Κουτσούμπας: Να δυναμώσει ο αγώνας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας


 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιμένει να ισχυρίζεται ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει οριστικά.
Και ότι πλέον περνάμε σε μια νέα φάση δημοσιονομικής επέκτασης, που για χιλιάδες σημαίνει μέτρα ανάσας και προοπτικής.
Όμως, πώς γίνεται ο κύκλος των μνημονίων να κλείνει οριστικά και οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να απειλούνται με νέα μείωση του εισοδήματος τους;
Αυτό μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ξέρει, που έχει πάρει «μάστερ» στην εξαπάτηση.
Γιατί η μείωση των συντάξεων, ακόμα και αν ανασταλεί, θα παραμένει πάνω από τους συνταξιούχους σαν “δαμόκλειος σπάθη”, κάθε φορά που θα απειλούνται οι στόχοι, τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Και μαζί με αυτό το μέτρο, η μείωση του αφορολόγητου που παζαρεύουν να έρθει πιο κοντά, δεν θα αφήσει κανέναν έξω από τη δαγκάνα της δυσβάσταχτης φορολογίας. Ακόμα και αυτόν που βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας.
Ακόμα κι αν ο κύκλος των μνημονίων, με την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, έκλεισε, ένας νέος κύκλος έχει ανοίξει.
Αυτός της μεταμνημονιακής εποχής που περιλαμβάνει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ, τις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν μέχρι το 2060.
Και αυτός ο κύκλος είναι μεγαλύτερος, αντιλαϊκότερος, γιατί περιλαμβάνει τα μνημόνια διαρκείας, την αυξημένη επιτροπεία, που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Περιλαμβάνει αυτό που, πολύ εύστοχα, ονομάσαμε μεταμνημονιακό μνημόνιο.
Αν με τα μνημόνια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιήθηκαν απότομα και βίαια οι απαιτήσεις του κεφαλαίου και φορτώθηκαν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη, στο λαό, με το μεταμνημονιακό μνημόνιο, επίσης στο λαό φορτώνονται -μαζί με τα προηγούμενα- και τα μέτρα εδραίωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ποια ανάσα μπορεί να πάρει ο εργάτης, ο άνεργος, ο φτωχός αγρότης και αυτοαπασχολούμενος μέσα στην ασφυξία των μέτρων;
Ποια «αντίμετρα», για να θυμηθούμε το άλλο γνωστό παραμύθι της κυβέρνησης, μπορούν να ανακουφίσουν τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που και εδώ στην Κρήτη δίνουν μάχη να ζήσουν;
Όταν μάλιστα και σε αυτά πέφτει τσεκούρι, όπως μαθαίνουμε, στο παζάρι της κυβέρνησης με την Κομισιόν, για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα μόνα αντίμετρα που μένουν εκτός παζαριού και τσεκουρώνονται, είναι αυτά που αφορούν τη στήριξη του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, την επιδότησή τους μέχρι και 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Και για αυτά τα αντίμετρα, καμιά αντιπαράθεση με τη ΝΔ δεν υπάρχει.
Γιατί, πολύ απλά, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, συναντιούνται στρατηγικά στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συναντιούνται επίσης στο στρατηγικό στόχο της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» δηλαδή της αναβάθμισης αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.
Διακινδυνεύουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων ομίλων.
Παίζουν με τη φωτιά, την ώρα που οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στα Βαλκάνια και επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, ως «εγγύηση» τάχα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, η ΝΔ συμφωνεί και επαυξάνει.
Διαμαρτύρεται μόνο γιατί παρακολουθεί από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ θα ήθελε να πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.
Στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς η Ελλάδα συμμετέχει με αναβαθμισμένο ρόλο.
Μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανική βάση, δηλαδή σε στόχο, σε περίπτωση μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύρραξης.
Η επέκταση της βάσης εδώ στην Κρήτη στη Σούδα, η μεταφορά drones στη Λάρισα, η δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ο σχεδιασμός για μεταφορά “ειδικών όπλων”, δηλαδή πυρηνικών, στον Άραξο και αλλού, είναι μέτρα που ήδη υλοποιούνται απ’ την κυβέρνηση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.
Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.
Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, όπως λένε τα παπαγαλάκια τους, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.
Θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων.
Για παράδειγμα, μόλις πριν από λίγες μέρες, η Ρωσία δήλωσε ότι θα στοχοποιήσει όλες τις χώρες που θα φιλοξενήσουν βάσεις με αμερικανικά πυρηνικά όπλα, ύστερα από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, ότι προτίθενται να αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Μάλιστα κατά την επίσκεψη του Π. Καμένου στη Ρωσία, ο ομόλογός του άφησε σαφείς αιχμές για την ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, την οποία όπως είπε «παρακολουθεί με ανησυχία».
Η συμμετοχή της χώρας μας, όλα αυτά τα χρόνια, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα.
Μάλιστα η Τουρκία, που είναι υποτίθεται “σύμμαχός” μας στο ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, εάν αυτή εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Έχει γκριζάρει το μισό Αιγαίο, όπου το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, ενισχύοντας έτσι τις τουρκικές διεκδικήσεις, που εκδηλώνονται στα πλαίσια των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας, στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης, των μεγάλων οικονομικών ομίλων, να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, σε μια περιοχή, που ανακαλύπτονται κοιτάσματα ενεργειακού πλούτου.
Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφησυχάζει τον λαό.
Πότε με τις δήθεν “στρατηγικές σχέσεις” της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δήθεν αποτελούν “ασπίδα”, και πότε εφευρίσκοντας προσχήματα περί καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αν και μέρα παρά μέρα, διαψεύδεται από τις διαρκείς απειλές Ερντογάν, για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου.
Σε κάθε περίπτωση, ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Γιατί η πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι σήμερα όμηρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Για όλα αυτά πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός απ’ το λαό και τη νεολαία. Μπροστά μας είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλάδων του ιδιωτικού τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων στις 14 Νοέμβρη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, όπως και σε συνέχεια στις 28 του Νοέμβρη από το ΠΑΜΕ, που παρά τις τρικλοποδιές πριν και το σαμποτάρισμά της σήμερα -εκ μέρους του εργοδοτικού-κυβερνητικού-κρατικού συνδικαλισμού της ξεπουλημένης και πλήρως αναξιόπιστης ΓΣΕΕ- μπορεί να στείλει μήνυμα αντίστασης, ελπίδας, νέας επιθεώρησης και ανασύνταξης των ταξικών δυνάμεων.
Για να δυναμώσει ο αγώνας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Για κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
Για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.
Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Για να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
Για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.
Για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.
Για να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Για να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και το σύστημα που τους γεννά.
Θα μας βρουν μπροστά τους και κάθε μέρα και στις 14 και στις 28 του Νοέμβρη και μετά.
Όλοι στη μάχη λοιπόν!
Για δυνατό ΚΚΕ.
Για μια μεγάλη νίκη παντού.
Γιατί όπως λέει και ο Δημήτρης Περυσινάκης στις μαντινάδες του: «Αγώνες με συνέπεια και πείρα ενός αιώνα, για παρακαταθήκη του τα έχει ένα Κόμμα: Το ΚΚΕ που στόχο έχει βάλει, να οργανώσει το λαό στην ταξική την πάλη. Να απαλλαγεί οριστικά απ΄ τη μπουρζουαζία κι από της εκμετάλλευσης, τη βάρβαρη εξουσία».
Καλή δύναμη σε όλους και όλες!

Best Of

Ο Κικίλιας “οργώνει” τη χώρα, για να ενισχυθεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια σειρά από παρουσίες σε διάφορους νομούς...

Μητσοτάκης: Στις δυσκολίες βγαίνω μπροστά, δεν κρύβομαι

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην...

Η (πολιτική) πλατφόρμα που κατέθεσε ο Μυτιληναίος (ο οποίος ετοιμάζεται για μεταφορά έδρας)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Πριν από μερικά χρόνια, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος......

Η ανάμνηση του Κωστή Χατζηδάκη από τον ευπατρίδη Μιλτιάδη Έβερτ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο περιθώριο της εκδήλωσης τιμής για τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το προνόμιο να σε θυμούνται με το μικρό όνομά σου. Αμαλία. Σκέτο. Πλήρες…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected]   Η γοητεία που ασκούν στην καρδιά οι...

Θα τους εξηγήσει κάποιος ότι… δεν αρέσουν (αρκετά για να γίνουν Πρόεδροι των ΗΠΑ)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Μάικ Πενς...

Η Ιστορία… γύρισε την πλάτη στην “κυρία Αντιπρόεδρο”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αν δεν είχαμε ζήσει την... τραγωδία Χίλαρι...

Ο εκλεκτός της… μισής Ουάσινγκτον προσπέρασε και πάλι τον Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την...

Η (ανεξήγητη)… αγωνία παρουσιαστών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τη φορολόγηση των πλουσίων

Η δημοσιογραφία στα... καλύτερά της, θα έλεγε κανείς. Ή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το προνόμιο να σε θυμούνται με το μικρό όνομά σου. Αμαλία. Σκέτο. Πλήρες…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected]   Η γοητεία που ασκούν στην καρδιά οι λέξεις. Και πόσο εντυπώνονται στη μνήμη, όταν πίσω από αυτές μπορεί κανείς να διακρίνει πρόσωπο....

Θα τους εξηγήσει κάποιος ότι… δεν αρέσουν (αρκετά για να γίνουν Πρόεδροι των ΗΠΑ)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Μάικ Πενς και ο Κρις Κρίστι θα ανακοινώσουν και επισήμως ότι διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού...

Η Ιστορία… γύρισε την πλάτη στην “κυρία Αντιπρόεδρο”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αν δεν είχαμε ζήσει την... τραγωδία Χίλαρι Κλίντον, η Κάμαλα Χάρις θα διατηρούσε τα πρωτεία στον πίνακα των μεγάλων απογοητεύσεων για τις...