Και ο Λευκός Οίκος, και η Γερουσία. Η διπλή ήττα που τρέμουν οι Ρεπουμπλικανοί

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Μια προσεκτική ματιά στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, δεν μαρτυρά απλώς την προοπτική ήττας του Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μας… υποψιάζει και για την ενδεχόμενη επικράτηση των Δημοκρατικών στη μάχη για τη Γερουσία.

Μεγάλες Πολιτείες-κλειδιά, που του 2016 χάρισαν στον Τραμπ τη νίκη στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, και μαζί το Οβάλ Γραφείο, γέρνουν πλέον σταθερά και με χαρακτηριστικά παγίωσης, προς τον Τζο Μπάιντεν. Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα, το κλίμα που διαμορφώνεται να επηρεάζει καθοριστικά και την παράλληλη μάχη που θα δοθεί τον Νοέμβριο για συγκεκριμένες έδρες της Γερουσίας.

Έδρες που φαίνεται ότι θα αλλάξουν χέρια, χαρίζοντας στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία στη Γερουσία, το Σώμα στο οποίο κυριαρχούν σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, και με δεδομένο ότι το προβάδισμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μεγάλο, οι Δημοκρατικοί μπορεί να βιώσουν τη σπάνια πολιτική ηγεμονία, να έχουν στα χέρια τους τον Λευκό Οίκο και τα δυο Σώματα του Κογκρέσου.

Πρακτικά δηλαδή… θα κάνουν ό, τι θέλουν στις ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι το 2022 και τις Ενδιάμεσες Εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μια διπλή ήττα την οποία τρέμουν οι Ρεπουμπλικανοί

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας