Θ. Φέσσας: Η Ελλάδα να αφήσει πίσω τις στρεβλώσεις του παρελθόντος


 
Γράφει ο Θεόδωρος Φέσσας
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”
 
Η Ελλάδα έχει εξισορροπήσει τα έσοδα με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη. Ελπίζουμε και σοφότερη! Με την ικανότητα να μετουσιώσει όλες τις οδυνηρές εμπειρίες σε σύνεση και συνεργασία, ώστε να γίνει πόλος σταθερότητας και ευημερίας στα Βαλκάνια.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα κυριολεκτικά κατέρρευσαν την τελευταία 10ετία. Από €60 δισ. το 2007 (26% του ΑΕΠ) έπεσαν σε €21,5 δισ. το 2017 (12,6% του ΑΕΠ). Ακόμη δεν διαθέτουμε ένα συνεκτικό σχέδιο επενδυτικής ανάκαμψης.
Η δημόσια διοίκηση δεν υπολογίζει τον επενδυτή, δεν αφαιρεί επενδυτικά αντικίνητρα και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες δουλειές.
Ομως, η αύξηση των επενδύσεων κατά 15% ετησίως είναι μονόδρομος ώστε το επενδυτικό κενό να κλείσει σε 4-5 χρόνια.
Οσο ταχύτερα πετύχουμε ετήσιες επενδύσεις €45 δισ. (20% του ΑΕΠ, όσο και στην Ε.Ε.) τόσο ταχύτερα θα έλθει η ανάκαμψη της οικονομίας, με 200.000 νέες δουλειές. Η επενδυτική αυτή κινητοποίηση ισοδυναμεί με ένα ΕΣΠΑ ετησίως!
Μετά τα μνημόνια, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος είναι αποκλειστικά εθνική ευθύνη. Η βελτίωση των επιδόσεων σε δείκτες όπως «επίδραση της φορολογίας στις επενδύσεις» (η Ελλάδα παγκοσμίως στην 137η θέση έναντι 79ης της Ε.Ε.), «χρήσεις γης» (145η θέση έναντι 37ης της Ε.Ε.), «επίλυση δικαστικών διαφορών» (131η θέση έναντι 34ης της Ε.Ε.), «διοικητικά βάρη» (130ή θέση έναντι 98ης της Ε.Ε.) πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.
Η διεθνής επενδυτική ανταγωνιστικότητα είναι τόσο ισχυρή που η βελτίωση της Ελλάδας κατά 19 θέσεις στο Doing Business δείχνει πρακτικά ασήμαντη. Η Ε.Ε.-28 επίσης βελτιώθηκε 10 θέσεις, παραμένοντας 30 θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα.
Ενα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για εγχώριες βιομηχανικές επενδύσεις είναι προϋπόθεση για την αύξηση της συνεισφοράς της στο 12% του ΑΕΠ (9% σήμερα), αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία).
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα στο 20%.
Καίριος στόχος μας πρέπει να γίνει η προσέλκυση του απαραίτητου ύψους και μίγματος επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες. Και κυρίως να αποτρέψουμε το πισωγύρισμα στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, στην πολιτική πόλωση που θα οδηγήσει στην οικονομική αστάθεια και θα μεταφραστεί αμέσως σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού εκτοπίσματος και νέα περίοδο περιδίνησης και ανέχειας.
Η δουλειά που μένει να γίνει για τον μετασχηματισμό σε μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών είναι πολλή και απαιτητική.
Η ευθύνη πλέον για τη θεμελίωση της βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας και της κοινωνίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια όλων μας.
Οι προκλήσεις για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όπως και για τις υπεύθυνες δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι σήμερα ιδιαίτερα αυξημένες. Ξεκινούν από την αναθεώρηση κρίσιμων άρθρων του Συντάγματος, διατρέχουν όλες τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και τα πεδία της οικονομίας και φτάνουν μέχρι την ψηφιακή επανάσταση που επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα και στη χώρα μας. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε πλέον καλά. Απομένει η υλοποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο συμβολικός αλλά και ουσιαστικός ρόλος των εξαγγελιών και τοποθετήσεων που θα πραγματοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία κατά τη φετινή Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για την οικονομία και τη χώρα.
Οι εξαγγελίες θα δώσουν το στίγμα προθέσεων στους επενδυτές και στις αγορές. Οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων πρέπει να πιάσουν τόπο, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω της για πάντα τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι