Κ. Παπαδόπουλος: «Βασιλικός βίος» με το «σάλιο» ή το «δηλητήριο», στις πλάτες της κοινωνίας


 
Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου
 
 
Το λιγότερο αηδία προκαλεί το γεγονός, ότι μετά από κάποιο τραγικό γεγονός, την ώρα που το κράτος σπεύδει να καλύψει με κάποια επιδόματα τραγικές ολιγωρίες και παραλήψεις του, την ώρα που ο λαός σπεύδει να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του (με χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης), την ίδια ώρα που επιχειρηματίες και οργανισμοί στέλνουν χορηγικές βοήθειες, παρουσιάζονται «λαμόγια», «γυμνοσάλιαγκες», που χρησιμοποιούν θεμιτά κι αθέμιτα μέσα, προκειμένου να επωφεληθούν από τις περιστάσεις! Είτε οικονομικά, εμφανιζόμενοι ως «διαχειριστές» κονδυλίων που άλλοι συγκέντρωσαν, είτε με κάθε άλλο τρόπο, ως «διαχειριστές θέσεων εξουσίας»!
Χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο (46 νεκροί, εκτός από την οικολογική καταστροφή), καμία αναλυτική ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε δημόσια, ποτέ, για το που ακριβώς διατέθηκε το πρωτοφανές ποσό, ή μέρος του, που είχε συγκεντρωθεί από τον ελληνικό λαό για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενίσχυσε το Ταμείο. Δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον όμως, μέσα σε 2 χρόνια, αποκατέστησε πλήρως και στοχευμένα τις ζημιές στο χωριό Αρτέμιδα της Ηλείας (ανακατασκευή 45 κατοικιών, 32 αποθηκών, ελαιοτριβείου, κεντρικής πλατείας + τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής). Η Κύπρος επέλεξε να δράσει η ίδια, μη παραχωρώντας χρήματα αλλά… έργα (ύψους 8.600.000€)! Με την άδεια, εννοείται των ελληνικών αρχών. Στα υπόλοιπα πυρόπληκτα χωριά των 16 Δήμων της Ηλείας δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε τι συνέβη, καταλαβαίνουμε όλοι! (Εύκολο να αναζητηθεί και να βρεθεί…)
Το 2013: «…Στην ανάγκη αναζήτησης ευθυνών για το γεγονός ότι έμειναν αναξιοποίητα τα χρήματα του “Ταμείου Μολυβιάτη”, φαίνεται να συγκλίνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος η οποία τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει την Έκθεση της στην Ολομέλεια της Βουλής. …», «…η εισήγηση των μελών της Επιτροπής για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και το Ταμείο Μολυβιάτη….: “…Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η Τρόικα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν” και τελικά “η εισαγωγή των χρημάτων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άντληση πόρων….” Eπισημαίνεται ακόμη ότι “παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους”….». Το Υπουργείο Υποδομών, έδωσε τότε περιθώριο στους πυρόπληκτους να ολοκληρώσουν τις εργασίες επισκευών και ανακατασκευών μέχρι το 2016!
Είναι επίσης γνωστό ότι γνωστοί μεγάλο-επιχειρηματίες, τότε, ζήτησαν από το ελληνικό Δημόσιο πίσω τις δωρεές τους, π.χ. Κων.Αγγελόπουλος 37εκ. €, λόγω μη ενημέρωσης για το πού και πώς διατέθηκαν.
Οι επιχειρηματίες έχουν μάθει από το «πάθημα» του 2007! Π.χ μετά τις πλημμύρες, τον περασμένο χειμώνα στη Μάνδρα, ο Μαρινάκης έστειλε ο ίδιος συγκεκριμένη βοήθεια. Στη φετινή καλοκαιρινή τραγωδία σε Νέο Βουτζά, Μάτι, Ραφήνα (των 99 έως τώρα χαμένων ψυχών), η οικογένεια Βαρδινογιάννη ανέλαβε να αποκαταστήσει απευθείας το Λύρειο Ίδρυμα, θέλοντας να κάνει κουμάντο στα χρήματα που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως βοήθεια. Άλλοι επιχειρηματίες το ίδιο. Προφανώς επειδή έχουν όλοι τους ενδοιασμούς τους, πλέον, στον τρόπο που θα διαχειριστεί ο κρατικός μηχανισμός, της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής, τα χρήματα.
Η κοινωνία, σήμερα, διατηρεί επίσης επιφυλάξεις για το πώς το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαφυλάξει το «δημόσιο χρήμα» (προϊόν και της αλληλεγγύης των πολιτών, μέσα σε περιόδους κρίσης). Για το πώς δηλαδή τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν σωστά, θα «πιάσουν τόπο», έτσι ώστε όλοι όσοι πραγματικά επλήγησαν να καρπωθούν την χειροπιαστή αγάπη και τη βοήθεια της χώρας και των πολιτών της, ενώ παράλληλα όλοι όσοι επιχειρήσουν να «κερδοσκοπήσουν» ή να επωφεληθούν από την τραγωδία, να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης!
Δυστυχώς, κάποιοι το έχουν ως τρόπο ζωής κι επιβίωσης. Μάλλον ως τρόπο «βασιλικής διαβίωσης»! Λαμόγια! Γγυμνοσάλιαγκες! Φίδια κολοβά που έρπονται! Επιβιώνουν «…με το σάλιο ή το δηλητήριό τους» και ελίσσονται ανάμεσά μας! Όχι τίποτα άλλο, παρουσιάζονται κατόπιν σαν «φάντης μπαστούνι», ξεδιάντροπα μέσα στον μικρόκοσμό μας, ως ψωνισμένα ανθρωποειδή, δήθεν ανώτερου επιπέδου και κλάσης (!)
Στην πραγματικότητα, μωροί και κατάπτυστοι!!!