• 19 Ιανουαρίου, 2021

Η (ψυχολογική) νίκη του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στην… καθυστερημένη Ευρώπη

 Η (ψυχολογική) νίκη του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στην… καθυστερημένη Ευρώπη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Ο… κλόουν, λοιπόν. Αυτό δεν ήταν το παρατσούκλι του στα χρόνια της δημοσιογραφίας, τότε που ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε ύμνους για την Αρχαία Ελλάδα και ονειρευόταν να ανατρέψει την πολιτική ηγεμονία του μπλερισμού, μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Τζορτζ Όσμπορν;

Η… παλιοπαρέα τα κατάφερε, η Ιστορία θα αποτιμήσει τη διαδρομή και την προσφορά του καθενός, ο σημερινός ένοικος του… καθιστικού από το οποίο πέρασαν κάποτε ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Μάργκαρετ Θάτσερ ωστόσο, δικαιούται να… κουνάει το δάχτυλο.

Μια φιγούρα… αντι-επικοινωνιακή και προφανώς ασυγκράτητη, με φυσική ροπή προς την αμετροέπεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξιδεύει ήδη στις σάλπιγγες της Ιστορίας του μέλλοντος το όνομά του, ως εκείνος που έφερε πρώτος, νωρίτερα από κάθε άλλον ηγέτη, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον λαό του. Κι αν οι ΗΠΑ… δεν μετρούν, καθώς ο ηττημένος Ντόναλντ Τραμπ έχει συρρικνωμένο κίνητρο για να κερδίσει τον αγώνα ταχύτητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγάλη ταπεινωμένη.

Μονάχα ο… φανατικά σε εγρήγορση Βλαντιμίρ Πούτιν κατάλαβε τον αντίκτυπο της πρωτιάς του Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε επίσης να ανακοινώσει την έναρξη εμβολιασμών στη Ρωσία.

Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία ξεκινάει τους εμβολιασμούς, η … καθυστερημένη Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στα… χρονοδιαγράμματά της. Τη σκανδαλιστική γραφειοκρατία της. Την αδυναμία ευελιξίας… όταν τα πράγματα αλλάζουν.

Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρίνουν ως… ακατάλληλο το εμβόλιο. Ότι δεν θα του δώσουν έγκριση κυκλοφορίας. Ότι θα απορρίψουν.

Θα το εγκρίνουν. Με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων, σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία. Επομένως, ο Μπόρις Τζόνσον, τα κατάφερε. Νίκησε. Τους πρόλαβε όλους. Συνεχίστε τώρα τη συζήτηση για το… Brexit.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...