, έχει σημασία- όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει -και επιμένω σε αυτό- να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας. Και όλες μαζί οι δυνάμεις, αν οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα, να συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών.

Στις περιφερειακές εκλογές, κύριοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, σας βλέπω έτοιμους να δώσετε τον αγώνα σας. Η μάχη θα είναι σαφώς πιο πολιτική, καθώς η πορεία των Περιφερειών συναρτάται με το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό, προφανώς, συνδέεται με κυβερνητικές επιλογές. Εδώ, λοιπόν, οι αποφάσεις μας είναι παραταξιακές. Ο στόχος μας, διπλός: να μην πέσει καμία περιφέρεια στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και να βαφτούν οι περισσότερες -αν όχι και οι 13 περιφέρειες-  γαλάζιες! Σε αυτόν τον αγώνα απαιτώ απόλυτη κομματική συστράτευση.

Στην ευρωκάλπη επιλέγουμε εκπροσώπους που θα παλέψουν για μια Ένωση πιο ανοιχτή και δημοκρατική, σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη. Μακριά από την απομόνωση, μακριά απ’ τη συντήρηση. Στέλνουμε όμως, και στελέχη με φωνή ελληνική. Που θα συνδιαμορφώνουν -σε θέματα όπως το Προσφυγικό, τη φύλαξη των συνόρων, την κατανομή των κονδυλίων, τόσο σημαντικά ενόψει του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη 7ετια- τα εθνικά προτάγματα μαζί με τους στόχους της Ευρώπης. Όσο για την μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, το ξέρετε καλύτερα από εμένα: θα είναι λυτρωτική για την Ελλάδα και νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά το μέγεθος αυτής της νίκης βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Κάντε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Και μετατρέψτε την τωρινή απογοήτευση της κοινωνίας σε κύμα ελπίδας, αισιοδοξίας, δουλειάς και προόδου. Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,

Είναι σίγουρο ότι στο δρόμο προς τις κάλπες θα δεχτούμε και ύπουλες επιθέσεις, την ώρα που η κυβέρνηση θα προσπαθεί να αποκρύψει τα δικά της σκάνδαλα, τις αστοχίες της, τις αποτυχίες της. Η προπαγάνδα και η συκοφαντία θα είναι σε ημερήσια διάταξη, θα δούμε καινούργιες απόπειρες να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη και να υπηρετήσει παιχνίδια εντυπώσεων. Το απαράδεκτο σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» θα επιστρατευτεί και πάλι για να διχάσει. Και είναι βέβαιο ότι ένα νέο δίχτυ από ψεύτικες υποσχέσεις θα τυλίξει και πάλι τους πολίτες, καθώς κομματικά ρουσφέτια θα ανοίξουν νέες πληγές στο πολύπαθο Δημόσιο. 

Πιθανώς, μάλιστα, να συνδυάσουν και όλες τις εκλογές μαζί, ποντάροντας στη σύγχυση που τέσσερις κάλπες μπορεί να προκαλέσουν, ή ελπίζοντας με κάποιο τρόπο να μοιράσουν την κατακραυγή. Μάταιος κόπος! Η Νέα Δημοκρατία θα είναι εδώ, να αποκαλύπτει το αληθινό κυβερνητικό πρόσωπο, πίσω από τους ρόλους και τα προσωπεία που θα αλλάξει.  Θα είμαστε εδώ, να φωτίζουμε τις βαθιές ρυτίδες του χθες, πίσω από τη μάσκα του δήθεν νέου. Θα είμαστε εδώ, για να αποδεικνύουμε την ανικανότητα όσων μιλούν πολύ και εργάζονται λίγο. Και, είμαστε εδώ για να εκθέτουμε αυτούς που μιλούν για αξιοπρέπεια, ενώ πράττουν ως πρόθυμοι να αποδεχθούν ό,τι τους ζητηθεί. Αυτούς που -και σήμερα ακόμα- επικαλούνται το τάχα «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο κάθε μέρα συντρίβεται πάνω στον κυκεώνα των σκανδάλων που παράγει η παρέα του Μαξίμου.

Πέρα και πάνω από όλα, όμως, η Νέα Δημοκρατία -όλοι εμείς, όλοι εσείς- θα είμαστε εδώ -και αυτό ζητώ από εσάς τα στελέχη μας καθώς θα φύγετε, θα επιστρέψετε στα χωριά σας, στις πόλεις σας, στις περιφέρειες σας- για να διαδώσουμε σε κάθε γωνία της χώρας το πρόγραμμά μας. Το μελετημένο σχέδιο που έχουμε για να βγει η χώρα από το τέλμα και να γίνει η φωτεινή η Ελλάδα του 21ου αιώνα. Έχουμε θέσεις, έχουμε στελέχη κι έχουμε όρεξη για δουλειά. Δεν ζητάμε επιστροφή στο χθες, αλλά ζητάμε να χτίσουμε μαζί μια γέφυρα προς το αύριο. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μέτριο αλλά διεκδικούμε το καλύτερο. Γιατί το σύνθημα μας το περσινό: “αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα” είναι το σύνθημα που εκφράζει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. 

Αγαπητοί σύνεδροι,

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που κάνατε αυτό το συνέδριο τόσο μοναδικό. Από εδώ στέλνουμε σε κάθε γωνία της πατρίδας το μήνυμα της μεγάλης νίκης, της μεγάλης αλλαγής. Κοιτάω τους Έλληνες στα μάτια τους ζητώ να μας εμπιστευτούν. Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν, να αλλάξουμε το μέλλον. Έτοιμοι να πάρουμε το τιμόνι της χώρας με πυξίδα το εθνικό συμφέρον, με σκαρί την κοινωνία και με τον άνεμο της αισιοδοξίας στα πανιά μας. Είμαστε έτοιμοι, με την ψήφο των πολλών, να κάνουμε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, για τους πιο άξιους των Ελλήνων. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, ας φτάσει παντού. Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη, για τη μεγάλη νίκη για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα θα πάει, επιτέλους, μπροστά. 

Μαζί, μπορούμε!

Ελλάδα, μπορούμε!  

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξη σας και για το χειροκρότημα σας. Καλές γιορτές σε εσάς, στην οικογένεια σας υγεία και ευτυχία και το 2019 να είναι ένα πολύ καλό έτος για όλους. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Best Of

Ο μοναχικός περίπατος του Ρουσόπουλου στον Βόρειο Τομέα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο χορός των τεράτων των άκρων, του...

Ο Μητσοτάκης «κόβει» δημοσιογράφο που είχε… σίγουρη την υποψηφιότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει με την...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην Ελληνο-Ιαπωνική...

Τσίπρας: Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και οι αθλιότητές τους

Δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Λευτέρης Κουσούλης: Στόχος κάθε πολιτικής στάσης με φιλελεύθερη αφετηρία είναι ο περιορισμός της εξουσίας

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Η “αόρατη απειλή” για τις κάλπες… το Πάσχα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Εκλογές το Πάσχα... Κυριακή των Βαϊων... Το...

Ο μοναχικός περίπατος του Ρουσόπουλου στον Βόρειο Τομέα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο χορός των τεράτων των άκρων, του...

Ο Μητσοτάκης «κόβει» δημοσιογράφο που είχε… σίγουρη την υποψηφιότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει με την...

“Μαγειρεύοντας” τη διαιώνιση της ηγεμονίας του

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η... αλεπού που έγινε γεράκι, χωρίς να...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Λευτέρης Κουσούλης: Στόχος κάθε πολιτικής στάσης με φιλελεύθερη αφετηρία είναι ο περιορισμός της εξουσίας

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης σχολίασε μια άβολη αλήθεια για την πολιτική και την εξουσία. Ο έμπειρος...

Η “αόρατη απειλή” για τις κάλπες… το Πάσχα

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Εκλογές το Πάσχα... Κυριακή των Βαϊων... Το επικρατέστερο από τα σενάρια τα οποία διακινούνται εδώ και πολύ καιρό στα πολιτικά παρασκήνια. Μια προβληματική...

Ο μοναχικός περίπατος του Ρουσόπουλου στον Βόρειο Τομέα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο χορός των τεράτων των άκρων, του μίσους και του διχασμού, που παρακολουθήσαμε και πάλι με ένταση το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό...