Και όταν περάσει ο κορονοϊός… τι;

Του Γιώργου Παπακώστα

Δημοσιογράφος

Μπορεί ο κορονοϊός να έχει παραλύσει το σύμπαν, παράλληλα όμως, δίνει στον πλανήτη την ευκαιρία να πάρει βαθειά ανάσα! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, παρατηρήθηκε δραματική και απότομη μείωση του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) πάνω από τις πόλεις τις Β. Ιταλίας, από την μέρα που αποφασίστηκε η ελαχιστοποίηση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του κορονοϊού. Την ίδια ακριβώς διαπίστωση είχε κάνει πριν λίγες μέρες και στις κινεζικές πόλεις που είχε πλήξει ο κορονοϊός και είχαν τεθεί σε καραντίνα από την κινεζική κυβέρνηση.

Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από τις μηχανές των αυτοκινήτων, είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο είτε βενζίνη και έχει αρνητική επίδραση στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα των ανθρώπων.

Αν και οι κυβερνήσεις αρνούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά την κλιματική κρίση, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως με έναν ελεγχόμενο και προγραμματισμένο περιορισμό των δραστηριοτήτων θα μπορούσαμε εύκολα να δώσουμε στο περιβάλλον τις ανάσες που χρειάζεται.

Από την άλλη, είναι σχεδόν βέβαιο πως από την στιγμή που η λαίλαπα του κορονοϊού κοπάσει, η ανθρώπινη δραστηριότητα θα υπερδιπλασιαστεί για να καλύψει τις απώλειες από την αδράνεια των τελευταίων μηνών. Και η μόλυνση της ατμόσφαιρας θα επανέλθει ακόμα χειρότερη. Άρα,  μηδέν εις το πηλίκον…