• 9 Ιουλίου, 2020

Κ. Παπαδόπουλος: Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου


 
Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου
 
 
Η ελληνική γλώσσα χαρακτηρίζεται από την εννοιολογική, εκτός από την σημειολογική, σύνθεσή της και τη μαθηματική δομή της. Έτσι αυτό που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την ανθρώπινη λογική, που «υπερβαίνει» τις δυνατότητες του ανθρώπινου νου και μοιάζει «παράλογο» μπορεί να αποδοθεί ακριβέστερα μόνο από τον όρο «υπέρ-λόγο» (πάνω από τη λογική δηλαδή). Η «Κοίμηση» (και όχι ο θάνατος της Παναγίας) και η Μετάστασή της (η άνοδος ψυχής και σώματος) «στους ουρανούς» είναι ο ορισμός του «υπέρ-λόγου»! Η Θεοτόκος, η μητέρα του Θεού μας, καταφέρνει, πάντα με τη Χάρη του τριαδικού Θεού μας, αυτό που φαντάζει αδύνατο! Να ζει, όταν για τους ανθρώπους θεωρείται «νεκρή» (κοσμική οπτική)!
Ο Χριστός δεν επιτρέπει ο θάνατος να αγγίξει την Θεοτόκο. Ο θάνατος υποκύπτει στη ζωηφόρο ορμή της Θεοτόκου! Ούτε το σώμα της είναι δυνατόν να παραμείνει στη γη. Έτσι μετά από τρεις ημέρες ανέρχεται στους ουρανούς, στη Βασιλεία του Θεού, Υιού της!
«Η Θεοτόκος, δεν έπαψε να δίνεται κάθε στιγμή στον Θεό, να παραδίδεται στο θέλημα Του, να έχει κάνει το θέλω, την βούληση του Θεού και δικό της θέλω. Και τι ήθελε ο Θεός, τίποτα άλλο, παρά να σώσει και να θεώσει τον άνθρωπο, φτάνοντας τον στο καθ’ ομοίωσιν κι αυτό έγινε φορώντας την σάρκα του, παίρνοντας την απ’ αυτήν.
Γι’ αυτό έγινε η αιτία της Ζωής μέσα στον κόσμο, η αφορμή για ν’ αναστηθεί η ανθρωπότητα, καθώς διά της Αναστάσεως του Χριστού χαρίζεται η αθανασία σε κάθε άνθρωπο κι απ’ αυτήν , ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση που είναι η θέωση, η ομοιότητα με τον Θεό.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου μας καλεί να δούμε αν τελικά ζούμε, ή έχουμε πεθάνει, αν η Ανάσταση του Χριστού μας αφορά κι αν έχουμε αρχίσει να νικούμε τον θάνατο όντας ζωντανοί…», σημειώνει πολύ εύστοχα ο κ. Γιώργος Τρυφωνόπουλος.
«Καλή Παναγιά» λοιπόν αύριο, Δεκαπενταύγουστο!
Ας έχει η Παναγία μας υπό την σκέπη της τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και την Ελλάδα μας ολόκληρη! Βιώνουμε καθημερινά καταστάσεις που ο άνθρωπος δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί. Επιβουλές που ο ανθρώπινος παράγοντας είτε αδυνατεί να αντιμετωπίσει είτε διαβάλλεται από πειρασμούς και πράττει δυσανάλογα με το όρθοδοξο και το αρμόζων κάθε φορά συμφέρον της πατρίδας μας!
 
 

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Διαβάστε Ακόμα...