Μεϊμαράκης: Ο πρόεδρος είναι ο συνομιλητής με την κοινωνία

Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής 
του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας
και πρώην Προέδρου του Κόμματος 
κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να πω ότι σας καλωσόρισα την Παρασκευή, αλλά σήμερα επιτρέψτε μου ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι παρούσα, όρθια, έτοιμη να συμμετάσχει και πάλι στους νέους αγώνες και στις μάχες. Ντόρα, καλωσόρισες. 

Θέλω επίσης να σας πω ότι -γνωρίζετε ότι έχω λάβει μέρος σε πάρα πολλά Συνέδρια και συμμετείχα και στις οργανωτικές επιτροπές και είχα προεδρεύσει, από το ’77 και του Κόμματος και της ΟΝΝΕΔ- είναι η πρώτη φορά που είχα άγχος. Είχα άγχος αν θα πάμε καλά, αν το Συνέδριο θα πετύχει. Είχα άγχος ακόμα και για τα τεχνικά ζητήματα, μην τυχόν και η μικροφωνική δεν είναι καλή, μην τυχόν ο φωτισμός πέσει. Γιατί ξέρω ότι κινδυνεύουμε να παρερμηνευτούν πολλά πράγματα. Ζούμε σε μια περίοδο, που όλοι ψάχνουν να βρουν διάφορα και να τα παρερμηνεύσουν. 

Και γι’ αυτό ακριβώς είχα εντείνει την προσπάθεια και την προσοχή, τόσο στον Γενικό Διευθυντή, τον Νίκο Παπαθανάση, όσο και στον Γραμματέα, τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι μαζί με όλους τους συνεργάτες και τους γραμματείς, τελικά κατάφεραν αυτή η γιορτή να φτάσει αισίως και όμορφα στο τέλος της και να στείλουμε ένα μήνυμα: Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, είναι παρούσα, μπαίνει στη μάχη από το νέο έτος, για τις νέες δυνάμεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά. Αυτό σημαίνει γιορτή Δημοκρατίας, γιορτή της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, λοιπόν, είμαι πιο απελευθερωμένος και μπορώ να σας μιλήσω από καρδιάς. Μπορώ να σας πω ότι αναβαπτιστήκαμε όλοι. Είδα σήμερα τον Κωστή Χατζηδάκη να έχει παλμό περισσότερο από ό,τι ποτέ, από τότε που ήταν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Είδα τον φίλο μας τον Άδωνι, τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, με τις παρεμβάσεις του τις ουσιαστικές. Αλλά πάνω από όλα, εσάς, αγαπητοί φίλοι, εσάς, αγαπητές φίλες. Και, επιτρέψτε μου να πω ότι, καλό το Facebook, καλό το Twitter, αλλά η δια ζώσης συνάντηση είναι εκείνη που μας τρέφει. Είναι εκείνη που μας δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι εκείνη που μας κρατάει όρθιους. Είναι εκείνη που θα μας πάει ακόμα πιο ψηλά. 

Γιατί χρειάζονται όλα, αλλά χρειάζεται και να συναντώμεθα, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Εμείς οι πολιτικοί να υποδεχόμεθα την κριτική, πολλές φορές και τον θυμό που έχουν κάποιοι. Να τους εξηγήσουμε, να τους πούμε τις απόψεις μας και τις εκτιμήσεις μας. 
Και γι’ αυτό χειροκροτούμε και χαιρόμαστε που ο Πρόεδρος γυρίζει όλη την Ελλάδα, ακούραστος. Και καλώ τον Γραμματέα, να βγάλει τα προγράμματά μας από το νέο έτος, ώστε όλοι να είμαστε στην περιφέρεια και στη μάχη. Να πάμε και πάλι γωνιά – γωνιά, γειτονιά – γειτονιά, καφενείο – καφενείο. Και να μη νομίζουν κάποιοι ότι επειδή μεγαλώσαμε, δεν έχουμε ψυχή ή δεν μπορούμε να τρέξουμε, έτσι, Πρόεδρε; Γιατί ΟΝΝΕΔίτης μια φορά, για πάντα ΟΝΝΕΔίτης. Ποτέ δεν το βάζουμε κάτω. 

Κρατάμε τη σημαία ψηλά και προχωράμε, με τη γαλανόλευκη, με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, για τη Νέα Δημοκρατία, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα. Αυτή θα είναι η Ελλάδα. 
Η νίκη μας θα είναι νίκη όλων των Ελλήνων. Και ο Πρωθυπουργός θα είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με υπερκομματική λογική όπως σήμερα χρειάζεται.

Και επιτρέψτε μου και μια προσωπική αναφορά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο που μου έκανε ένα τέτοιο δώρο για τα γενέθλιά μου και που πέρασα αυτά τα γενέθλια με όλη την οικογένεια. Γιατί εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια οικογένεια. 

Εμείς συζούμε μαζί τόσα χρόνια. Μπορεί να έχουμε αντιθέσεις, μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά το σπίτι μας είναι αυτό και το αγαπάμε. Και στις καλύτερες οικογένειες υπάρχουν διαφορές, μπορεί να τσακωθούν, αλλά και πάλι όλοι μαζί είμαστε. Και πάλι όλοι μαζί βρισκόμαστε. Και Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε για αυτό και σου λέμε ότι σήμερα αναβαπτίζεσαι από αυτό το Συνέδριο και παίρνεις την εντολή να οδηγήσεις τη Νέα Δημοκρατία μπροστά με τις ευχές μας. Και είμαι σίγουρος, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, ότι αυτό το Συνέδριο είναι το τελευταίο, όπως γίνεται. Γιατί στο επόμενο θα είμαστε Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός. 

Κλείνοντας, λοιπόν, και κάνοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μας, θέλω να σταθώ, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, σε αυτό που αναφέρθηκα και εγώ και που αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος και που έχω και την εντολή από τον Πρόεδρο αν θέλετε να το εξειδικεύσω. 

Το 2019 έχουμε 3 εκλογές. Αυτοδιοικητικές που είναι περιφερειακές και δημοτικές, ευρωεκλογές -αυτές οι δυο εκλογές είναι σε σταθερό χρόνο και το γνωρίζουμε πότε θα γίνουν- και μετά έχουμε τις εθνικές εκλογές, που δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα γίνουν. Ευχόμαστε να γίνουν και αύριο το πρωί. Όμως το πότε θα γίνουν μπορεί να εξαρτηθεί, όχι μόνο από το πώς αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να φτάσει ή πότε θα φτάσει αλλά μπορεί να παίξει ρόλο και πως οι δημοτικές και οι αυτοδιοικητικές δημιουργούν κλίμα ή όχι μέσα και στους δήμους και στις περιφέρειες.

Προσέξτε, θα έχουμε πάρα πολλούς υποψηφίους καταρχήν μέχρι τότε οι οποίοι από τις γιορτές -για να μην πω ήδη από τώρα- τρέχουν. Θα είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα είναι οι ευρωβουλευτές, θα είναι οι εθνικοί βουλευτές. Θα είναι όλοι αυτοί που φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν και καλώς έχουν τη φιλοδοξία τους δημότες τους, τους πολίτες, την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο. Προσέξτε, δεν πρέπει αυτό να μας δημιουργήσει τριβές. Δεν πρέπει να δημιουργήσει γκρίνιες και εσωστρέφειες. Ο καθένας θα κάνει τη δική του δουλειά όπως πρέπει. Και δεν επιτρέπεται οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε τριβές με τους περιφερειακούς συμβούλους ή οι δήμαρχοι με τους περιφερειάρχες ή υποψήφιοι με τους βουλευτές που επίσης διεκδικούν σταυρό προτίμησης ή με τους ευρωβουλευτές.

Δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση. Ο καθένας άλλωστε απευθύνεται σε άλλο ακροατήριο ασχέτως αν ψηφίζουν οι ίδιοι πολίτες. Ο βουλευτής αναφέρεται στην κοινωνία του Νομού του για τις εθνικές εκλογές, ο Περιφερειάρχης για τις περιφερειακές, ο Δήμος για τις δημοτικές. Σας καλώ λοιπόν και σας παρακαλώ αυτά να τα ξεκαθαρίσετε. Το Κόμμα καταρχήν έχει πει ότι -και εκεί θα πάμε συντεταγμένα, θα πάμε όλοι- η πολιτική μάχη είναι οι Περιφέρειες, ο Δήμος της Αθήνας και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης. Εκεί δεν χωράνε πολλές διαφορετικές επιλογές για τους Νεοδημοκράτες. 

Θέλω αυτό να γίνει απολύτως κατανοητό μετά από συζήτηση και από εντολές που έχουμε πάρει και από τον Πρόεδρο. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτά τα μηνύματα –προσέξτε- αν μάλιστα οι εθνικές εκλογές δεν έχουν γίνει ακόμα. Έχει σημασία να καταγράψουμε τη δυναμική που έχει στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία και να είναι πραγματική. Μην καταγραφεί πλασματική γκρίνια και εσωστρέφεια που πιθανόν να μας δημιουργήσει μείωση αυτοπεποίθησης, για τις εθνικές εκλογές. 

Είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και επειδή ξέρω ότι εμείς, οι Νεοδημοκράτες, έχουμε πολλές φορές μια διάθεση τέτοια, μπορεί καμιά φορά να τσιμπήσουμε. Σας καλώ, λοιπόν, να μην τσιμπήσουμε. Σας καλώ να πάμε συντεταγμένα, όπως θα ορίσει ο γραμματέας του Κόμματος και όπως θα ορίσει η εκλογική επιτροπή και ο Πρόεδρος. 

Πρέπει να δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη. Και επ’ ευκαιρία, αγαπητέ πρόεδρε, θα έλεγα ότι επειδή οι διαδικασίες μπαίνουν στον χρόνο της εκλογικής ετοιμότητας και επειδή οι διαδικασίες πρέπει να τείνουν σε ενωτικές κατευθύνσεις και επειδή δεν είναι η ώρα τώρα για εσωτερικές τριβές και φιλοδοξίες, και επειδή έχεις κάνει μια πετυχημένη ομάδα, θα εισηγούμην ο γραμματέας να παραμείνει μέχρι τις εθνικές εκλογές τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή την μάχη. 

Άλλωστε, θεωρώ ότι η Πολιτική Επιτροπή θα πρέπει να συνέλθει σύντομα και να μπορέσει να ανανεώσει αυτή τη θητεία. Γιατί πρέπει όλοι μας, τώρα που βρήκαμε και την χημεία μας, τώρα που μπορούμε να κινηθούμε, και με τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και με τον γενικό διευθυντή, και με σένα μπροστά, Πρόεδρε, να κρατάς πάντα τη σημαία της μάχης, μπορούμε να πάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ως, προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρώ ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι σαφή. Ως προς τις ευρωεκλογές, εάν δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές, απαιτούν και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 

Οι ευρωεκλογές πρέπει να καταγράψουν τη δυναμική του Κόμματος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Και πρέπει αυτές οι εκλογές να δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση σε όλους μας. Γιατί είναι γνωστό ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή. 

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά που παίρνουν τα πρώτα Κόμματα δεν αντιστοιχούν στα ποσοστά που παίρνουν στις εθνικές εκλογές. Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, αυτή την περίοδο. Και πρέπει να γράψουν και να καταγράψουν την αυτοπεποίθηση της Νέας Δημοκρατίας και το πλειοψηφικό ρεύμα που έχει στην ελληνική κοινωνία. 

Και για έναν ακόμα λόγο. Ακούσαμε χτες και τον . Βέμπερ. Ακούσαμε τώρα και την Μαριέττα. Σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι πιθανόν να συμπιεστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και έχουμε ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση, αλλά θα έχουμε και μεγαλύτερη δύναμη αν η Νέα Δημοκρατία μπει πιο ενισχυμένη και πρώτο Κόμμα και με περισσότερες έδρες σε ένα Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ταυτόχρονα επειδή σε αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπουν δυνάμεις που δεν θέλουν την Ευρώπη τόσο ενωμένη, μπορεί να μην έχουν, να μην συγκλίνουν οι απόψεις τους, έχουμε χρέος να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία μπροστά. 

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι, αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και έχει συμπιεστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή οι δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να συγκλίνουν, εμείς θα έχουμε το πλεονέκτημα ότι θα είμαστε το μόνο Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που θα έχουμε Πρωθυπουργό τον Αρχηγό μας και θα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και στο μέλλον της Ευρώπης. Γιατί -μην πλανάστε- οι προσωπικές επαφές παίζουν το ρόλο τους, αλλά και το ότι ο Κυριάκος θα είναι Πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη σημασία και ρόλο. Και μπράβο του που από την αρχή συγκλίναμε με τον Βέμπερ, ο οποίος διεκδικεί αύριο, μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την προεδρεία. 

Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και το θετικό πλεονέκτημα ότι διατηρεί καλές, άριστες σχέσεις και επαφές -μπορώ να σας το διαβεβαιώσω και εγώ και οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές- και με τους φιλελεύθερους και με τη σοσιαλιστική ομάδα. Και μπορεί να παίξει εκείνο το ρόλο που απαιτεί -όπως είπε χθες και ο Γιώργος ο Κύρτσος- η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος ως Πρωθυπουργός στην ευρύτερη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών. 

Είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά στα εθνικά θέματα έχουμε τα ελληνικά χαρακτηριστικά, τα εθνικά χαρακτηριστικά, όπως έχουν άλλωστε όλες οι χώρες, μικρές και μεγάλες, στην Ευρώπη. Και εκεί θα πρέπει να δώσουμε την μάχη και να δούμε πως θα συγκλίνουμε -και τον ευχαριστώ τον Πρόεδρο που μου αναθέτει την ηγεσία της εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών- για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να πάει ακόμα πιο πάνω, ακόμα πιο ψηλά.

Έτσι λοιπόν θα βαδίσουμε και για τις εθνικές εκλογές. Χωρίς τριβές, χωρίς εσωστρέφεια, με τον πολιτισμό που απαιτεί η Νέα Δημοκρατία στη μεταξύ μας σχέση. Και ταυτόχρονα, θα απαντούμε στις προκλήσεις που θα έχουμε, όπως αυτοί θα μας προκαλούν. 

Ο Πρόεδρος είναι ο συνομιλητής με την κοινωνία και οφείλει να κρατάει το επίπεδο ψηλά, τον πολιτισμένο, όπως πρέπει και απαιτεί ο πολιτικός πολιτισμός της Ελλάδος. 

Αλλά, να ξέρουν κάποιοι, ότι όταν θα μας προκαλούν, εμείς θα απαντάμε με τον τρόπο που μας προκαλούν. Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε πλέον, ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο, να λένε στους Έλληνες πολίτες όσα ψέματα θέλουν και όπως τα θέλουν. 

Θέλω να τονίσω ότι κάποιοι που δεν φορούν γραβάτα και περηφανεύονται, δεν είναι πιο μαχητές από κάποιους άλλους. Εμείς είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι, το ίδιο μαχητές και με γραβάτα και χωρίς γραβάτα και στους αγώνες και στα σαλόνια και όπου αλλού χρειαστεί. Γιατί εμείς είμαστε εκείνοι πράγματι που μπορούμε να απευθυνθούμε σε όλους και να τους εκπροσωπήσουμε όλους. 

Για αυτό ακριβώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί σύνεδροι, επιτρέψτε μου να πάρω ως χαρακτηριστική την εισήγηση του Προέδρου, ότι πρέπει να βάλουμε όλοι στολή εργασίας, να πούμε στον Γραμματέα να βγάλει τις περιοδείες και συντεταγμένα το Κόμμα να βαδίσει προς τις εκλογές. Και να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε πρώτη δύναμη στην ελληνική κοινωνία και προχωράμε μπροστά.

Ξέρω ότι όλη η Νέα Δημοκρατία θα δώσει αυτή τη μάχη. Κύριε Πρόεδρε, όσοι είμαστε εδώ τουλάχιστον, αλλά και πάρα πολλοί έξω από εδώ, είμαστε οι πραγματικοί μαχητές και αγωνιστές που με εσάς μπροστά, θα ξεχυθούμε, να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε εδώ όλοι, και παλιοί και νέοι, άνθρωποι που έχουμε ζήσει τη Νέα Δημοκρατία, που έχουμε ζήσει και χαρές και λύπες, που έχουμε πολλές φορές και διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις μεταξύ μας, αλλά πάνω από όλα προέχει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, για να σωθεί η Ελλάδα. Και είμαστε σίγουροι ότι με τη δική σας πορεία και με εμάς από πίσω, θα τα καταφέρουμε. 

Ζήτω η Νέα Δημοκρατία. Καλώ στο βήμα τον Πρόεδρο του Κόμματος, τον Πρόεδρο κάτω από τον οποίο όλοι μαζί θα πορευθούμε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Best Of

Ο Σγουρός χάνει το τρένο της… ρεβάνς για την Περιφέρεια Αττικής

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Γιάννης Σγουρός βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά...

Οι… αρρυθμίες του «κόμματος Παναγιωτόπουλου»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η… ορμή με την οποία είχε ξεκινήσει...

Αχτσιόγλου: Η Δημοκρατία θα νικήσει είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη...

Μαρινάκης: Η Ελλάδα άλλαξε και γίνεται μέρα με τη μέρα, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα

Ομιλία του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλου...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δεν αξίζει να λεγόμαστε άνθρωποι, όταν δεν νοιαζόμαστε…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Για τα σχόλια υπανθρωπισμού για τους νεκρούς...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα κατακάθια που πανηγυρίζουν για την τραγωδία στην Τουρκία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο...

Το… πλέξιμο ως ωδή στη δύναμη της γυναίκας

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Εκείνη που δεν κουράστηκε να γκρεμίζει στερεότυπα....

Θανάσης Παπαμιχαήλ: Η “γκρίζα ζώνη” του εκλογικού σώματος

Γράφει ο Θανάσης Παπαμιχαήλ Πηγή: εφημερίδα "Παρασκήνιο"   Οι δύο βασικές δεξαμενές...

Η ταπείνωση που αισθάνονται οι Αμερικανοί, λόγω των… παρατράγουδων της θητείας Μπάιντεν

Του Φρίξου Παλαιολόγου Η πρόσφατη παρουσία του Μπιλ Κλίντον στον...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δεν αξίζει να λεγόμαστε άνθρωποι, όταν δεν νοιαζόμαστε…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Για τα σχόλια υπανθρωπισμού για τους νεκρούς στην Τουρκία (και τη Συρία) μετά τους φονικούς σεισμούς και τις χιλιάδες των απωλειών, μονάχα...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα κατακάθια που πανηγυρίζουν για την τραγωδία στην Τουρκία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε απόψεις όπως του Κυριάκου Βελόπουλου, για την ανείπωτη τραγωδία του...

Το… πλέξιμο ως ωδή στη δύναμη της γυναίκας

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Εκείνη που δεν κουράστηκε να γκρεμίζει στερεότυπα. Να θρυμματίζει γυάλινες οροφές, έστω και αν μας έχει στενοχωρήσει, αρνούμενη το φυσικό ραντεβού με...