Κ. Μίχαλος: Να μην οδηγηθεί η αγορά στον πλήρη αφανισμό και χιλιάδες άνθρωποι στη μακροχρόνια ανεργία και στο περιθώριο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”

 

Το φως στο τούνελ

Μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας και προσμονής, αρχίζει πλέον να φαίνεται έστω και αχνά το φως στο τούνελ της πανδημίας. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα εμβολίων που βρίσκονται κοντά στο τέλος των κλινικών δοκιμών, έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κλίμα αισιοδοξίας για την λήξη της υγειονομικής κρίσης. Αυτή την περίοδο, η διεθνής κοινότητα έχει τα μάτια στραμμένα στις προσπάθειες των επιστημόνων, αφού από το ποσοστό και τη διάρκεια προστασίας που θα παρέχουν τα νέα εμβόλια θα εξαρτηθεί η υγεία και η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και η επανεκκίνηση των οικονομιών και η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Βεβαίως, ακόμη και μετά από τα ενθαρρυντικά νέα, αποτελεί κοινή αντίληψη ότι ο δρόμος μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας παραμένει μακρύς. Πέρα από το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών και τις εγκρίσεις των εμβολίων, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να παραχθούν και να διανεμηθούν αρκετές ποσότητες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και να αρχίσουν να παράγονται αντισώματα στον πληθυσμό.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα δύσκολο διάστημα, στο οποίο θα είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και τη συγκράτηση των πιέσεων που ασκούνται στο σύστημα υγείας. Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καλούνται για τους επόμενους μήνες να συνεχίσουν την προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής των πολιτών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαιτητικό στοίχημα, το οποίο προφανώς έχει κόστος για όλους. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή, από το να κερδηθεί.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους ιδιαίτερα στους κλάδους που, για μια ακόμη φορά, καλούνται να σηκώσουν το βάρος αυτής της προσπάθειας. Είναι παρ’ όλα αυτά απαραίτητο τα μέτρα να τηρηθούν σωστά και να φέρουν αποτελέσματα στο χρόνο που έχει αρχικά ανακοινωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι ακόμη βαρύτερες για όλους.

Οφείλει, ωστόσο, η Πολιτεία να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ώστε να μην οδηγηθεί η αγορά στον πλήρη αφανισμό και χιλιάδες άνθρωποι στη μακροχρόνια ανεργία και στο περιθώριο. Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν αρκούν σε σχέση με το μέγεθος των επιπτώσεων που υφίσταται η πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν, σε διάλογο με τους φορείς της αγοράς. Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη για ενίσχυση και συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να θωρακιστεί απέναντι σε ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, αλλά και καταστεί βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σε μόνιμη βάση, δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και τις προσπάθειες των ανθρώπων που το υπηρετούν όλη αυτή την περίοδο με αυταπάρνηση.

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από καιρό μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε από τον περασμένο Μάρτιο θα έχει ημερομηνία λήξης, ακόμη κι αν αυτή παραμένει ανοιχτή. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας και με υπευθυνότητα από όλους, μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα φτάσει ως εκεί, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι