Θα μπορούσε να συμβεί; Μια καθυστερημένη… ρεβάνς από την Ιστορία, με τον Αλ Γκορ Πρόεδρο των ΗΠΑ (το 2020)


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Η βαριά ήττα των Ρεπουμπλικανών στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, με το κόμμα του Αβράαμ Λίνκολν να χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, “γεννά” ήδη γεγονότα.
Μπορεί η αρχική γραμμή άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ και του Λευκού Οίκου, να οικοδόμησε το επιχείρημα της “μισής ήττας”, λόγω της διατήρησης της πλειοψηφίας στο άλλο Σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία, όσο περνάει ο καιρός ωστόσο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εμπεδώνουν ότι, διαμορφώνονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή το 2020.
Στις προεδρικές εκλογές, τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, και το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιχειρήσει να τον… εκδιώξει από το Οβάλ Γραφείο, έχοντας βρει τον κατάλληλο υποψήφιο.
Από την πλευρά των Δημοκρατικών, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 πολιτικοί θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Πρακτικά ωστόσο, το μεγάλο και μάλλον ακλόνητο φαβορί είναι ο Τζο Μπάιντεν, εφόσον πάρει τη μεγάλη απόφαση. Εκείνη που… προσπέρασε το 2016, με τα… γνωστά αποτελέσματα, και τη σοκαριστική ήττα της Χίλαρι Κλίντον απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.
Υποψήφιος-όνειρο, μπροστά στον οποίο ο Τζο Μπάιντεν θα παραμέριζε, είναι ο “νέος Κένεντι”, Μπέτο Ο’ Ρουρκ, που έχει ήδη εξασφαλίσει την… ευχή του Μπαράκ Ομπάμα, και φαντάζει ως ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, αν και όχι απόλυτα συμβατός με την κομματική κανονικότητα.
Υπάρχει ωστόσο ακόμη ένα όνομα, που εσχάτως επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή και την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τον “εφιάλτη του περιβάλλοντος”.
Ο Αλ Γκορ, ο άνθρωπος που το 2000 έχασε… περίεργα την Προεδρία των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, και έκτοτε αφιέρωσε τη δημόσια παρουσία και ρητορική του στην προστασία του περιβάλλοντος, θεωρείται για πολλούς στην Ουάσινγκτον η ιδεώδης επιλογή. Τουλάχιστον μέχρι να… ωριμάσει ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ.
Με μια υποψηφιότητα Γκορ, δεν θα είχε πρόβλημα κανείς. Ούτε τα ζεύγη Ομπάμα και Κλίντον, ούτε ο Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος βέβαια επιμένει ότι, έχει “τελειώσει” με τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.
Το… Οβάλ Γραφείο ωστόσο, δεν το έχει ρωτήσει. Πολύ περισσότερο, υποτιμά τις απρόσμενες προτεραιότητες που ΄κάθε φορά θέτει η Ιστορία ως προνομιακή συγκυρία.
Αν μάλιστα, βρεθεί δίπλα του ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, ως υποψήφιος Αντιπρόεδρος, οι Δημοκρατικοί θα έχουν ένα ψηφοδέλτιο-όνειρο. Και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Αλ Γκορ να αρνηθεί το κάλεσμα του πεπρωμένου.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος