Θεοδωρικάκος: Να βγει η χώρα από αυτή τη δοκιμασία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που φέρνει η πανδημία, εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν το Κράτος πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά ωφέλιμο για τους πολίτες και την οικονομία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

«Σε αυτήν την προσπάθεια, θέλουμε αρωγό την Αυτοδιοίκηση, η οποία τον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναβαθμίσει, σημαντικά, το δημόσιό της ρόλο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως το Υπουργείο Εσωτερικών συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επισημαίνοντας, ιδιαίτερα, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: «Έχουμε, ήδη, εντάξει εννέα έργα, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ, τα οποία τρέχουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

«Η Θράκη είναι στην καρδιά όλων των Ελλήνων και είναι πιο Ελλάδα από την Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Θέλουμε την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χώρο βιώσιμης, οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας όλων των κατοίκων που ζουν σε αυτήν».

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες, που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός, είπε πως επιβάλλουν ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη, ζητώντας, στη συνέχεια, από την Αυτοδιοίκηση να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση. «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να περιοριστούν, να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Το να βγει η χώρα από αυτήν τη δοκιμασία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», είπε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι κοινωνικές δομές των Δήμων, διότι όπως είπε: «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν τελειώνουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό σε δέκα ημέρες. Η μάχη αυτή θα τραβήξει πολλούς μήνες». Υπενθύμισε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το εμβόλιο, που όλοι αναμένουν ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του έτους, αλλά, όπως σημείωσε, χρειάζεται σχέδιο και «οι πρωτοβουλίες στήριξης των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των αδυνάμων πολιτών και της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να συνεχιστούν, να πολλαπλασιαστούν, να ενταθούν, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να γίνει στην πράξη -ακόμη περισσότερο- ένας πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, δίνοντας στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου, να καλυφθούν οι απώλειες από δημοτικά τέλη, που δεν πρέπει να πληρώνουν επαγγελματίες κι επιχειρήσεις των οποίων, λόγω των μέτρων, η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή.

Όσο για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως συνεχίζεται, κανονικά, η υλοποίησή του, και έχουν, ήδη, ενταχθεί σε αυτό έργα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από όλη την Ελλάδα.

Τα εννέα έργα, ύψους 31 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

1. «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας» (14.547.500 €)
2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης αναγνώρισης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας (3.000.000 €)
3. Βελτίωση τοπικού οδικού δικτύου Χώρας-Αλωνίων στο Δήμο Σαμοθράκης (713.000 €)
4. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Παγγαίου (2.500.000 €)
5. Διευθέτηση υδατορεμάτων Δήμου Αβδήρων (2.449.366 €)
6. Συμπλήρωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Αλεξανδρούπολης  (2.500.000 €)
7. Έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην πόλη Ορεστιάδας (2.499.500 €)
8. Κατασκευή κτιρίου αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού σχολείου Διομήδειας στο Δήμο Αβδήρων (1.490.881 €).
9. Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού (Ο.Τ. 822) στο Δήμο Δράμας (1.231.296 €).

Best Of

Στέλεχος μεγάλου κόμματος «φλέρταρε» με την εκλογική αξιοποίηση της«Κιβωτού του Κόσμου»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το πόσο… απροετοίμαστο φάνηκε το πολιτικό σύστημα...

«Ψήνονται» γυναικείες συνεργασίες ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική...

Ανδρουλάκης: Έχουμε άλλες αξίες

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στα...

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το...

Πόσο απέτυχε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε να τη διορθώνει η… Μελόνι

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η διαπίστωση είναι τραγικά μελαγχολική. Η ιδέα...

Ραντεβού για το Παγκόσμιο στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην OPAP Arena

Η απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία σε μοντέρνο και άνετο περιβάλλον Το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στην άλλη...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει με ένταση τον ιστορικό του μέλλοντος, αν και ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη, για το αποτύπωμα...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το γεγονός ότι η... αναλαμπή του Εμμανουέλ Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η "παράσταση"...