Η ώρα της εκδίκησης (του Σόιμπλε)…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Είναι τόσο πεισματάρης, που στο πίσω μέρος του μυαλού του σεργιανίζει ζωηρή και θυελλώδης η προοπτική της εκδίκησης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε για περισσότερο από μια δεκαετία το κεντρικό θεμέλιο της πολιτικής ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Σε δεδομένες συγκυρίες μάλιστα, όπως για παράδειγμα με την ελληνική κρίση, δέχτηκε πρόθυμα να υποδυθεί τον ρόλο του… κακού, ώστε η πολιτικός που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, να βγει αλώβητη.

Όχι επειδή την αγαπούσε. Αλλά επειδή ο ίδιος, κοιτάζοντας τον καθρέφτη της πολιτικής διαδρομής του, θεωρεί τον εαυτό του ως την… εικόνα της ταυτότητας του μεγαλύτερου κόμματος στην Ευρώπη. Των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Εκείνος, ένας από τους ιδεολογικούς “πατέρες” του εγχειρήματος της ενοποίησης της Ευρώπης, ώστε να εξελιχθεί σε… φορέα υλοποίησης των στρατηγικών επιδιώξεων του Βερολίνου.

Μια αναίμακτη εισβολή, με μόνιμα χαρακτηριστικά και συνέπειες. Το σχέδιο πέτυχε, εκεί όπου απέτυχαν δυο φορές ιστορικά οι Γερμανοί, όταν επένδυσαν στη δύναμη των όπλων. Όχι κι άσχημα, χερ Σόιμπλε.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ήταν το μυαλό πίσω από τη βιτρίνα της πολιτικής ηγεμονίας του Χέλμουτ Κολ. Εκείνος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε την Επανένωση των δυο Γερμανιών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, με την απόπειρα δολοφονίας που τον άφησε καθηλωμένο σε αναπηρικό καρότσι.

Διαδέχτηκε τον Σόιμπλε στην ηγεσία του κόμματος, δεν έγινε ωστόσο ποτέ Καγκελάριος, επειδή αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος της αποκάλυψης του σκανδάλου με τα “μαύρα ταμεία” του CDU. Το σκάνδαλο που αποκάλυψε η… προστατευόμενη του Κολ και του ίδιου, Άνγκελα Μέρκελ.

Εκείνη η στιγμή στη συγκυρία, επανέρχεται σήμερα στη σκέψη του Σόιμπλε. Η… μίνι-Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ αποχωρεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, και η δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που… ορκίζεται πίστη στον ίδιο, είναι έτοιμη για τη ρεβάνς της οριακής ήττας του Δεκεμβρίου του 2018.

Ο Φρίντριχ Μερτς μοιάζει έτοιμος να ολοκληρώσει την… εκτέλεση της πολιτικής κληρονομιάς της γυναίκας που τον οδήγησε σε… αυτοεξορία, από το 2009 μέχρι το 2018. Και θα το κάνει για να χαρίσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το χαμόγελο της ικανοποίησης για μια ιστορική ρεβάνς.

Με ό, τι θα συνεπάγεται για την Ευρώπη και… την Ελλάδα, μια δεξιά στροφή της Γερμανίας, την εποχή της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος