Μητσοτάκης: Θέλουμε μια κοινωνία με ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία για όλους


 
Το πολιτικό πλάνο του για το επόμενο χρονικό διάστημα παρουσίασε ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στους τομεάρχες του κόμματος, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ.
Το κείμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίασή μας θα ήθελα να τιμήσουμε τη μνήμη του Κυριάκου Γριβέα. Ήταν ένας πιστός, αθόρυβος, ανιδιοτελής αγωνιστής της παράταξής μας, ήταν κι ένας αγαπημένος φίλος. Θα ήθελα λοιπόν, να  κρατήσουμε, ενός λεπτού σιγή για αυτό που ήταν ο Κυριάκος, και για όσα προσέφερε και στην πατρίδα αλλά και στην παράταξη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και  η σημερινή μας συνεδρίαση, πραγματοποιείται σε βαρύ πολιτικό κλίμα αλλά και σε μια θολή κοινωνική ατμόσφαιρα. Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα της Μόριας αποκαλύπτεται δυστυχώς διεθνώς και η κυβέρνηση έχει, ήδη, τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης. Και λόγω της ανικανότητας και του κυνισμού μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης,  η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς για τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο κόσμο. Kαι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την σκοτεινή υπόθεση, καλούνται τώρα να απαντήσουν πώς διαχειρίστηκαν κονδύλια τα οποία φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα,  Έλληνες δημοσιογράφοι μηνύονται προσωπικά από τον κ. Καμμένο τον υπουργό Άμυνας και ξενυχτούν στα κρατητήρια, σε μία πρωτοφανή ενέργεια εκφοβισμού, σε μια πρωτοφανή έκφραση κυβερνητικού αυταρχισμού. Γιατί; Γιατί τόλμησαν να θέσουν τεκμηριωμένα ερωτήματα, τα οποία  σήμερα απασχολούν όλους τους Έλληνες αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη και τη διεθνή δημοσιογραφία; Και δύο μήνες από την τραγωδία στο Μάτι κι ενώ ακόμα θρηνούμε 99 συμπολίτες μας, παρακολουθούμε προσπάθειες απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Για να προστατευθούν πρόσωπα και να επιχειρηθεί μια συγκάλυψη τεράστιων ευθυνών που υπάρχουν για το δράμα που ζουν τόσες οικογένειες.
Κι όλα αυτά ενώ η εξαφάνιση του κράτους, η πλήρης απουσία μιας πολιτικής ασφάλειας έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές αίσθημα ανασφάλειας σε όλους τους  πολίτες, αλλά και ασυδοσίας στους κάθε λογής παρανομούντες. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα ακόμα, αρνείται να αντιληφθεί ότι η βία δεν έχει κανένα ιδεολογικό πρόσημο και ότι η ανοχή στη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, προκαλεί τελικά ακόμη μεγαλύτερη βία.
Το λέω λοιπόν απλά: Κάθε μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ παραμένουν στην εξουσία, οι πληγές στην Ελλάδα δεν πολλαπλασιάζονται μόνο, αλλά κακοφορμίζουν.
Στην Οικονομία, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στη συνέχεια, η συνεχιζόμενη επιδρομή φόρων και εισφορών, απειλεί πλέον ότι έχει μείνει όρθιο από την παραγωγική Ελλάδα. Τα έσοδα του κράτους μειώνονται αντί να αυξάνονται, και  τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν στην εφορία, την ίδια ώρα που δυστυχώς οι επενδύσεις μένουν ακόμα μακριά από την πατρίδα μας. Και οι προβλέψεις, αισιόδοξες προβλέψεις, για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η  έξοδος στις αγορές με λογικό επιτόκιο μέχρι στιγμής διαψεύδονται.
Στα εξωτερικά, ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί αδιάφορα και αμήχανα τους Σκοπιανούς να πανηγυρίζουν στην κυριολεξία για τη «μακεδονική» γλώσσα και την «μακεδονική» εθνότητα, που τους παρέδωσε. Συναλλάσσεται με τον συνέταιρό του, ο οποίος στα λόγια  διαφωνεί, στην πράξη όμως, -θα πρέπει να το θυμίζουμε συνέχεια- είναι αυτός ο οποίος στήριξε, ουσιαστικά τη Συμφωνία. Και συζητά μαζί του, όχι την εξέλιξη του εθνικού θέματος, αλλά το πώς θα βρουν μια φόρμουλα να παραμείνουν κι οι δυο τους λίγο ακόμη στην εξουσία. Και στα ερείπια του μύθου περί του δήθεν τέλους του Μνημονίου, την δήθεν εξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση εξυφαίνει και νέα παιχνίδια γύρω από τις περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Λέω περαιτέρω γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η ίδια η οποία έχει ψηφίσει -δύο φορές μάλιστα- αυτά που έρχονται κι είναι η ίδια που έχει ήδη ψηφίσει 21 περικοπές συντάξεων.
Έτσι όμως παίζει με τις ζωές των ανθρώπων. Το ομολόγησαν, εξάλλου, χωρίς ντροπή, κι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, όταν με κυνικό τρόπο θα έλεγα, καθιέρωσαν αυτή την  «ρήτρα θανάτου» για τους συνταξιούχους. Η αναισθησία και ο κυνισμός έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να επικαλούνται το βιολογικό τέλος των συμπολιτών μας, όσων είναι άνω των 70 ετών, ως λύση για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Και με τόση αναισθησία δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι πέρασαν  στο Υπερταμείο για αξιοποίηση, ενδεχομένως και πώληση, μέχρι και τα ιστορικά μνημεία της χώρας μας.
Και στο μεταξύ, κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην Ενημέρωση εξελίσσονται, πια, σε ανοιχτές πληγές  για τη Δημοκρατία μας. Όλο πιο αδιαφανείς γίνονται κυβερνητικές πράξεις, όλο και περισσότερες μεθοδεύσεις συγκάλυψης καταγράφονται, κι όλο και πιο ξεδιάντροπα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετατρέπεται σε τηλεβόα του Μαξίμου με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του κάνει όλα αυτά για τα οποία στηλιτεύονται οι πιο αυταρχικές κυβερνήσεις σήμερα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι όλοι οι λαϊκιστές, ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης, όταν έρχονται στην εξουσία έχουν ως μόνο μέλημα τους την παραμονή τους σε αυτή.  Και το κόστος τελικά το πληρώνει το Κράτος Δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, εν τέλει η ίδια η Δημοκρατία. Και σε αυτό ο κ. Τσίπρας μοιάζει πολύ με τον κάθε κ. Ορμπάν. Και θέλει πολύ θράσος να επιχειρούν να ταυτίσουν με τον Ορμπάν εμάς που τον καταδικάσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνοι που κάθε μέρα αντιγράφουν τις δικές του πρακτικές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ν.Δ. προβάλλει ως η κύρια δύναμη που έρχεται  να βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο. Πιστεύω ότι στη Δ.Ε.Θ., είχαν την ευκαιρία όλοι οι πολίτες -και πιστεύω ότι είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι παρακολούθησαν και τον κ. Τσίπρα κι εμένα- να δουν δύο εικόνες, δύο επιλογές, που έχει σήμερα η χώρα.
Παρακολούθησαν έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, αποσπασματικά  να αντιγράφει στοιχεία της δικής μας πρότασης. Χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει όσα έκανε στο παρελθόν, αλλά και χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει στο μέλλον.
Από την άλλη, στη δική μας πρόταση, με έναν καθαρό θετικό προγραμματικό λόγο, προσδιορίσαμε και από τη Θεσσαλονίκη 6 μεγάλους εθνικούς στόχους, στους οποίους πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε με πολιτικές δυνάμεις αλλά και με συμπολίτες μας οι οποίοι δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της παράταξής μας.
 
Τους επαναλαμβάνω:

  1. Μια κοινωνία με ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία για όλους.
  2. Μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο, που θα φέρει επενδύσεις.
  3. Ένα πολιτικό σύστημα διαφανές και λειτουργικό ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό.
  4. Μια παιδεία που να προετοιμάζει το μέλλον και να συνδέεται με την πραγματική οικονομία.
  5. Μια χώρα που αντιμετωπίζει το Κράτος Δικαίου αλλά και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις Δημοκρατίας.
  6. Και μια Ελλάδα, που δεν θα ανήκει, απλά, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά θα βρίσκεται σε μια πραγματικά ισότιμη σχέση με τους εταίρους της. Και μια Ελλάδα που θα έχει πάντα στο πλευρό της και θα αξιοποιεί τη δύναμη του ελληνισμού, παντού στον κόσμο.

Μιλήσαμε στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά και για τα μέτρα που υπηρετούν αυτούς τους στόχους:
– για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών
– για τον  ΕΝΦΙΑ τον οποίον θα μειώσουμε  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και ωφελούμενοι -και θέλω να το τονισω αυτό- θα είναι όλοι συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και  τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ
– Αλλά μιλήσαμε και για το  «δίχτυ ασφαλείας» για τους πιο αδύναμους.  Υπενθυμίζω μια γενναία μας πρόταση: 120 δόσεις για όσους χρωστούν. Ξεκινάμε με όσους χρωστούν μέχρι 3000 ευρώ -θυμίζω είναι 4 στους 5 συμπολίτες μας- με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ τον μήνα,
-Και εξαγγείλαμε, επίσης, μια πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει σταδιακά τη φιλοσοφία διοίκησης της χώρας, θα δώσει επιτέλους πραγματικό νόημα στη λέξη αυτοδιοίκηση: τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από το 2021 στους Δήμους.
– Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις και στον τομέα της ενέργειας. Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια παρέμβαση και να ζητήσω και από τον Κώστα τον Σκρέκα στη συνέχεια, να μας ενημερώσει πιο αναλυτικά, για αυτά τα οποία συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Διότι δυστυχώς η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση οδηγείται ουσιαστικά σε πτώχευση, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία οικονομικά της στοιχεία. Και με την ευκαιρία, θέλω να προειδοποιήσω  την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να χάσει την κοινοτική χρηματοδότηση για το σημαντικότερο έργο υποδομής σήμερα, όσον αφορά το δίκτυο, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, που είναι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
 
Στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα επίσης ένα πλέγμα πρωτοβουλιών για προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεν χρειάζεται σήμερα να τα επαναλάβω εδώ, τα επαναλαμβάνουμε, εξάλλου, τακτικά στον πολιτικό μας λόγο.
Έπονται, επίσης, δύο σημαντικές μας πρωτοβουλίες. Μια για την Παιδεία και μια για την Υγεία, όπου θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω τον προγραμματικό μας λόγο γι’ αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς πολιτικής. Ενώ, βέβαια, θα ακολουθήσει και το Συνέδριο μας, ένα Συνέδριο το οποίο θα επιβεβαιώσει ότι θα μπούμε στην κρίσιμη μάχη του 2019 σε απόλυτη ετοιμότητα.
Σήμερα θα αρκεστώ μόνο σε δύο διαβεβαιώσεις:
Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι αντιστεκόμαστε σθεναρά, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που συντάχθηκε ερήμην της Ελληνικής Βουλής. Μια συμφωνία που εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε. Και ζητάμε εκλογές ακριβώς γιατί πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα -και θα εξακολουθούν να παράγονται και τους επόμενους μήνες- έτσι ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του και για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι η δέσμευσή μας ότι η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Τα σύνορα θα φυλάσσονται. Γιατί, βλέπετε, για εμάς υπάρχουν σύνορα όχι μόνο στην ξηρά, αλλά και στη θάλασσα. Και όταν σε όλη την Ευρώπη η συζήτηση γίνεται για το πώς η Ε.Ε. θα φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απουσιάζει από αυτή τη συζήτηση, επειδή πολύ απλά η ορολογία φύλαξης συνόρων απουσιάζει από το λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα. Έχουμε δεσμευθεί -και έχουμε περιγράψει ακριβώς πώς θα το κάνουμε- ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί. Και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν γρήγορα να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως, και κάτι ακόμα: Όσοι μένουν εδώ, όσο εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλων τους, θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι στη σημερινή αθλιότητα που τους έχουν οδηγήσει αυτοί που, τελικά, παίζουν παιχνίδια στην πλάτη δυστυχισμένων ανθρώπων.
 
Ας το πούμε, λοιπόν, καθαρά. Είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. ευρώ και να φτιάχνεις τον χειρότερο καταυλισμό -περί καταυλισμού πρόκειται- στον κόσμο. Οπως, βέβαια, είναι επίσης ανήθικο -για να αναφερθώ και στην τραγωδία στο Μάτι- να αποσιωπάς την ύπαρξη θυμάτων, να υποκρίνεσαι σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση, σε μια σκηνοθετημένη κυβερνητική σύσκεψη, για να κρύψεις, τελικά, την ανεπάρκεια τη δική σου και της κυβέρνησής σου. Αυτά τα θυμίζω για όσους ακόμα και σήμερα τολμούν να μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα.
 
Η Νέα Δημοκρατία -τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αύριο ελπίζουμε με τη στήριξη των πολιτών ως επόμενη κυβέρνηση- θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι που πάει να σκεπάσει τόσο τη Μόρια όσο και το Μάτι. Θα ψάξει και θα μάθει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, «λιάζονταν», στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο.
 
Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, με απόλυτη ανεξαρτησία, ποιος ευθύνεται, τελικά, για τους 99 νεκρούς και τις καταστροφές στην Αττική. Αυτό εις γνώσιν όσων εκτίθενται σε κοινή θέα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους θεσμούς που υπηρετούν, επιχειρώντας συγκάλυψη ευθυνών.
Κυρίες και κύριοι,
Εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Στη χώρα θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Είτε πρόκειται για το Κράτος είτε για τον ιδιωτικό τομέα. Ευθύνες θα αποδοθούν όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με την ετυμηγορία της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης. Και για τις πράξεις και τις παραλείψεις δημοσίων λειτουργών, ενδεχομένως αιρετών αξιωματούχων, αλλά και για επιχειρήσεις που ξαφνικά  βρέθηκαν με μια μαύρη τρύπα ύψους 1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό τους. Για το σκάνδαλο της εταιρείας Folie Folie υπάρχουν αυταπόδεικτες ευθύνες. Και είναι αδιανόητο οι ευθύνες αυτές, ειδικά από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην έχουν ακόμη αναληφθεί.
 
Το ξαναλέω, λοιπόν. Ό,τι κακώς έγινε, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, θα διαλευκανθεί και θα επισύρει τις συνέπειες του νόμου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν χαρίζουμε τίποτα. Εμείς θέλουμε μια Δημοκρατία με καθαρό πρόσωπο, αλλά θέλουμε -το έχω πει πολλες φορές- και έναν ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα είναι σύμμαχος στην ανάπτυξη, όχι ένα παράσιτο που θα ανακυκλώνει τις χειρότερες πρακτικές του χθες. Η χώρα πιστεύουμε ότι σύντομα θα απαλλαγεί από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και θα ανοίξει ξανά την πόρτα σε ένα καλύτερο μέλλον. Απευθυνόμαστε στους απογοητευμένους πολίτες, σε αυτούς που απείχαν από τις εκλογές. Απευθυνόμαστε στους νέους. Και σήμερα ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Τους λέμε ότι η αδιαφορία και η αδράνεια δεν είναι λύση. Τους θέλουμε δίπλα μας, δεν τους θέλουμε στην άκρη. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το φτιάχνουν, όχι σε αυτούς που απέχουν.
Μιλάμε -και θα μιλήσουμε ακόμα πιο έντονα- με προδομένους συμπολίτες μας. Αυτούς που έπεσαν θύμα της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του λαϊκισμού. Τους ζητάμε να μας εμπιστευθούν και γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά και γιατί έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, για το πώς θα κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Και συζητάμε καλοπροαίρετα με ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Τους καλούμε σε μια συμπόρευση για την αναγέννηση της δημιουργικής Ελλάδας. Πιστεύουμε στη συνεργασία. Και ζητάμε, βέβαια, και από τον απανταχού ελληνισμό να κινητοποιηθεί, να μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε μια γόνιμη γέφυρα με την πατρίδα. Και τους δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, ότι από τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι το δικαίωμα ψήφου στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Καλούμε, όμως, και σε πανστρατιά όλους τους παλιούς συναγωνιστές μας, αυτούς που κατά τη διάρκεια του χρόνου απομακρύνθηκαν από το κόμμα μας. Όλοι νομίζω τους γνωρίζουμε καλά. Πρέπει να τους πείσουμε ότι ειδικά σε αυτήν τη μεγάλη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά αυτοί που έδωσαν μεγάλες μάχες για την παράταξη στο παρελθόν. Από αυτή τη μάχη με τα τόσο ιστορικά διακυβεύματα δεν μπορούν να λείπουν, δεν μπορούν να είναι απόντες. Και θα πλησιάσουμε όλους τους πολίτες με βάση τα δικά τους προβλήματα.
 
Θα μιλήσουμε στον δημόσιο υπάλληλο, όχι μόνο για το πώς οραματιζόμαστε ένα καλύτερο Δημόσιο με περισσότερες ευκαιρίες για τον ίδιο. Θα του εξηγήσουμε γιατί η αξιολόγηση δεν είναι απειλή γι’ αυτόν. Θα του επαναλάβουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Θα μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να τον ελευθερώσουμε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, πώς θα του δώσουμε κατάρτιση και σύγχρονα εργαλεία ώστε να υπηρετήσει πραγματικά τον πολίτη.
Θα εξηγήσουμε στον επαγγελματία, στον αγρότη, τη σημασία των μικρότερων εισφορών. Θα την εξηγήσουμε ειδικά στους νέους, οι οποίοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη, αλλά με την πρότασή μας στο Ασφαλιστικό θα μπορούν τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι ελέγχουν ένα μέρος των εισφορών που καταθέτουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, ο οποίος θα τους ανήκει. Και θα τους εξασφαλίζει με δική τους διαχείριση μια ικανοποιητική, συμπληρωματική σύνταξη. Αλλά κυρίως θα πρέπει να μιλήσουμε στα νέα παιδιά που σπουδάζουν, στους 17ρηδες οι οποίοι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε εθνικές εκλογές. Θυμίζω ότι εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2019, θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2002, που πηγαίνουν σήμερα στη Β’ λυκείου. Θα τους μιλήσουμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε μια σύγχρονη παιδεία. Γιατί δεν θέλουμε να παίρνουν πτυχία τα οποία θα καταλήξουν κορνίζες στον τοίχο, και γιατί ο πιο σημαντικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας τελικά είναι η δημόσια παιδεία, που θα τους δώσει δεξιότητες και δυνατότητες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα.
 
Να μιλήσουμε στα νέα ζευγάρια, αυτούς που σκέφτονται σήμερα αν πρέπει να προχωρήσουν στο δεύτερο παιδί και να τους εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικό το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και γιατί είναι ακόμα πιο σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό.
Και να μιλήσουμε και στους πιο καχύποπτους, στους μακροχρόνια άνεργους. Να τους πούμε ότι βεβαίως είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, όπως το βάφτισε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ- δική μας πρόταση είναι. Αλλά τα επιδόματα είναι ασπίδες, δεν είναι μακροχρόνια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας. Αυτή θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις και καλές δουλειές για όλους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Κλείνω λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που πατάει πολύ γερά πάνω στην ιστορία της. Σε μια εβδομάδα από τώρα θα γιορτάσουμε τα 44 χρόνια από την ίδρυσή μας. Πατάει σταθερά, με υπερηφάνεια θα έλεγα, πάνω στον φιλο-ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Δεν ανακαλύψαμε εμείς τώρα ούτε την Ευρώπη ούτε την Αμερική. Εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη, εμείς κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη, βάλαμε πλάτη όταν κάποιοι κινδύνευαν να οδηγήσουν την πατρίδα μας στο γκρεμό. Και είμαστε σταθερά τοποθετημένοι στην αιχμή των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων,  συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή τους.
 
Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την Προεδρία της Κομισιόν το 2019. Είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή και είναι αυτός που χρειάζεται για να γίνει η Ευρώπη αυτό το οποίο θέλουμε. Στηρίζουμε, επίσης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην αυστηρή γραμμή που έχει πάρει απέναντι στον Βίκτορ Ορμπάν. Θα το πω, για άλλη μια φορά, για να το καταστήσω απολύτως σαφές: Όποιος κάνει ακροδεξιά στροφή -στη δικαιοσύνη, σε θέματα ελευθερίας του λόγου, σε ατομικά δικαιώματα, στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, στο Προσφυγικό- δημιουργεί, κατά την άποψή μας αυτόματα, ζητήματα για τη θέση του στη μεγάλη Ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Η εποχή είναι δύσκολη και η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Όχι να κάνουμε βουτιά στο σκοτεινό βυθό της Ιστορίας. Και η τοποθέτησή μας στο εξωτερικό ενώνεται σε μια ευθεία γραμμή με τις πολιτικές μας επιλογές στο εσωτερικό.
 
Τους επόμενους μήνες θα συναντηθούμε, για άλλη μια φορά, με τους πολίτες. Το μήνυμά μας θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Θα το ενσαρκώσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά. Η αλήθεια κερδίζει τελικά το ψέμα. Η λογική υποτάσσει το φανατισμό. Ο λαϊκισμός συντρίβεται από την πραγματικότητα. Και ο παλαιοκομματισμός δεν έχει καμία τύχη απέναντι στην τόλμη της ανανέωσης. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα του Παύλου Μπακογιάννη. 29 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την άνανδρη δολοφονία του.
 
Ξέρουμε, όμως, ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Θα μας συκοφαντήσουν. Θα επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα. Έχουμε την επιθυμία να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε, να ενώσουμε όχι να διχάσουμε. Η χώρα είναι ήδη σε εκλογικό κύκλο. Η ώρα της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει. Και είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη σύνθεση. Για την ανασύνθεση, θα έλεγα, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα απελευθερώσει τη χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι τα καταφέρουμε. Μπορούμε, επιτέλους, να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Σας ευχαριστώ.
 
 

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι