Λουκάς Παπαδήμος και Αλέκος Παπαδόπουλος “στο τραπέζι” για την Προεδρία της Δημοκρατίας

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Η προεδρική εκλογή απέχει ακόμη αρκετούς μήνες, τα πρώτα ονόματα για τη διαδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι της σεναριολογίας.

Παρασκηνιακά, θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και, στο περιθώριο των εκτιμήσεων περί μετάβασης του Κώστα Καραμανλή στην Ηρώδου Αττικού, σε μια επανάληψη της “συγκατοίκησης” Μητσοτάκη-Καραμανλή την περίοδο 1990-93, στα σενάρια εμπλέκονται και στελέχη από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρήσει την πολιτική ισορροπία με τον “άλλο πόλο”.

Στην περίπτωση αυτή, τα δυο πρώτα ονόματα που ήδη ακούγονται, είναι αυτά των Λουκά Παπαδήμου και Αλέκου Παπαδόπουλου. Αμφότεροι με μακρά διαδρομή στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και ευρύτερη αναγνώριση και κύρος.

Θυμίζουμε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική συνταγματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, δηλαδή θα του αρκούν οι ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Written by Λάζαρος Καλλιανιώτης

Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής