Κικίλιας: Η Ελλάδα στέκεται όρθια. Αντέχει

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του Open και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη, καταθέτοντας τις απόψεις του για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 Αξίζουν συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ για την επιχείρηση 3 πολύ δύσκολων αεροδιακομιδών

 

Είχαμε εκπονήσει και ανακοινώσει το σχέδιό μας  όταν υπήρχε τεράστια πίεση καταρχάς στο Νομό Θεσσαλονίκης, τώρα υπάρχει πίεση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πέρα από το ότι από 36 κρεβάτια φτάσαμε, κάνοντας μία συγκλονιστική υπέρβαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα 220 στο Νομό Θεσσαλονίκης και ακόμα περισσότερα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είδατε ότι στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διακομιδές και αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ προκειμένου να μετακινήσουμε περιστατικά είτε από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, είτε από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο γειτονικής γεωγραφικά ΥΠΕ, είτε από την Βόρεια Ελλάδα στην Αττική και στην Αθήνα.

Αυτό έγινε εχθές, ξεκίνησε η επιχείρηση το πρωί, ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος είναι 25 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και έχει φτιάξει ένα δεύτερο συντονιστικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο διαχειρίζεται όλες τις εφημερίες και όλες τις  ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας.

Τρεις πολύ έμπειροι διασώστες συντόνισαν, οργάνωσαν και πέτυχαν, και τους ευχαριστούμε πολύ, να μεταφερθούν τρεις συμπολίτες μας σε κρίσιμη κατάσταση από το Νοσοκομείο της Δράμας στην Καβάλα και από εκεί με C-130 στην Αθήνα και σε τρία Νοσοκομεία της Αττικής, στο Σωτηρία, τον Ευαγγελισμό και το Αττικό.

 

 

Δεν υπάρχει θέμα ημερομηνιών – Συγκλονιστική η προσπάθεια των ανθρώπων του Ε.Σ.Υ. για να μείνει το σύστημα όρθιο

 

Είμαστε σε μία φάση εξέλιξης και διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, η οποία έχει πιέσει πολύ τις κοινωνίες, έχει πιέσει πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προφανώς, έχει βάλει άλλα δεδομένα στον τρόπο στον οποίο προγραμματίζαμε ως οργανωμένη Πολιτεία να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα.

Όπως πολύ σωστά είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει θέμα ημερομηνιών, υπάρχει θέμα του πώς πηγαίνουν τα κρούσματα και η διασπορά και πόσο μειώνονται και το πόσο επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μειωθούν τα περιστατικά τα οποία διακομίζονται στα Νοσοκομεία, να μειωθούν οι διασωληνωμένοι, να μπορέσει να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανάσες.

Στη Βόρεια Ελλάδα πλέον λειτουργεί στο 100% και δοκιμάζεται. Είμαστε πολύ περήφανοι που οι διοικητές μας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι επιστήμονές μας, όλοι μαζί μια γροθιά, σε μια προσπάθεια συγκλονιστική για να είναι  όρθιο το Ε.Σ.Υ..

Θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους αυτούς τους ανθρώπους.

 

 

Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει τη μεγάλη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί

 

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, η κυρία Νίκη Καρατζόγλου, έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά και συνεπικουρούμε και βοηθάμε ο ΥΠΕάρχης Δημήτρης Τσαλικάκης και εμείς από το Υπουργείο Υγείας.

Όταν διοικείς είσαι ψύχραιμος και αντιλαμβάνεσαι και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις μία-μία, όπως έρχονται. Δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και όλος ο Νομός Δράμας και πιέζονται λόγω της διασποράς του κορονοϊού.

Και προφανώς πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, το λέω για μία ακόμη φορά, πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα τους τελευταίους 1-2 μήνες, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο στη Δράμα.

Το Νοσοκομείο Δράμας ξεκίνησε με τρία κρεβάτια ΜΕΘ, έχει 12 κρεβάτια ΜΕΘ τώρα. Έχει δύο πνευμονολόγους, τρεις  παθολόγους, τρεις αναισθησιολόγους. Ο κύριος Τσαλικάκης στέλνει άλλον έναν παθολόγο και έχει στείλει ήδη από την Καβάλα και τα Κέντρα Υγείας του Νομού και 12 γενικούς γιατρούς που είναι  στα ΤΕΠ, εφημερεύουν και στηρίζουν το Nοσοκομείο. Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί και η τοπική κοινωνία μια συγκλονιστική προσπάθεια. Τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και δεν θα αφήσω κανέναν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να διαταράξει ή να ενοχλήσει ή να διασαλεύσει τη μάχη την οποία δίνουν οι Δραμινοί και το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας και όλη η Υγειονομική Περιφέρεια, σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, γιατί μάλλον κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει. Σε μια παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο, η Ελλάδα μας με το χτυπημένο 10 χρόνια Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς επενδύσεις λόγω των μνημονίων και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, στέκεται όρθια, αντέχει.

 

 

Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει μείνει αβοήθητος

 

Πιεζόμαστε στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε διαχειριστεί και έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Για αυτό και δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πολύ σωστά και επαγγελματικά αποφασίζουν οι γιατροί μας, οι διευθυντές των ΜΕΘ και το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ φροντίζει ώστε κάθε μέρα να υπάρχει δυνατότητα και με αμοιβαίες μετακινήσεις και με στήριξη του ενός Νοσοκομείου στο άλλο, να μην μένει κανείς συμπολίτης μας αβοήθητος.

Εξήγησα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ότι όσο και να ενισχυθεί ένα εθνικό σύστημα – 7000 υγειονομικούς έχουμε προσλάβει – και όσα παραπάνω κρεβάτια ΜΕΘ και να δημιουργήσει – τα έχουμε υπερδιπλασιάσει – αν δεν καταλάβουμε ότι είναι μια νόσος που πρέπει να φρενάρουμε τη διασπορά της, να σεβαστούμε τους κανόνες του lockdown, να βοηθήσουμε τους υγειονομικούς μας, ποτέ ένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί να έχει άπειρες δυνάμεις.

Και αυτό αποδείχθηκε στη Βόρεια Ευρώπη ή και σε γειτονικές μας χώρες πολύ πιο πλούσιες από εμάς, με πολύ πιο ισχυρά συστήματα Υγείας, που αντίθετα με εμάς που αντέχουμε ακόμα, κατέρρευσαν. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να μιλήσω για συγκεκριμένες χώρες, πλέον τα έχετε δημοσιεύσει όλα και ξέρουν οι Έλληνες για τι μιλάω.

Πρέπει οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ποια είναι η κατάσταση. Οφείλουν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, τις ευπαθείς ομάδες μέσα στις οικογένειές τους, τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Να τηρούν τα μέτρα, να φοράνε μάσκες.

Βλέπω ότι υπάρχουν περιοχές στην Περιφέρεια μετά από τους ελέγχους οι οποίοι έχουν γίνει και τα στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης, πως αυτό δεν γίνεται σε ποσοστό το οποίο θα θέλαμε και αυτό γεννά περαιτέρω προβλήματα.

 

 

Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα εμβολιαστεί

 

Αυτή τη στιγμή μία εταιρεία έχει ζητήσει έγκριση από τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου, θα ακολουθήσουν και άλλες. Οι εταιρείες θα ζητήσουν έγκριση και από τον ευρωπαϊκό EMA.

Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ECDC είναι ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια. Τα εμβόλια θα έρθουν την ίδια στιγμή ακριβώς που θα εγκριθούν και στη Γερμανία και στη Γαλλία και στην Πορτογαλία και στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι με ένα πολύπλοκο, σύνθετο και πολύ υψηλού επιπέδου δύσκολο πρόγραμμα εμβολιασμού, εμβολιαστικών κέντρων και logistics. Θα εμβολιάσουμε σταδιακά τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες και μετά όλο τον πληθυσμό και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ως κοινωνία σε μία μερική κανονικότητα.

Θα υπάρξει, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, μία εθνική εκστρατεία εμβολιασμού που συμπεριλαμβάνει όλους: Πολιτεία, Εκκλησία, κοινωνικούς φορείς, Ιατρικούς Συλλόγους, Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειακά Συμβούλια, όλους τους ανθρώπους οι οποίοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας πόσο ευεργετικά είναι τα εμβόλια για τη Δημόσια Υγεία και για την υγεία τους, για την άμυνά τους απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό θα το δείτε να ξεδιπλώνεται τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα καταλάβει, θα ενημερωθεί σωστά και τελικά θα εμβολιαστεί. Και θα μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Όλοι το θέλουμε αυτό με ψυχραιμία, με υπομονή, με εγκράτεια και με ασφάλεια.

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...