Θα ακολουθήσει ο Παυλόπουλος το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μόνος εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τον Χρήστο Σαρτζετάκη, που δεν θα του επιτραπεί να διεκδικήσει μια δεύτερη, συνεχόμενη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Πρέπει δηλαδή να ταξιδέψουμε στο μακρινό, σύνθετο, πολωτικό και άβολο 1990, για να βρούμε μια αντίστοιχη περίπτωση με το… δράμα που περνάει ο σημερινός ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. 30 χρόνια πριν… Όχι και άσχημα.

Ένα καλό ερώτημα λοιπόν, στη σκιά του άγαρμπου κλίματος που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα για τον Προκόπη Παυλόπουλο, με την παράταξη στην οποία αφιέρωσε πολλές δεκαετίες πολιτικής διαδρομής, να μην τον στηρίζει, και να βλέπει να τον λοιδωρούν πρόσωπα που, επίσης επί δεκαετίες, βρέθηκαν απέναντι στην Κεντροδεξιά, είναι το κατά πόσο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε “μαθητής” και στενός συνεργάτης του Εθνάρχη. Ο οποίος, το ακόμη πιο μακρινό 1985, ενοχλημένος από το εις βάρος του παιχνίδι από τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραιτήθηκε και δεν ολοκλήρωσε την πρώτη θητεία του. Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο “με το δεξί”, όπως ανέφερε το σχετικό, ιστορικό πρωτοσέλιδο της “Βραδυνής”, και επέστρεψε θριαμβευτής το 1990.

Οι συνθήκες φυσικά δεν είναι αντίστοιχες. Τόσο σε επίπεδο… μεγέθους προσώπων, όσο και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έγινε… Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν “έπαιξε” με τον Προκόπη Παυλόπουλο, απλώς επέλεξε να μην τον στηρίξει για μια δεύτερη θητεία.

Μένει να αποδειχτεί αν, το κλίμα χλεύης και απαξίωσης που μεθοδικά φιλοτέχνησαν το τελευταίο διάστημα κάποιοι, εις βάρος του Προκόπη Παυλόπουλου, θα τον οδηγήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα του “δασκάλου”. Και, όπως και το 1985, θα δούμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρεί από το αξίωμα, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής