Μητσοτάκης: Επιχειρηματικότητα, ιδιωτικές επενδύσεις, έμφαση στην κοινωνική οικονομία της αγοράς


 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας και Προέδρου του Προοδευτικού Κόμματος Σερβίας (SNS) κ. Aleksandar Vučić. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεργασία των δύο κρατών, αλλά και των κομμάτων των οποίων ηγούνται που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Vučić ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και την διαβεβαίωσή του ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πάγια θέση της Ελλάδας για το καθεστώς του Κοσόβου.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πολύ θερμή υποδοχή, την πολύ θερμή φιλοξενία σας και για τα καλά σας λόγια. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και θέλω να γνωρίζετε και θέλω να γνωρίζει και ο σερβικός λαός ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας παραδοσιακός και σταθερός φίλος της.
Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος μακρύς, ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος υποχρεώνει και επιβάλλει στην ίδια τη χώρα να υλοποιήσει μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Θεωρούμε, όμως, ότι αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και της Σερβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στο επίπεδο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων. Η Ελλάδα, πράγματι, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας υπήρξε πρωτοπόρος και σημαντικός επενδυτής στη Σερβία. Σε μια εποχή όπου άλλες χώρες δίσταζαν να επενδύσουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα μας. Πιστεύω, όμως, ότι σιγά-σιγά αφήνουμε πίσω αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση. Και πιστεύω ότι εφόσον οι Έλληνες πολίτες εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει σημαντικά και γρήγορα.
Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων στο επίπεδο των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεγάλων έργων υποδομής που θα συνδέσουν την Ελλάδα με τη Σερβία, τη Σερβία με την Κεντρική Ευρώπη.
Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει ο πρόεδρος Vučić και η κυβέρνησή του. Και θέλω να τον συγχαρώ για τις μεγάλες οικονομικές του επιτυχίες. Πριν από πέντε χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας πίστευαν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση.  Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει. Και έχει αλλάξει επειδή οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση -μεταρρυθμίσεις συχνά δύσκολες στην αρχή της υλοποίησής τους- έχουν τελικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών: μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστού του Α.Ε.Π., αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτά, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, είναι σημαντικές επιτυχίες.
Και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές που πρεσβεύει η μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικές επενδύσεις, δίνουν έμφαση στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, είναι οι σωστές πολιτικές για τις χώρες μας.  
Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία έθιξε ο κ. Πρόεδρος, θα ήθελα να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αλλάξουμε την ελληνική πολιτική  στο ζήτημα του Κοσόβου. Ενθαρρύνουμε το διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, ο οποίος όμως πρέπει να  γίνεται σε ένα κλίμα καλής διάθεσης και χωρίς μονομερείς ενέργειες, οι οποίες συχνά δυναμιτίζουν αυτό το καλό κλίμα. Και αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο, εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.  
Από κει και πέρα, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά, ότι Ελλάδα και Σερβία συνδέονται από δεσμούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, συναισθηματικούς. Υπάρχει μια φυσική οικειότητα κάθε φορά που οι Έλληνες επισκέπτονται τη Σερβία και κάθε φορά που οι Σέρβοι επισκέπτονται την Ελλάδα. Και αυτή είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για να  ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο  τις διμερείς μας σχέσεις και για να βοηθήσουμε τη Σερβία να βρει τη θέση της εκεί που πρέπει να είναι: στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πάλι αγαπητέ Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας».
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Vučić και πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Σερβία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τη δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Βελιγραδίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πύργο Nebojsa, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, πριν από 220 χρόνια, το 1798.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το...

Μανώλης Κοττάκης: Το διακύβευμα της διατήρησης της εξουσίας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Εικαστικά, η σκηνοθεσία της συνέντευξης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην αποτύπωση της άφιξης του Εμμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδεικνύει δραματικά αργά αντανακλαστικά. Άργησε να βγάλει στο...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το πολιτικό πρόσωπο που θα πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας του...