Κικίλιας: Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

 

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε εν μέσω πανδημίας, της μεγαλύτερης κρίσης της Δημόσιας Υγείας που μπορεί να προκύψει. Η χώρα μας είναι όρθια χάρη στις προσπάθειες της κοινωνίας, των γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών, τραπεζοκόμων. Με την οργανωμένη προσπάθεια Κυβέρνησης και κοινωνίας, η Ελλάδα έχει πάει πολύ καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, με μετρήσιμα αποτελέσματα στα «σκληρά» στοιχεία.

Κάποιοι προσπαθούν να παίξουν με τη Δημόσια Υγεία, κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Χτυπάω το καμπανάκι ως Υπουργός Υγείας και θεματοφύλακας του Εθνικού Συστήματος Υγείας: δεν θα τους επιτρέψω με τη συστηματική υπονόμευση να θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Στο Υπουργείο Υγείας παλεύουμε για να κερδηθεί μέρα με τη μέρα, έστω και μια μάχη παραπάνω και να σωθεί ακόμα μια ανθρώπινη ζωή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ, να αποδομήσουν με τη απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά τους την προσπάθεια της χώρας για να σωθούν ζωές.

Χθες στη Βουλή συζητήσαμε για την πορεία της πανδημίας. Πήγαμε, δώσαμε όλα τα στοιχεία. Πόσες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ έχουμε, τους πάνω από 6.000 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που προσλάβαμε. Για το πολλαπλό testing στα νησιά. Τις υπερπολλαπλάσιες αεροδιακομιδές από πέρυσι. Τη στρατηγική σημασία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το πώς εμπλέκεται η  Πολιτική Προστασία, το πώς είναι οργανωμένο το Κράτος.

Και ζητήσαμε από τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μας πουν επιτέλους μήπως βλέπουν κάποια άλλη χώρα ή κάποιο άλλο σύστημα Υγείας, κάποιο άλλο πρόγραμμα που υπερτερεί και θα ήθελαν να ακολουθήσουμε. Μήπως έχουν κάποια σοβαρή πρόταση που θέλουν να καταθέσουν και πολύ ευχαρίστως να την μελετήσουμε και να ενσωματώσουμε κομμάτια της στο πρόγραμμά μας.

Δεν άκουσα τίποτε όλη την ημέρα. Το μόνο που άκουσα ήταν κάποιους να ψελλίζουν μικροπολιτική κριτική για την Κυβέρνηση. Λυπάμαι για αυτό.

Είναι προφανές ότι τα στοιχεία τούς διαψεύδουν, τα σκληρά στοιχεία, δυστυχώς, των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Όταν σε όλο τον κόσμο και στα Βαλκάνια έχει πάρει «φωτιά» η νόσος, όταν στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα κρούσματα ανεβαίνουν. Θα σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Ελλάδα έχει 8.987 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και 243 θανάτους, ενώ έχουν διεξαχθεί στη χώρα 872.550 τεστ. Έχουμε 80 συνανθρώπους μας σε ΜΑΦ και πάνω από 200 στα Νοσοκομεία μας. Πιεζόμαστε στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στο κομμάτι της Μακεδονίας, στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη.

Να σας δώσω στοιχεία και από τις υπόλοιπες χώρες.

Στην Ευρώπη έχουμε 2,5 εκατομμύρια κρούσματα, 190.000 θανάτους. Στο τελευταίο 24ωρο, η Γαλλία κατέγραψε 3.300 κρούσματα, η Ισπανία, 2.500, η Γερμανία, 1.500, η Αγγλία 1.200, η Ρουμανία, 1.100, η Ιταλία, 900.

Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια και οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 823.513, με έξαρση στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία, που μετρούν πάνω από 1.000 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

 

 

Κρίσιμη η τήρηση των μέτρων – Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια, νέοι και μεγαλύτεροι

 

Κανένα παιδί δεν θέλει να κάνει κακό στην οικογένειά του. Κανένας νέος άνθρωπος δεν θέλει άθελά του να βλάψει τους συνανθρώπους του.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ξεχωρίζω τους νέους από τους μεγαλύτερους. Λέω αντίθετα, ότι με το προσωπικό μας παράδειγμα της υπερηφάνειας και του φιλότιμου του Έλληνα, πρέπει να προασπίσουμε την οικογένειά μας, τους ανθρώπους μας.

 

Ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, κυρίως στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, να προσέξουν με τη μάσκα τους και την ατομική τους προστασία, να μην έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να μην γίνει έτσι, άθελά τους, μετάδοση του ιού σε πιο μεγάλες ηλικίες και σε ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Αυτό είναι το στοίχημα, αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία.

 

 

Για το επικουρικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

 

Η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει έτσι ώστε να επεκταθούν όλες οι συμβάσεις όλου του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία μας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το νοσηλευτικό προσωπικό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι για τους επικουρικούς νοσηλευτές που προσελήφθησαν εν μέσω κορονοϊού και πριν, με διαφανείς διαδικασίες θα προχωρήσουμε στη μοριοδότησή τους και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να μείνουν μόνιμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

 

Για την πρόοδο της Επιστήμης στο ζήτημα του εμβολίου

 

Κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο είναι η ελπίδα. Δεν δέχομαι οι συμπολίτες μου να είναι απογοητευμένοι και στο καναβάτσο ή να πιστεύουν ότι αυτή η τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας θα κρατήσει για πάντα.

Η Επιστήμη είναι δίπλα στον άνθρωπο. Όλες οι μεγάλες εταιρείες, δουλεύουν για το εμβόλιο και προσδιορίζουν χρονικά την ολοκλήρωση των φάσεων και άρα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, κάποιες στα τέλη του 2020, άλλες μέσα στο 2021.

Η μέση ελληνική οικογένεια κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τηρώντας τα μέτρα. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι κριτικάρουν ή προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια πρέπει να βγουν και να μας εξηγήσουν: θέλουν να πάμε καλά σε αυτή την κρίση της Δημόσιας Υγείας; Ή μήπως εύχονται να μην πάμε καλά; Τελικά είναι πράγματι δίπλα στον άνθρωπο, στις ευπαθείς ομάδες, σε αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν ή μήπως κινούνται με άλλα μικροπολιτικά συμφέροντα;

 

 

Για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και τις μελέτες της εταιρείας για το εμβόλιο

 

Χθες είχα την τιμή να συναντηθώ με ένα κορυφαίο Έλληνα, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, τον CEO της Pfizer, τον κ. Albert Bourla στην αμερικάνικη Πρεσβεία, παρουσία του Πρέσβη Geoffrey Pyatt.

Αυτή η πολυεθνική εταιρεία επενδύει στη Θεσσαλονίκη και δημιουργούνται 300 θέσεις εργασίας σε πρώτο χρόνο, πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Πιστεύουμε στην έρευνα και στην τεχνολογία, πιστεύουμε στις επενδύσεις και στην μεταρρύθμιση του Κράτους.

Με ενημέρωσε επίσης ο κ. Bourla, ότι η Pfizer μαζί με την Biontech προχωρούν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στη δημιουργία εμβολίου. Από ό,τι καταλαβαίνω, ήδη διαπραγματεύεται μαζί τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών χωρών και από κοινού θα προμηθευτούμε τα εμβόλια, με αλγόριθμο πληθυσμιακό η κάθε χώρα το εμβόλιο που της αναλογεί ως ποσότητα.

Χαίρομαι που υπάρχει άλλη μία μεγάλη εταιρεία, η οποία προχωρά και βρίσκεται κοντά στη διαδικασία να ολοκληρώσει τις έρευνές της. Δεν είναι μόνο αυτή, είναι και η Johnson & Johnson, είναι και η Moderna, είναι και άλλες.

 

 

Για τους ιδιώτες δωρητές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 

Η Ιστορία μας βρίθει από παραδείγματα μεγάλων Ελλήνων ευεργετών που στήριξαν σε δύσκολες στιγμές το ελληνικό Κράτος. Με νοσοκομεία, με γέφυρες, με δημόσια κτίρια, με στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και σήμερα, κάποιοι άλλοι μιμούνται αυτό το παράδειγμα, εν μέσω κρίσης και κορονοϊού. Βρέθηκαν πολλοί ιδιώτες δωρητές και μας βοήθησαν με μόνιτορ, με αναπνευστήρες, με κρεβάτια για τις ΜΕΘ, με δωρεές σε χρήματα, Ιδρύματα τα οποία μας στηρίζουν, μας αγόρασαν μάσκες, μας φτιάχνουν, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κάποιοι θέλουν να απαξιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή να μην βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας, εκεί που μπορεί να βοηθήσει;

Αυτή η λογική είναι και άδικη για τον κόσμο και στρεβλή ως προς την Ιστορία. Δεν θα ξαναγράψουν κάποιοι την Ιστορία μας.

 

 

Για την τουρκική επιθετικότητα

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι δυο μήνες που προηγούνται των αμερικανικών εκλογών είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την κατάσταση στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Όλοι οι ειδικοί προσχωρούν σε αυτή τη θέση. Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι θα λυθούν τα προβλήματά μας με τους γείτονές μας το Νοέμβριο. Ανεξάρτητα το ποια θα είναι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, που χαίρομαι που έχει έρθει και κάνει επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που με ευχαρίστηση ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει ότι και άλλο μεγάλο τύπου αεροπλανοφόρο θα έρθει στη Σούδα και θα το χρησιμοποιήσει ως μόνιμη βάση.

Εμείς τους συμμάχους και φίλους μας τους θέλουμε στην περιοχή, τους Αμερικάνους, τους Γάλλους

Βλέπετε ότι η Κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τον Πρωθυπουργό, σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο κινήσεων, βρίσκεται σε υπερδιέγερση αυτή την εποχή.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, οι χώρες διέπονται από ισχύ και συμφέρον που σημαίνει ότι κανείς δεν μας αγαπάει και κανείς δεν μας μισεί.  Όλοι κοιτάζουν τα συμφέροντά τους και εμείς θα κοιτάξουμε τα δικά μας.

Είμαι πολύ περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές και στηρίζουν τη χώρα. Με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει.

Δυστυχώς, και η ρητορική και οι κινήσεις των γειτόνων μας, δείχνουν επιθετικότητα. Όμως, ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση έδειξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, θυμίζω την κρίση στον Έβρο, ότι και αποτελεσματικοί είμαστε και με επιτυχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που προκύπτουν. Και το κάνουμε αυτό λελογισμένα, χωρίς πομφόλυγες επικοινωνιακές που δεν βοηθούν τα πράγματα είναι σοβαρά.

 

 

 

Για την ανάρτηση του Κώστα Γαβρόγλου

Ο κ. Γαβρόγλου προσέβαλε όλες τις γυναίκες. Θεωρεί ότι είπε κάτι βαθυστόχαστο. Με την πρόφαση ότι ήθελε να καταπολεμήσει προκαταλήψεις και στερεότυπα, έπληξε κατά την άποψή μου ανεπανόρθωτα και την αρετή και τα δικαιώματα.

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Την επανεκλογή Μπακογιάννη στηρίζουν 9 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού

Τη στήριξή τους στην επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων...

Χατζηδάκης: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν...

Χουδαλάκης: Ο Ανδρουλάκης έπαθε… “σαν σήμερα”, με την επέτειο της “Διαύγειας”

Του Μανώλη Κομνηνού   Η εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και έχει γίνει θεσμός, επέστρεψε για δεύτερη φορά, μέσα από...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου Υγείας Μαστού στα social media, η Νατάσα Παζαϊτη απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όσους συμμετείχαν...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον Σεπτέμβριο. Με κυρίαρχο το θέμα των πλημμυρών στην Θεσσαλία, οι πολίτες εμπιστεύθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, την...