Κωνσταντίνος Κοσμίδης: Θέλουμε να κοιτάμε τους νέους στα μάτια

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοσμίδης

Υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών, με την Ελληνική Λύση

 

 

 

 

Ένα από τα  βασικότερα προβλήματα που γιγαντώθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης είναι η μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η αδυναμία της χώρα μας να τους δώσει κίνητρα για να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό.

610000 νέοι έχουν φύγει μαζικά σε χώρες του εξωτερικού και  κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αντιληφθούμε έστω και λίγο το τεράστιο  κύμα φυγής ,αρκεί να αναλογιστούμε  ότι την περίοδο 1967-1972 που η Ελλάδα προσπαθούσε ακόμη να βρει το βηματισμό της,  είχαν φύγει μόλις 382.000 νέοι άνθρωποι.

Παράλληλα  η απαξίωση των νέων ανθρώπων για το «σύστημα»  όπως το αποκαλούν ,δηλαδή συνολικότερα για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους ,των θεσμών αλλά και της πολιτικής σίγουρα είναι παράγοντες που δε βοηθούν να γεφυρωθεί το χάσμα.

Τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά και δυστυχώς καθόλου ενθαρρυντικά.

Η  Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση στη διά βίου μάθηση και στην 97η θέση στη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την πραγματική οικονομία.

Ακόμη η χώρα μας καταλαμβάνει την 104η θέση παγκοσμίως στην ποιότητα των σχέσεων κράτους και επιχειρήσεων, την 95η στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, είμαστε στην 93η θέση στην ποιότητα του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος και στην 90ή ως προς τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Την ώρα που η ανεργία και η ημιαπασχόληση των νέων βρίσκονται στα σημερινά επίπεδα -σε επαρχιακές πόλεις τα ποσοστά «φλερτάρουν» με το 52%,- η Ελλάδα κατατάσσεται στην 102η θέση παγκοσμίως ως προς την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, που θα έπρεπε να βοηθούν τους ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να βρουν σταθερές, καλά αμειβόμενες εργασίες.

Η παταγώδης αποτυχία των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά, έχει προκαλέσει έντονη απογοήτευση ειδικά στους νέους.

Εμείς λοιπόν στην Ελληνική Λύση και προσωπικά εγώ ο Κώστας Κοσμίδης ως υποψήφιος βουλευτής, ως άνθρωπος της αγοράς αλλά και ως πατέρας ενός 20 άχρονου νέου φοιτητή, σας υπόσχομαι ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους είναι και θα παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου και των δράσεων μου.

-Πιστεύω ακράδαντα πως μέσω του έγκαιρου και αποτελεσματικού επαγγελματικού προσανατολισμού θα μπορούσε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των νέων σε σχολές και επαγγελματικές επιλογές που έχουν ήδη πληθώρα αποφοίτων και εργαζομένων.

 

-Κλειδί επίσης είναι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι να αποκτούν την κατάλληλη εκείνη κατάρτιση που θα τους επιτρέψει την ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, και μάλιστα σε επαγγελματικούς χώρους που συνιστούν πιο παραγωγικές επιλογές.

 

– Συνάμα, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τη συνεχή κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια διαφορετική εργασιακή αποκατάσταση χάρη στις νέες τους δεξιότητες και γνώσεις.

 

– Ως μακροπρόθεσμη σκέψη θα πρέπει να τεθεί η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, ο εκσυγχρονισμός των δομών της ελληνικής παραγωγής και φυσικά η ενίσχυση των επενδύσεων σε νέους ή ήδη υπάρχοντες οικονομικούς κλάδους, προκειμένου να υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας.

 

Εμείς στην Ελληνική λύση και προσωπικά εγώ θέλουμε να κοιτάμε κατάματα τους νέους στα μάτια. Γιατί οι νέοι είναι το μέλλον, είναι η αρχή ,η συνέχειά μας, η ελπίδα μας, το όραμά μας. Είναι η ζωή και το μέλλον.

 

 

 

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι