• 12 Ιουλίου, 2020

Κωνσταντίνος Μουτσιάνας: Οικονομική ανάπτυξη και στρατιωτική ισχύς

του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα*                                                
*Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Σύμβουλος Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

 

 

 

Παρά το έντονο αποτύπωμα που άφησε η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία και τις σφοδρές συνέπειες στην οικονομία, τα ζητήματα εθνικής άμυνας έχουν πάντα προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες. Επειδή, προφανώς, η ενδεχόμενη απειλή του αισθήματος της ασφάλειας και της ειρήνης ιεραρχούνται πολύ υψηλότερα από την οικονομική κατάσταση.

Η σχέση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και της άμυνάς της είναι αμφίδρομη. Ανθηρές οικονομίες δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες σημαντικής στρατιωτικής ισχύος ενώ όταν η άμυνα μιας χώρας απειλείται η οικονομία αποσταθεροποιείται. Η άμυνα και η οικονομία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ενός κράτους και ως εκ τούτου η από κοινού πρόοδος τους είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν στο διεθνές περιβάλλον υπάρχουν πηγές αστάθειας. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι μια ισχυρή οικονομία συνεπάγεται ισχυρή αμυντική βιομηχανία, δυνατότητα υψηλότερων δαπανών σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα και οικονομικό περιθώριο επενδύσεων σε στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Η ελληνική οικονομία δημιουργεί σταδιακά συνθήκες σταθεροποίησης που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξή της. Τα πρόσφατα γεγονότα με την Τουρκία θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η βελτίωση της οικονομικής πραγματικότητας δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά μας σε ατομικό επίπεδο, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στρατιωτική ισχύ της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι φανερό ότι το έχει αντιληφθεί και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στον οικονομικό προγραμματισμό του κράτους πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η παράμετρος της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος καθώς και η αστάθεια που σκοπίμως προκαλούν οι γείτονες μας. Είναι εξίσου σημαντικό να βρεθεί το σημείο ισορροπίας στον οικονομικό προγραμματισμό όπου αφενός δεν θα αφήνει περιθώρια για ξέφρενες δαπάνες σε στρατιωτικό εξοπλισμό αφετέρου θα θωρακίζει τη χώρα μας στέλνοντας μηνύματα αμυντικής ισχύος.

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...