Κ. Παπαδόπουλος: Ο τραμπουκισμός της Τουρκίας και η στάση της Ελλάδας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

Κάτι που πέρασε «στα ψιλά» για τα ελληνοτουρκικά…

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, ένας από τους πολλούς χάρτες που κυκλοφόρησαν οι Τούρκοι, ήταν αυτός των διευρυμένων ορίων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Με τον συγκεκριμένο χάρτη επιδίωκαν να «γκριζάρουν» θαλάσσιες περιοχές στις οποίες την αποκλειστική ευθύνη έχει σήμερα η Ελλάδα (SAR Αθηνών).

Η διπλωματική οδός του Υπουργείου Εξωτερικών έφερε αποτέλεσμα. Η απάντηση του αρμόδιου οργανισμού (ICAP) στην επιστολή, που ζητούσε διευκρίνηση, του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας, έδωσε άλλο ένα «χαστούκι» στην αυθαίρετη, επεκτατική, πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν.

«Καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στα όρια και τις αρμοδιότητες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο SAR Αθηνών» (Γενική Γραμματέας του ICAO, Fang Liu), επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Επισημαίνοντας ότι και από πλευράς Τουρκίας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα για μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης. Ενώ σημειώνεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή του “status quo” πρέπει να φέρει την υπογραφή όλων των εμπλεκόμενων κρατών, δηλαδή και της Ελλάδας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Διαπιστώνουμε επομένως, για ακόμη μία φορά, ότι ο τραμπουκισμός της Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες έχουν μοναδικό και ουσιαστικό στόχο την τρομοκράτηση της χώρας μας. Χωρίς καμία νομιμότητα και «δια της πλαγίας οδού» προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε κάποια στιγμή να τα χρησιμοποιήσει σαν «πάτημα» για νέες απαιτήσεις στο μέλλον. Πολύ πιθανόν και με κάποια προβοκατόρικη ενέργεια. Την σκηνοθεσία ενός «εικονικού» ατυχήματος/δυστυχήματος με ένα σκάφος. Μια πάγια τουρκική τακτική, ανά τους αιώνες.

Ελπίζω τα ίδια αντανακλαστικά να επιδείξει η ελληνική πλευρά και σε παρόμοιες περιπτώσεις, που δεν απαιτείται μόνο η διπλωματική οδός. Γιατί τολμώ να ομολογήσω ότι στην προάσπιση του δικαιώματός μας να επεκτείνουμε τα ναυτικά μίλια δικαιοδοσίας μας στα 12 από 6, που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο, δεν είχαμε έως τώρα την ίδια, ΜΙΑ, ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση, επικοινωνιακή πολιτική και, κυρίως, πρακτική!

Υ.Γ.: Όταν ναι μεν δεν έχουμε κατοχυρώσει νομικά-διπλωματικά το δικαίωμα αυτό, αλλά αφήνουμε την Τουρκία να στέλνει δικό της ερευνητικό, ανενόχλητα, σε έναν χώρο που δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει (από το καλοκαίρι έως σήμερα)! Όταν στο πρόσφατο παρελθόν η αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού σε επιχείρηση του “Oruc Reis” να περάσει μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν η καθοριστική παρέμβαση της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», που έβαλε στο στόχαστρο το τουρκικό ερευνητικό (31/01/2020).