Η ψήφος των επόμενων εκλογών ως… σφαίρα


 
Του Μάνου Οικονομίδη
[email protected]
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018
 
 
 
Η διαδικασία της… μαιευτικής, για να οδηγηθεί ένας πολίτης, από τη χαλαρότητα του καναπέ του, μπροστά στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, είναι μακρά, σύνθετη και «επώδυνη».
Απαιτεί συνέπεια και επιμονή από τα κομματικά επιτελεία. Απαιτεί όμως και κάτι άλλο: Ευκρινή αποτύπωση των πραγματικών προτεραιοτήτων που έχουν οι Έλληνες, στον επίλογο της οκταετούς εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.
Ποιές είναι λοιπόν αυτές οι προτεραιότητες; Και πόσο εύκολο είναι να τις ιχνηλατήσουν εγκαίρως πολιτικά και κομματικά επιτελεία, τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένα στη ζύμωση και επομένως στην κατανόηση με πλατιές μάζες;
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Για τα κομματικά επιτελεία, το καταλαβαίνει κανείς πιο εύκολα. Στα χρόνια της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων, η χώρα-μαιευτήριο της Δημοκρατίας βίωσε το διαρκές πένθος της «συγκατοίκησης» στους Θεσμούς, με ένα πολιτικό προσωπικό κατώτερο των περιστάσεων και της συγκυρίας. Αν όχι, παντελώς ακατάλληλο.
Αναφορικά με τις προτεραιότητες της κοινωνίας, ο πληθυντικός είναι… ευγενείας. Στην πραγματικότητα, οι προτεραιότητες έχουν εξατομικευτεί. Αφορούν πρωτίστως τον καθένα από εμάς, και δευτερευόντως το συλλογικό υποκείμενο που χαρτογραφείται ως ενιαία κοινωνία.
Το Μνημόνιο, με τα δεινά που συσσώρευσε στην Ελλάδα, οδήγησε στην περαιτέρω αποξένωση και απομόνωση της κοινωνίας. Οι περισσότεροι κλειστήκαμε στον εαυτό μας, και ξεχάσαμε ότι… κάτι υπάρχει εκεί δίπλα. Η υπόλοιπη κοινωνία.
Κάπως έτσι, δεν υπήρξε σοβαρή χαρτογράφηση των νέων δεδομένων, δεν διαμορφώθηκαν καινούριες τάσεις και ρεύματα, που να οδηγήσουν σε θεαματικές ανατροπές, δεν απαιτήσαμε τους καλύτερους με δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας, αλλά ανεχτήκαμε όσους… ήταν διαθέσιμοι.
Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως και σε εκείνες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε στα χέρια μιας μια ιστορικά ενδιαφέρουσα ευκαιρία.
Να διαφοροποιήσουμε την αρχιτεκτονική σκέψης και προτεραιοτήτων, που παγίως χαρακτηρίζουν την εκλογική συμπεριφορά μας. Να δούμε στον καθρέφτη του μέλλοντος, περισσότερους πρωταγωνιστές και συναγωνιστές, από την απλή αποτύπωση του δικού μας ειδώλου.
Να παραμερίσουμε τη φθορά της παρακμής. Κατανοώντας ότι, πράγματι, η ψήφος μπορεί να είναι περισσότερο ισχυρή από μια «σφαίρα».
 

Written by

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας