Κουμουτσάκος: Η ΝΔ έκανε πάντοτε διευρύνσεις


 
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, μιλώντας για τις επείγουσες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για τους πολυεπίπεδους παράγοντες που επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό.
 
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουμουτσάκου:
 
 
Οι δηλώσεις Ζαέφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» οι οποίοι «δεν αποκλείεται να διδάσκονται την «μακεδονική» γλώσσα, αν και οι Σκοπιανοί τελικά έκαναν λόγο για παρερμηνεία, ήταν για εσωτερικούς λόγους ή κρύβουν κάτι βαθύτερο; 
Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ είπε δυνατά, εκείνα που πιστεύει βαθιά. Εκείνα που αναφέρει γραπτώς και σαφώς η συμφωνία των Πρεσπών, στο άρθρο 1.3 «Επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η “Μακεδονική γλώσσα”».
Δηλαδή σε μια διακρατική συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύτηκε και αποδέχθηκε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Αυτό συνομολόγησαν οι κύριο Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. Δεν τίθεται θέμα ερμηνείας.  Για να παραφράσω τα λόγια πρωθυπουργού, ο κ. Ζάεφ απλώς «κατοικεί» στο κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η εκ των υστέρων, μετά από διεθνή παρέμβαση, ανασκευή των δηλώσεων Ζαεφ ήταν μια τακτική κίνηση για να εκτονωθεί η βαριά ατμόσφαιρα. Μια τακτική υποχώρηση για να επιτευχθεί μια στρατηγική επιδίωξη. Δηλαδή η κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.
Εσείς έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσετε την Συμφωνία των Πρεσπών. Εάν όμως για οποιαδήποτε λόγο έρθει προς ψήφιση σε μια δίκη σας κυβέρνησης τι θα κάνατε τότε;
Ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι κρυστάλλινα σαφής. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία. Ούτε τώρα, ούτε μετά, εάν τελικώς ο κ.Τσίπρας δεν τη φέρει στην παρούσα Βουλή. Αυτό ανοίγει για την κυβέρνησή μας μόνο έναν δρόμο: Νέα διαπραγμάτευση. Για μια λύση αμοιβαίως αποδεκτή, στέρεη και στιβαρή. Που θα υπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Μια συμφωνία απαλλαγμένη από κάθε στοιχείο που συντηρεί και τροφοδοτεί τον ανιστόρητο αλυτρωτισμό των Σκοπίων και τον επικίνδυνο εθνικισμό διαφόρων ακραίων κύκλων. Γνωρίζουμε καλά ότι μια τέτοια  διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα διεξαχθεί σε ένα δυσμενές διεθνές διπλωματικό περιβάλλον και θα είναι βεβαρυμμένη από το προηγούμενο της συμφωνίας των Πρεσπών. Από τα όσα, όχι απλώς συζήτησε αλλά και συμφώνησε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η δυσκολία αυτή δεν μας πτοεί. Το εθνικό καθήκον και συμφέρον ήταν πάντα η πυξίδα μας.
Η κυβέρνηση κρατάει ψηλά θέματα όπου μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις όπως υποστηρίζει  για σκάνδαλα, π.χ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Επιμένετε να κάνετε λόγο για παρατεταμένη σκανδαλολογία; 
Η σκανδαλολογία είναι μια ατελής προσπάθεια απόδρασης από τις ευθύνες της πολιτικής της. Επενδύει στην ακραία, διχαστική πόλωση ως εργαλείο εν όψει των επερχόμενων πια εκλογών. Είναι η υλοποίηση του διαβόητου διχαστικού και ανοικτά απειλητικού «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Εάν αυτά έλεγαν τότε που ήταν ισχυρότεροι, φανταστείτε τι θα πουν και τι θα κάνουν τώρα, στην απέλπιδα προσπάθεια να μην απολέσουν την εξουσία και τη νομή της. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πιο διχαστική και χαμηλού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση τουλάχιστον από την εποχή της μεταπολίτευσης. Μάταια όμως.

Η κυβέρνηση φέρνει ρυθμίσεις στη Βουλή που αφορούν είτε μειώσεις φόρων και επιστροφή αναδρομικών είτε επιδόματα στους οικονομικά αδύναμους. Δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Η κυβέρνηση εργάζεται πρώτα ως καταστροφέας και μετά επιστρέφει παριστάνοντας τον σωτήρα. Εάν σας πάρει κάποιος τα 20 ευρώ που έχετε στην τσέπη σας, οδηγώντας σας έτσι σε ένδεια και απόγνωση, και μετά σας επιστρέψει τα 5, θα είστε προφανώς λιγότερο απελπισμένος. Προφανώς αυτό είναι θετικό. Ξέρω τη μεγάλη σημασία που έχουν, ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα που επιστρέφονται. Αυτό όμως δεν εξαγνίζει εκείνον που «κατέσχεσε», εκείνον που υπερφορολόγησε, εκείνον που κορόιδεψε απροκάλυπτα και κυνικά. Γι’ αυτό η νέα προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης από την κυβέρνηση θα αποτύχει παταγωδώς. Η συνείδηση και κυρίως η αξιοπρέπεια των πολιτών δεν εξαγοράζονται. Πολιτική της κυβέρνησης είναι η ανακατανομή της ελάχιστης, μίζερης πίτας που προέκυψε από τα πλεονάσματα που έφερε το ξεζούμισμα των ελλήνων. Δική μας, η παραγωγή μιας μεγαλύτερης πίτας ώστε να κατανεμηθούν πραγματικά κομμάτια σε όλους, όχι ψίχουλα σε μερικούς.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη διεύρυνση του κόμματος ενώ πρόσφατα προσχώρησε στη ΝΔ και ο Πέτρος Τατσόπουλος κάτι που έφερε αντίδραση στην κομματική βάση. Τι λέτε;
Η ΝΔ, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη ήταν πάντα τόσο ισχυρή ιδεολογικά που μπορούσε να κάνει – και έκανε συχνά διευρύνσεις. Είτε προς τα δεξιά της είτε προς τα αριστερά της. Ποτέ όμως δεν αλλοιώθηκε. Η φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της ΝΔ δεν θα αλλοιωθούν. Θα παραμείνουν όπως αυτά  έχουν καταγραφεί στην ιστορική ιδρυτική διακήρυξή της, με τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Πρώτος θεματοφύλακας αυτής της παρακαταθήκης είναι ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας σύγχρονος, δημοκράτης, πατριώτης, ευρωπαίος φιλελεύθερος πολιτικός που, όπως λέει προφητικά η διακήρυξη του 1974 «επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Έχουμε λοιπόν γερές ρίζες στην ιστορία και την κοινωνία. Έχουμε στέρεο κορμό που μας επιτρέπει «να απλώνουμε πολιτικά τα κλαδιά μας».
Στο επικείμενο Συνέδριο πρέπει να επαναβεβαιώσει το ιδεολογικό στίγμα της η ΝΔ;  Ξέρετε κάποιοι υποστηρίζουν πως η δεξιά πτέρυγα του κόμματος με προεξάρχοντες τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη επικρατεί.
Το ιδεολογικό στίγμα, όπως σας είπα, είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ουδείς ζητά αλλαγή ή επιβεβαίωσή του. Ούτε χρειάζεται άλλωστε. Μια μεγάλη παράταξη, όπως η ΝΔ, είναι σαν συμφωνική ορχήστρα. Όλα τα όργανα συνδυάζονται για να αποδοθεί άρτια το συμφωνικό έργο. Αυτό, όμως, έχει μια προϋπόθεση. Όλα τα μέλη της να ακολουθούν την παρτιτούρα, που είναι αδιαμφισβήτητη, και βέβαια τον μαέστρο. Εκείνος διασφαλίζει την αρμονία και διορθώνει κάθε παραφωνία.
Μετεκλογικά με ποιον μπορείτε να συνεργαστείτε; Το Κίνημα Αλλαγής το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει τους τόνους απέναντι σας με αφορμή την υπόθεση Σημίτη.
Στο ΚΙΝΑΛ έχουν εκκρεμότητες με το παρελθόν, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.  Ο δικός μας στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Γι’ αυτήν εργαζόμαστε. Γι’ αυτήν θα ζητήσουμε με επιχειρήματα, θέσεις και προτάσεις τη στήριξη του ελληνικού λαού. Επιδίωξή μας είναι μια στιβαρή και σταθερή κυβέρνηση. Στη βάση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα απευθύνει ειλικρινή μετεκλογική πρόσκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να συστρατευθούν στην μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Μένει να φανεί ποιοι πραγματικά θα είναι έχουν τη βούληση και θα είναι σε θέση να το πράξουν.

Best Of

Μαριάννα Νικολαϊδου: Ένα κάδρο εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας, με φωτεινές πινελιές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Στον (αξιοπρεπή) Χάρη Χατζηχαραλάμπους τα… κλειδιά του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Σε μια από τις καλύτερες στελεχιακές επιλογές που έχει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης για μια Ευρώπη… ξεχασμένη, με πολιτικές ηγεσίες με ισχυρό αποτύπωμα

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023, απένειμε...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ πραγματοποίησε εκδήλωση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μαριάννα Νικολαϊδου: Ένα κάδρο εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας, με φωτεινές πινελιές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Το “ευχαριστώ” του (τεράστιου) Νίκου που άλλαξε το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας

Του Αλέκου Ευγενικού Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Στον (αξιοπρεπή) Χάρη Χατζηχαραλάμπους τα… κλειδιά του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Σε μια από τις καλύτερες στελεχιακές επιλογές που έχει...

Η “Παπαστράτος” κάνει πράξη τη “βιομηχανία του μέλλοντος”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, ανακοίνωσε τη...

Ο “σουλτάνος”… της καρδιάς μας. Προβλέψιμος και επιθετικός μονάχα… στα λόγια

Με τον Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε ένα πέπλο παρανόησης, αποπροσανατολισμού...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μαριάννα Νικολαϊδου: Ένα κάδρο εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας, με φωτεινές πινελιές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαϊδου έστειλε τις ιδιαίτερες ευχές για...

Το “ευχαριστώ” του (τεράστιου) Νίκου που άλλαξε το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας

Του Αλέκου Ευγενικού Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο τεράστιος Νίκος Γκάλης απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους του ευχήθηκαν για...

Στον (αξιοπρεπή) Χάρη Χατζηχαραλάμπους τα… κλειδιά του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Σε μια από τις καλύτερες στελεχιακές επιλογές που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, το κυβερνών κόμμα επέλεξε να εμπιστευτεί τα... κλειδιά...