Κουτσούμπας: Στο επίκεντρο της συζήτησης θα πρέπει να μπει τι κρίνεται για τους εργαζόμενους, για το λαό στις επικείμενες εκλογικές μάχες


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ TOY ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αντιπρόσωποι στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Προοδευτικών Νεολαιών που παρακολουθείτε τις εργασίες του Συνεδρίου.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους επαναστατικούς χαιρετισμούς της ΚΕ του Κόμματος μας, όλων των μελών και στελεχών του.
Το βλέμμα όλου του κόμματος, σε όλη τη χώρα, αυτές τις μέρες είναι στραμμένο σε αυτήν εδώ την αίθουσα, στο Συνέδριό σας.
Με την σιγουριά, ότι και αυτό το Συνέδριο θα στεφθεί με επιτυχία και οι αποφάσεις του, θα υλοποιηθούν από αύριο μέσα στην ζωή, μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης.
Για να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί.
Για να ανοίξουμε το δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, το σοσιαλισμό, όπως λέει και το σύνθημά σας.
Είμαστε περήφανοι για τη νεολαία του ΚΚΕ, την ΚΝΕ που η πορεία της αποτυπώνει τη νεανική έφοδο στο μέλλον, για τη νέα σοσιαλιστική- κομμουνιστική κοινωνία.
Από όλη την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, από τις μάχες και τις συγκρούσεις του παρελθόντος, οι σημερινοί νέοι αγωνιστές, μπορείτε να μάθετε πολλά, να βγάλετε συμπεράσματα.
Να γίνεται καλύτεροι, αντλώντας πείρα από τις μεθόδους και την εφευρετικότητα που σε κάθε φάση επιστράτευαν οι σύντροφοί μας για να γίνουν πιο ικανοί μαχητές στην υπόθεση του Κόμματος, για να υπηρετήσουν την εργατική τάξη, το λαό.
Αφομοιώνοντας καλύτερα την πορεία κατάκτησης της επαναστατικής γραμμής από το Κόμμα μας, μπορείτε να έχετε ατσάλι στις καρδιές, φλόγες στις ψυχές, για τις μάχες που έρχονται.
Οι πρωτοπόροι του σήμερα δεν είναι μόνοι τους, δεν είναι λίγοι.
Το κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την μελέτη και αφομοίωση της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, γίνεται ένα με όλους αυτούς που, κάτω από άλλες συνθήκες, έγραψαν την ιστορία του νέου κόσμου.
Όλους αυτούς, που με την δράση τους, τη σεμνότητα, τις γνώσεις, τις ικανότητές τους στον ταξικό πόλεμο, η εργατική τάξη ανέδειξε και τραγούδησε.
Τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ πρέπει να φιλοδοξείτε σήμερα, να κατακτήσετε το ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή, του κομμουνιστή.
Με την καθοδήγηση και βοήθεια του Κόμματος, να δράσουμε μαζί, πιο αποφασιστικά και να οργανώσουμε τη διεκδίκηση σε κάθε χώρο που εργάζεται, σπουδάζει, ζει, ψυχαγωγείται και αθλείται η νεολαία.
Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, αντικειμενικά, μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας για την πλειοψηφία της νεολαίας.
Να απαντήσει στους προβληματισμούς και τα αδιέξοδα που βιώνει, ζώντας μέσα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Να τροφοδοτήσει όνειρα κι ελπίδες, για μια ζωή πραγματικά ευτυχισμένη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Δρούμε σε προεκλογική περίοδο, ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Έτσι κι αλλιώς στις 26 Μάη είναι οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Δεν αποκλείεται να έχουμε και βουλευτικές.
Αλλιώς θα γίνουν τον Σεπτέμβρη έως 10 Οκτώβρη το αργότερο.
Όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έχουμε επιτάχυνση της αναδιάταξης των συμμαχιών των αστικών κομμάτων στα πλαίσια της ανασύνταξης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Οι διάφορες καταγγελίες για εξαγορές, οι συναλλαγές και οι συνεχείς μεταγραφές που «δίνουν και παίρνουν» μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ του Π. Καμένου από την κυβέρνηση, αναδείχνουν την σήψη και τη διαφθορά του συστήματος.
Όσο αποκαλύπτεται η κοινή στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών συμμαχιών του, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τόσο δυναμώνει η κούφια για δευτερεύοντα ζητήματα αντιπαράθεση μεταξύ τους, η γνωστή κοκορομαχία που παρακολουθεί ο λαός μέσα στη βουλή, στα τηλεοπτικά πάνελ των καναλιών, αλλά και τα συνεχή τρολαρίσματα μέσα στο διαδίκτυο.
Καταλύτης αυτών των διεργασιών το τελευταίο διάστημα ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, που έγινε με τη καθοδήγηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας κυρίως, αλλά και την στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου, που ενδιαφέρονται για τις μπίζνες τους και την αναβάθμισή τους στην περιοχή.
Πρόσχημα ήταν η επίλυση δήθεν του ονόματος που ήταν δήθεν το πρόβλημα για πιο ομαλές σχέσεις με το γειτονικό αυτό κράτος.
Μια αδιέξοδη δηλαδή πολιτική που ακολούθησε η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και τα κόμματά της από το 1992 και δώθε, προτάσσοντας μόνο το όνομα και θέτοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα σοβαρά ζητήματα που αφήνουν ανοικτά τα θέματα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού που πάντα γίνονται το όχημα για να ανοίξουν μειονοτικά ζητήματα, διεκδίκησης εδαφών, αλλαγής συνόρων.
Το κύριο όμως που όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν είναι ότι με τη συμφωνία αυτή ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συνολικά οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την ΝΑ Μεσόγειο.
Ρόλο σημαιοφόρου σε αυτό έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνησή της στην χώρα μας, με την σύμφωνη γνώμη και όλου του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού, που δείχνει, αυτό το οποίο εκτιμά το Κόμμα μας, ότι η αστική τάξη, με επιθετικό τρόπο –και όχι αμυνόμενη- συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες που συντελούνται είτε στα πλαίσια σήμερα της ιμπεριαλιστικής ειρήνης είτε στα πλαίσια αύριο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Ομολογημένος και ανομολόγητος στόχος όλων αυτών είναι η ενσωμάτωση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, στους αστικούς σχεδιασμούς, στην στήριξη των επιλογών του κεφαλαίου και την εξασφάλιση της περιβόητης κυβερνητικής σταθερότητας.
Πίσω από την αναδιάταξη των παλιών αστικών κομμάτων και την ανάδειξη νέων βρίσκονται οι ίδιες οι αντιφάσεις και οι διαφωνίες τους, οι διαφορές τους, για το ποια γραμμή θα κυριαρχήσει στην αστική διαχείριση κατά τη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, είτε κατά τη φάση μιας νέας κρίσης που στο μέλλον δεν αποκλείεται να επανέλθει.
Φυσικά εδώ δεν πρέπει να αφαιρούμαστε από το γεγονός ότι είναι ισχυρές οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί όχι μόνο μεταξύ τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης, αλλά και των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και συμμαχιών, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι που επιδρούν και δουλεύουν μέσω πολλών μηχανισμών και στην κατεύθυνσης της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, εκτός των άλλων.
Κυρίως το πρόβλημα βρίσκεται στο ποιος από όλους αυτούς θα έχει το πάνω χέρι με βάση τους σχεδιασμούς τους για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών πηγών, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς που υπάρχουν στην περιοχή.
Στο αστικό πολιτικό σύστημα διαμορφώνονται πιο διακριτά οι δύο πόλοι, που βρίσκονται όμως από την ίδια μεριά της όχθης.
Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΝΔ, η οποία αφού σιγούρεψε το πέρασμα της συμφωνίας των Πρεσπών και των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, κλιμακώνει την ψευτοπατριωτική αντιδραστική δημαγωγία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, προσπαθώντας να μαζέψει γύρω της το χώρο που εκτείνεται από το παλιό κέντρο μέχρι την ακροδεξιά.
Από κοντά και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι παλεύουν να διασωθούν μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η Ένωση Κεντρώων, δυνάμεις από το ΠΟΤΑΜΙ, η ΧΑ που φαίνεται να ενισχύεται και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις που προβάλλουν επικίνδυνες αντιδραστικές – εθνικιστικές απόψεις με ευρύτερη αποδοχή, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να παίξει το ρόλο του βασικού πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας, τραβώντας δυνάμεις από τη λεγόμενη «κεντροαριστερά», κυρίως από το πρώην ΚΙΝΑΛ, άλλους ανένταχτους και εξωκοινοβουλευτικούς του οπορτουνιστικού αριστερού χώρου.
Βασική τακτική που ακολουθεί είναι η προσπάθεια συγκρότησης ενός «προοδευτικού πόλου» όπως τον ονομάζει, διατηρώντας ταυτόχρονα μια αριστερή ψεύτικη προβιά, το δήθεν πιο φιλολαϊκό προσωπείο, για να ψαρεύει στα γνωστά θολά νερά της σύγχυσης και του αποπροσανατολισμού.
Είδατε χθες με το νέο ανασχηματισμό. Όλο και πιο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε νεκρανάσταση του βαθέως διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται για το ότι φτάσαμε εδώ.
Αυτό το στημένο σκηνικό θα εξελίσσεται με διάφορα επεισόδια μέχρι τις εκλογές.
Άρα, πρέπει να έχουμε το νου μας. Προς κάθε κατεύθυνση.
Να κερδίζουμε εμείς σταθερά νεανικές και εργατικές λαϊκές συνειδήσεις με το ΚΚΕ, την συμπαράταξη μαζί μας.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τη λεγόμενη «ατζέντα της επικαιρότητας» προβάλλοντας, ως εκκίνηση της δήθεν μεταμνημονιακής περιόδου, την αύξηση του κατώτερου μισθού, τον υποκατώτατο μισθό, την παράταση του νόμου Κατσέλη, και για να εμφανιστεί, ως δύναμη που εφαρμόζει πολιτική δήθεν άρσης των αδικιών, ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας.
Την ίδια βέβαια στιγμή αποκρύπτει ότι διατηρεί και εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο, τα νέα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, που έχει προψηφίσει στις πλάτες του λαού, τη λογική παίρνω 10 δίνω 1 πίσω, ενώ διευρύνει τις προκλητικές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Προφανώς θα έχετε συναντήσει νέους και νέες που σας μιλάνε θετικά έστω για αυτή την μικρή αύξηση.
Πώς απαντάμε εμείς; Πολλές φορές είτε στεκόμαστε αμήχανα, είτε δεν προβάλουμε ολοκληρωμένα όσα επιχειρήματα έχουμε.
Για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινάμε με το ότι :
Ό,τι και να βάλει στην τσέπη του ο νέος, ο εργαζόμενος, ακόμα και λίγα ευρώ, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μνημονίων, το δικαιούται να το πάρει και καλά θα κάνει και θα το πάρει. Όμως δεν μπορεί να λέει κι ευχαριστώ γι’ αυτό.
Δεν μπορεί να ξεχνά και να χαρίζει όσα έχασε στην κρίση, αλλά θα πρέπει να ζητά, να διεκδικεί αναπλήρωση απωλειών.
Δεν μπορεί να ξεχνά ότι αυτή η αύξηση δόθηκε με το νόμο της ΝΔ- Βρούτση και του νόμου ΣΥΡΙΖΑ- Αχτσιόγλου, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή το δικαίωμα της διεκδίκησης και αποφασίζει ότι θέλει ο κάθε υπουργός κάθε φορά.
Κι αφού πούμε όλα αυτά δεν πρέπει να μένουμε εκεί. Πρέπει να θέτουμε στο νέο και τη νέα που συζητάμε το ουσιαστικό κριτήριο, με το οποίο πρέπει να κρίνει τι είναι καλό και τι όχι. Και βασικό κριτήριο είναι αν καλύπτονται στοιχειωδώς οι σημερινές, σύγχρονες ανάγκες της. Γιατί αλλιώς, μια μικρή αύξηση, ένα μικρό επίδομα πτωχοκομείου, εξανεμίζεται την ίδια στιγμή.
Σοβαρό επίσης ζήτημα, που πρέπει να αποτελέσει και αυτό βασικό κριτήριο ψήφου, με πους πρέπει να πάει η νεολαία, είναι το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων κομμάτων, δένει όλο και πιο σφιχτά το άρμα της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Υπογράφει συνεχώς νέες στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, δίνοντας στην πολεμική βιομηχανία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, την ώρα που γίνονται εγκληματικές περικοπές για την παιδεία, για την υγεία, την πρόνοια, τις κοινωνικές ανάγκες.
Μετατρέπει όλη τη χώρα σε βάση. Σίγουρα η Κρήτη (Σούδα), η Πελοπόννησος (Αραξος, Ανδραβίδα, Καλαμάτα), η Ήπειρος (Ακτιο), η Θεσσαλία (Λάρισα, Στεφανοβίκειο), όλη η Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα), η Θράκη (Αλεξανδρούπολη) και το Αιγαίο θα είναι ψηλά στο σχεδιασμό τους, αφού είναι βάσεις που παίζουν κομβικό ρόλο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή.
Νέα πρόκληση αποτελεί ο κοινός σχεδιασμός κυβέρνησης – ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για χρηματοδότηση σε ΜΜΕ και ΜΚΟ, με στόχο την αλλαγή του αντί Αμερικάνικου – αντιΝΑΤΟϊκού κλίματος στην Ελλάδα.
Σε όλη αυτήν τη γραμμή της ψευτοπροοδευτικής πολιτικής, την προβολή της λογικής του μικρότερου κακού θα χρησιμοποιεί την κινδυνολογία της επιστροφής της ΝΔ στην κυβέρνηση, η οποία θα ακυρώσει όλα τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα, ενώ αυτή δεν θα το κάνει.
Από την άλλη η ΝΔ θα εμφανίζεται ως δήθεν υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα της οικονομίας, τις νέες επενδύσεις, την καπιταλιστική ανάπτυξη και έτσι να εφαρμόσει μέτρα μείωσης της φορολογίας και σε ορισμένες εφάπαξ παροχές στους πιο αδύναμους, δηλαδή κι αυτή «μια από τα ίδια».
Η ΝΔ, θα προσπαθεί να εγκλωβίσει όλους όσοι είναι δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι με τα ψέματα και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τα πολυάριθμα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, δηλαδή τους ΕΒΕ και της υπαίθρου, δηλαδή τους αγρότες.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ, θα συνεχίσει στην τακτική των ψευτοαντιπαραθέσεων, την αξιοποίηση αστείων και δευτερευόντων διαδικαστικών ζητημάτων στη βουλή, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφώνει την προπαγάνδα για τους διεφθαρμένους και τα σκάνδαλα όσων κυβέρνησαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι να έρθει μετά και η δική τους σειρά, να τα λένε οι άλλοι για αυτούς. Γιατί κι αυτοί τα ίδια κάνουν. Μπόχα και δυσωδία εκπέμπουν.
Μέσα από αυτό το πιεστικό σκηνικό «Σκύλλας – Χάρυβδης», θα πρέπει να περάσει το Κόμμα, οι εργατικές λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος, η νεολαία, ώστε να βγει το Κόμμα ενισχυμένο, με νέες δυνάμεις από την μεγάλη δεξαμενή λαϊκών δυνάμεων που αναπτύσσουν θετικό προβληματισμό, εκτιμούν το Κόμμα μας, παρακολουθούν την δράση μας και τις θέσεις μας, αναγνωρίζουν την εντιμότητα, τη συνέπεια, τη σταθερότητα.
Όλοι αυτοί όμως πρέπει να ξεπεράσουν όλο αυτό το τοξικό σκηνικό των τρομοκρατικών και ψεύτικων διλλημάτων, των διαφόρων και πολύ πιθανών νέων επιθέσεων ενάντια στο Κόμμα, που θα κυριαρχεί στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα και που θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Θα δώσουμε μια πολύ σκληρή μάχη.
Η δική μας προπαγάνδα, η διαφώτιση, χρειάζεται να είναι καλά επεξεργασμένη, να εστιάζει στην πείρα που έχουν συσσωρεύσει οι εργαζόμενοι και οι νέοι από την πορεία των πραγμάτων τα προηγούμενα χρόνια.
Να αξιοποιήσουμε το αυξημένο κύρος του Κόμματος λόγω της σταθερότητας του και της αγωνιστικότητας του υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.
Να αναδείξουμε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, με ευρύτερη συσπείρωση, με πολλές νέες δυνάμεις στη μάχη, είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνει την διαφορά για τους εργαζόμενους, το λαό μας, τη νεολαία, σήμερα.
Κάθε άλλη επιλογή θα ενισχύει την αντιλαϊκή πολιτική, την εφαρμογή παλιών και νέων μέτρων, του μνημονίου διάρκειας της ΕΕ, που εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της κρατικής καπιταλιστικής εξουσίας.
Δηλαδή, μέτρα που είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις εφαρμόζουν κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι, με στόχο την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της μέγιστης κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Η οποία προϋποθέτει τη συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την μεταφορά όλων των βαρών στις πλάτες του λαού και την εξασφάλιση νέων προνομίων και ζεστού χρήματος για το κεφάλαιο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα πρέπει να μπει τι κρίνεται για τους εργαζόμενους, για το λαό στις επικείμενες εκλογικές μάχες.
Με την απαραίτητη εξειδίκευση σε κάθε εκλογική μάχη και σε ποιους απευθυνόμαστε κάθε φορά, να προβάλλουμε ότι κρίνεται αν θα δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, η δυνατότητα να φρενάρουν και να ακυρώνουν αντιλαϊκά μέτρα, μια συνολική αλλαγή των συσχετισμών, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Ή αν, υποκύπτοντας στη λογική του μικρότερου κακού, θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στο αστικό πολιτικό σύστημα, στα κόμματα του κατεστημένου, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη ΧΑ , το ΚΙΝΑΛ, οδηγώντας σε συνεχή νέα αντιλαϊκά μέτρα και βαθύτερη επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας και των λαών συνολικά.
Σε αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να τεκμηριώνουμε πειστικά την επιχειρηματολογία μας, προβάλλοντας συνολικά την πολιτική πρόταση του Κόμματος, η οποία δίνει την προοπτική για τους εργαζόμενους.

Best Of

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία...

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Ιστορία δεν έχει πλευρές. Έχει γωνίες θέασης…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία...

Μια υπερδύναμη που… αργεί (να εντοπίσει ένα κινεζικό μπαλόνι και να το καταρρίψει)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τόσο τραγικές στιγμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Ιστορία δεν έχει πλευρές. Έχει γωνίες θέασης…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023   Η Ιστορία ως φέρουσα τη δωρεά της προειδοποίησης. Της προετοιμασίας. Της επανάληψης...

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία έχει περιέλθει, ο Νίκος Ανδρουλάκης… το παλεύει. Και οι συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν...

Μια υπερδύναμη που… αργεί (να εντοπίσει ένα κινεζικό μπαλόνι και να το καταρρίψει)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τόσο τραγικές στιγμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν βιώσει ούτε την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, με τα... παρατράγουδα του εκκεντρικού μεγιστάνα του...