• 7 Ιουλίου, 2020

Η ώρα της κρίσης για τον… "Βασιλιά Μπίμπι" στις εκλογές του Ισραήλ


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, οι εκλογές αυτές αφορούν τον ίδιο. Τον ίδιο και μόνο. Οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές άνοιξαν στο Ισραήλ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διεκδικεί μια πέπτη θητεία στην πρωθυπουργία, εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς, που άγγιξαν τον ίδιο και την οικογένειά του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, το απόλυτο “γεράκι” της Μέσης Ανατολής, έχει ως βασικότερο αντίπαλο τον άλλοτε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Μπένι Γκαντζ, και παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι, στο τέλος οι δυο τους θα συγκροτήσουν συμμαχική κυβέρνηση.
Το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αναμένεται ωστόσο να καταγράψει ορατές απώλειες στη νέα Κνεσέτ, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό καινούριας κυβέρνησης διαρκούν… παραδοσιακά μερικές εβδομάδες.
Ο “Βασιλιάς Μπίμπι”, όπως αποκαλείται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βλέπει τις κάλπες ως δημοψήφισμα για τη δική του παρουσία στα πολιτικά πράγμαστα του Ισραήλ, επιχειρώντας να μετριάσει τις ρωγμές τις οποίες έχει υποστεί λόγω σκανδάλων, αξιοποιώντας ζητήματα ασφάλειας, αλλά και… δώρα από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, και τον χαρακτηρισμό του Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατικής οργάνωσης.
Μια αναμέτρηση με την Ιστορία…

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...