Κικίλιας: Μέσα στην κρίση, αυτός που είναι καπετάνιος παλεύει για να σώσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή παραπάνω

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση lockdown στη χώρα για τον επόμενο μήνα

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα. Είχα εξηγήσει ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική διαδικασία.

Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ φονικό επιθετικό ιό, που έχει σαρώσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολύ περισσότερο από τη δική μας. Οι αντοχές των εθνικών συστημάτων Υγείας είναι  πλέον οριακές και το δικό μας σύστημα πιέζεται και σιγά-σιγά η χώρα περνάει στο κόκκινο.

Σήμερα επικοινώνησα με την Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου και με την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr. Andrea Ammon.

Αμέσως μετά, στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έγινε παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης που δέχεται το Ε.Σ.Υ.

Η εισήγηση της Επιτροπής στην Κυβέρνηση είναι lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο μήνα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του την εισήγηση της Επιτροπής.

 

 

Σήμερα έχουμε 1.013 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα

 

Με το έκτακτο σχέδιο το οποίο εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε, έχουμε 1.013 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι ΜΕΘ-non COVID είναι  σήμερα 665 και οι ΜΕΘ-COVID είναι 348.

Νοσηλεύονται στο σύνολο του Ε.Σ.Υ. 1.500 συμπολίτες μας, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Στη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε σε οριακό σημείο και αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες το 72% των ΜΕΘ-COVID και επίσης βλέπουμε κατακόρυφες αυξητικές τάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη και στην Β. Ελλάδα όσο και στην Αττική, κάτι το οποίο μας ανησυχεί και μας οδηγεί στο να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Είναι τόσο ύπουλος ο ιός, που είναι εύκολο τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάξουν άρδην. πριν από 12 μέρες ήταν κατειλημμένο το 20% των ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε 12 μέρες έφτασε στο 80%-90%. Βλέπετε ότι η αύξηση είναι γεωμετρική και αυτό είναι κάτι το οποίο επιστημονικά δυστυχώς επιβεβαιώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι και στις Σέρρες, είναι και στη Λάρισα, είναι και στη Ροδόπη, είναι και στα Γιάννενα και απλώνει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει στηριχθεί μέχρι σήμερα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας έξω από ΜΕΘ, είναι εντυπωσιακό. Ήταν ζητούμενο στη χώρα για χρόνια, το ποιοι θα μπουν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι.

Αυτή την προσπάθεια, την αξία της ανθρώπινης ζωής, την αξία του να μπορέσεις να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας σε ένα συνάνθρωπό σου που κινδυνεύει, εμείς την αξιολογούμε πρώτα και πάνω απ’ όλα.

 

 

Η οργανωμένη Πολιτεία έχει επιτελέσει το καθήκον της μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας

 

Η χρυσή ισορροπία μεταξύ του να μπορέσεις να πείσεις την κοινωνία, τους συμπατριώτες μας, τους ανθρώπους που αγωνιούν, να εμπιστευτούν μία Κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τα μέτρα ή να χαθεί ο έλεγχος και να παίρνεις μέτρα συνέχεια τα οποία δεν εφαρμόζονται, είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και πολύ ιδιαίτερο. Και σε άλλες χώρες, βλέπετε ότι αυτή η ισορροπία έχει χαθεί.

Προφανώς, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αλλά μέσα σε μία πανδημία, σε μία κρίση Δημόσιας Υγείας – μία φορά στα εκατό χρόνια – με πρωτόγνωρες συνθήκες, με επιστημονική τεκμηρίωση, με διαφάνεια, με καλή διάθεση και αποτελεσματικότητα, μέχρι σήμερα η ελληνική Κυβέρνηση και η οργανωμένη Πολιτεία έχει επιτελέσει το καθήκον της. Και το έχει καταφέρει μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

 

 

Άγονη και άτοπη η κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

 

Είναι πολύ μεγάλος πειρασμός για ένα πολιτικό να απαντήσει σε κάτι τόσο λαϊκίστικο, που είναι ενάντια στο δημόσιο καλό και στο δημόσιο συμφέρον. Αλλά δεν θα το κάνω. Είμαι Υπουργός Υγείας αυτή τη στιγμή και η μέριμνά μου είναι για όλη την ελληνική κοινωνία.

Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη γόνιμη κριτική και τις προτάσεις. Προτάσεις δεν έχω δει, κριτική έχω δει. Από κάποιους λίγους είναι γόνιμη, από κάποιους άλλους είναι δυστυχώς μικροπρεπής, μικροπολιτική και κακοπροαίρετη.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εν κινήσει κατάφερε ένα χτυπημένο από την κρίση Εθνικό Σύστημα Υγείας να διπλασιάσει σχεδόν τις ΜΕΘ του εν μέσω κορονοϊού, να προσληφθούν 7.000 υγειονομικοί, οι περισσότεροι να μείνουν στο Ε.Σ.Υ. να προχωρήσουμε και σε άλλες προσλήψεις τώρα.

Να ενισχύσουμε εν κινήσει το Ε.Σ.Υ. και να δώσουμε τη δυνατότητα να έχει τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα τέτοια, όπως λίγες χώρες έχουν. Να έχουμε rapid tests στη χώρα, να έχουμε 500 κινητές μονάδες που πάνε σε συρροές και σε εστίες και έχουν ανακουφίσει την ελληνική κοινωνία, που δεν έχει καμία άλλη ευρωπαϊκή  χώρα.

Όταν λοιπόν έχουμε τρέξει τόσο γρήγορα, κάνοντας τόσα πολλά πράγματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα έλεγα ότι είναι άκαιρη και άτοπη. Μέσα στην κρίση, αυτός που είναι  καπετάνιος παλεύει για να σώσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή παραπάνω και δεν ασχολείται με τις μικροπρέπειες κανενός.

 

Best Of

Στέλεχος μεγάλου κόμματος «φλέρταρε» με την εκλογική αξιοποίηση της«Κιβωτού του Κόσμου»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το πόσο… απροετοίμαστο φάνηκε το πολιτικό σύστημα...

«Ψήνονται» γυναικείες συνεργασίες ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική...

Ανδρουλάκης: Έχουμε άλλες αξίες

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στα...

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το...

Πόσο απέτυχε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε να τη διορθώνει η… Μελόνι

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η διαπίστωση είναι τραγικά μελαγχολική. Η ιδέα...

Ραντεβού για το Παγκόσμιο στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην OPAP Arena

Η απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία σε μοντέρνο και άνετο περιβάλλον Το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στην άλλη...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει με ένταση τον ιστορικό του μέλλοντος, αν και ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη, για το αποτύπωμα...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το γεγονός ότι η... αναλαμπή του Εμμανουέλ Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η "παράσταση"...