• 29 Μαΐου, 2020

Κ. Παπαδόπουλος: Η ώρα της ευθύνης

 

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

Το… «Α΄ ημίχρονο», όπως το χαρακτήρισαν κάποιοι, πέρασε. Στην «ανάπαυλα του αγώνα», μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογών – εθνικών εκλογών), τα επιτελεία σκέφτονται… την στρατηγική, την τακτική και τις αλλαγές για το «Β΄ ημίχρονο». Όποιος σκεφτεί κάτι σαν αυτό του Άγγελου μεταξύ των δύο επίσημων αγώνων της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου για τα προκριματικά του “Euro 2020”, με Ιταλία κι Αρμενία, …ζήτω που κάηκε! Βοήθειά του!

Αυτές οι μέρες, της προεκλογικής περιόδου, αλλά και οι αμέσως επόμενες, είναι κρίσιμες για όλους!

Κρίσιμες για τον Τσίπρα και το μέλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κρίσιμες για τη Ν.Δ. (όχι για την πρωτιά, αλλά για την αυτοδυναμία).

Κρίσιμες για το ΚΙΝ.ΑΛ. και τη Φώφη (ειδικά μετά την αποπομπή Βενιζέλου).

Κρίσιμες για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (επειδή πρέπει να πείσει τους Έλληνες για τις προθέσεις του, να δώσει όραμα, να επανασυνδεθεί με την κοινωνία – των πολλών, της μεσαίας τάξης, των νέων, των συνταξιούχων κλπ).

Κρίσιμες για την Ελλάδα (το όνομα, το κύρος, την αυτοκυριαρχία της, τη βιωσιμότητά της).

Μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών που θα κληθούν να κυβερνήσουν. Ας μην ξεχνούν, οι «πρόθυμοι σωτήρες μας», πώς φτάσαμε ως εδώ! Δεν υπάρχει χρόνος ούτε χώρος για παρόμοια λάθη, ξεπερασμένες πολιτικές και αποτυχημένα μοντέλα. Κορεσμένα και… κουρασμένα ή… κουραστικά πρόσωπα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα παντού! Μήνυμα συμφιλίωσης των Ελλήνων! Να εκπέμψει δύναμη, σεβασμό κι αισιοδοξία! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης, τόσο εντός, με μεταρρυθμίσεις που θα εξομαλύνουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών και θα προσδώσουν την ώθηση για αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη (είτε πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας, είτε αυτοδυναμίας), αλλά τόσο και εκτός, ειδικά μετά και από τους… χρησμούς της σύγχρονης Πυθίας (βλέπε Κώστα Σημίτη). Η χώρα οφείλει να ανασκουμπωθεί. Να ανασυσταθεί «εκ βάθρων». Από την επόμενη ημέρα του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Με εγρήγορση, ετοιμότητα και σχέδιο που πρέπει ήδη να έχει εκπονηθεί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει δικαίωμα σε κανέναν να δοκιμάσει τις αντοχές της! Αν συμβεί, η απάντηση οφείλει να είναι καίρια και αποφασιστική! Νέα «Ίμια» δεν αξίζει, και δεν ξέρω αν θα αντέξει, η πατρίδα μας!

Η ευθύνη όμως βαρύνει και εμάς τους πολίτες! Η κοντή μνήμη δεν είναι καλός σύμβουλος! Τα χρόνια των μνημονίων μας έβλαψαν στη τσέπη, στη συνοχή, στο φρόνημα και το ηθικό αλλά μας έκαναν σοφότερους. Μας γέμισαν εμπειρίες. Τα «άκρα» πρέπει να… απομακρυνθούν κι άλλο. Τα «παχιά λόγια» να αγνοηθούν. Τα διαπλεκόμενα πρόσωπα να περιθωριοποιηθούν. Και τίποτα από αυτά δεν θα γίνει αν αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων, λίγων. Η άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος αποτελεί  απόδειξη υπευθυνότητας! Η ευθύνη είναι συλλογική!

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Διαβάστε Ακόμα...