Κικίλιας: Δώσαμε απαντήσεις σε όσους μιλούσαν για “απείθαρχους Έλληνες”

 

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τοποθετήθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τηρεί τα μέτρα

 

Το θέμα της Δημόσιας Υγείας για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, για εμένα ως Υπουργό Υγείας, για όλα τα μέλη της Κυβέρνησής μας, είναι μακράν η πρώτη προτεραιότητα. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή.

Στο Υπουργείο Υγείας επενδύσαμε στρατηγικά στους ειδικούς, στους κορυφαίους επιστήμονες που έχουμε στη χώρα και μας συμβουλεύουν οριζοντίως και διαπαραταξιακά, σε ό,τι έχει να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας, των οικογενειών μας και των ευπαθών ομάδων.

Στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας – και τους ευχαριστώ πάρα πολύ – πειθαρχούν, στηρίζουν τις οικογένειές τους και αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους γονείς μας, τις ευπαθείς ομάδες και τους εαυτούς μας. Και το κάνουν αυτό με συγκριτικά υπερπολλαπλάσια και καλύτερα αποτελέσματα από οπουδήποτε αλλού.

Σε αυτούς που μας κουνούσαν το δάχτυλο και μιλούσαν για τους απείθαρχους Έλληνες, αποδείξαμε, και γίναμε παράδειγμα προς μίμηση, ότι και μπορούμε να πειθαρχήσουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας.

 

 

Για φαινόμενα απειθαρχίας που παρατηρούνται

 

Είμαι ο πρώτος που είπα, ειδικά στους νέους ανθρώπους, ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο, τους αγαπάμε, είναι η φυσική μας συνέχεια, στηρίζουμε αυτά τα παιδιά.

Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με παραδείγματα και να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί που απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα μας. Δεν είναι τιμωρητικό αυτό, είναι προστατευτικό για την ελληνική κοινωνία. Το ποσοστό αυτών που τηρούν τα μέτρα, είναι τεράστιο έναντι αυτών οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν την κατάλληλη γνώση ή πιστεύουν ότι δεν αξίζει μια ανθρώπινη ζωή.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι νόμοι του Κράτους περί Δημόσιας Υγείας και ο Ποινικός Κώδικας. Εμείς πρώτα θέλουμε να συμβουλεύουμε, θέλουμε να ενημερώνουμε, θέλουμε να στηρίζουμε.  Μετά, εάν και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, προχωρά η Κυβέρνηση δια της Πολιτικής Προστασίας σε συγκεκριμένα μέτρα και φυσικά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ενδεδειγμένες κινήσεις και αποφάσεις τέτοιες, που να διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία.

 

 

Για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης

 

Το 2018 εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Κάναμε εμβολιαστική καμπάνια και  αυξήσαμε τη δυνατότητα της χώρας να εμβολιάζει στα 3 εκατομμύριο πέρσι. Και αυτό έχτισε ένα τείχος ανοσίας για τον ιό της γρίπης και βοήθησε τις ΜΕΘ μας να αντέξουν στον κορονοϊό. Φέτος,  το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4 εκατομμύρια εμβόλια, 1 εκατομμύριο παραπάνω από πέρσι.

Όπως υπάρχει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων–Επιδημιολόγων, υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία έχει ήδη βγάλει το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας. Ο εμβολισμός θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και θα προχωρήσει μέχρι και το Δεκέμβριο. Η Επιτροπή Εμβολιασμών με την οποία θα κάνω συνέντευξη Τύπου, μαζί και με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα εξηγήσει και θα τεκμηριώσει επιστημονικά ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός.

 

 

Για την ασφάλεια πιθανού εμβολίου για τον κορονοϊό

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει, οργανώνει, υπογράφει τα συμβόλαια με τις χώρες και δίνει και 2,7 δις ευρώ για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι προφανές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη εμβόλια χωρίς να έχουν τεσταριστεί, χωρίς να έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, χωρίς να έχουν εγκριθεί. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία τεράστια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία η οποία θα ρίσκαρε τη φήμη της, την αξιοπιστία της και τα κέρδη της, αν θέλετε, φέρνοντας ένα εμβόλιο στην αγορά το οποίο δεν είναι επαρκές ή ασφαλές.

 

 

Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

 

Βρισκόμαστε πάνω από τις 900 κλίνες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή και θα είναι έτοιμες 1200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους. Είναι προφανές ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά και έχουμε υπερπολλαπλάσιες από ό,τι είχαμε πέρυσι.

Η γεωμετρική αύξηση μιας τέτοιας επιδημίας απέδειξε δυστυχώς ότι κανένα σύστημα Υγείας όσο προηγμένο, όσο πλούσιας χώρας και αν είναι, δεν μπορεί να αντέξει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και βαριά περιστατικά. Για αυτό παίρνονται και προληπτικά μέτρα για τη Δημόσια Υγεία, Αυτό κάναμε και στη χώρα μας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Υπάρχουν πάνω από 6.500 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό παραπάνω στα Νοσοκομεία μας. Μεγαλύτερη τεχνογνωσία, φάρμακα, διπλάσιες ΜΕΘ και καλύτερη γνώση του ιού από την πλευρά των επιστημόνων μας. Αλλά εάν δεν συμβαδίσει σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια και η ελληνική κοινωνία, προφανώς και τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά τα οποία θέλουμε.

Εμείς θα πάμε βήμα-βήμα αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, μιλώντας με διαφάνεια στον κόσμο, με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να τα καταφέρουμε. Όσες ΜΕΘ και να χρειαστούν, εμείς εδώ θα είμαστε να προσαρμόσουμε το σύστημά μας.

Εξηγώ όμως πολύ ειλικρινά, ότι στα θέματα της Δημόσιας Υγείας πρέπει να προσέχουμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, γιατί δεν θέλουμε να δούμε ούτε τους γονείς μας, ούτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ούτε τους συνανθρώπους μας με κάποιο υποκείμενο νόσημα ή μια ευπαθή ομάδα να μπουν στη διαδικασία αυτή να βασανιστούν και να κινδυνεύει η ζωή τους.

Δεν είναι «οι μεγάλοι και οι μικροί», «οι καλοί και οι κακοί». Είμαστε όλοι μια γροθιά στην προσπάθεια να τα καταφέρουμε, όπως κάναμε την άνοιξη. Και είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, με προσπάθεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα τα ξανακαταφέρουμε

 

 

Για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

 

Ως Υπουργός Υγείας, έστρωσα το χαλί για συναίνεση στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Και βγήκα ευθαρσώς και ειλικρινώς και τίμησα και ονομαστικά όλους αυτούς τους συναδέλφους μου της Αντιπολίτευσης που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Με την ίδια όμως τόλμη και το ίδιο θάρρος και ειλικρίνεια, καυτηρίασα αυτούς οι οποίοι, με τις μικροπολιτικές τους δηλώσεις και τακτικές, θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

Δεν θα το επιτρέψω. Δεν θα αφήσω κανέναν να διακινδυνεύσει έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Νομίζω ότι  όλοι καταλαβαίνουν την κρισιμότητα των στιγμών, βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας. Η Επιστήμη προχωράει, βλέπουμε ότι είμαστε κάποιους μήνες μπροστά σε ανακαλύψεις επιστημονικές και εμβόλια που θα δώσουν άλλη δυνατότητα στις κοινωνίες μας.

Θα τιμήσω όλους αυτούς οι οποίοι θα στηρίξουν την ελληνική κοινωνία.  Δεν έχει να κάνει με την ελληνική Κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό μου. Έχει να κάνει με τους πολίτες.

Το Υπουργείο Υγείας υπάρχει και τέμνεται εκεί που ξεκινάει η φτώχεια, η ανέχεια, η δυσκολία. Και πρέπει να τους στηρίξουμε όλους.

Όποιος βάζει τρικλοποδιά σε αυτό, θα μας έχει απέναντί του.

 

Best Of

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψή...

Οικονόμου: Η πορεία που έχει ανοίξει η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακοπεί

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους τραπεζίτες

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Παιδικά Χωριά SOS: Εκείνοι που επιλέγουν να αφιερώσουν τον χρόνο τους για να κάνουν τη ζωή κάποιων παιδιών πιο όμορφη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και υψηλής αστάθειας, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) συνεχίζει...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία Τα δύο τελευταία παιχνίδια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται σήμερα. Η...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το Pamesτoixima.gr   Το παζλ της προημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμπληρώνεται σήμερα. Ήδη γνωρίζουμε τα 3 από...