• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Η χρονιά των… τρελών (που πιστεύουν ότι, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο)


 
Του Μάνου Οικονομίδη
 
[email protected]
Facebook: Manos Oikonomidis
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018
 
 
Το κινεζικό ημερολόγιο, διεκδικεί διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία στη διάχυση συμβολισμών και προσδοκιών, στον πρόλογο κάθε καινούριας χρονιάς, δίνοντάς της και έναν συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.
 
Η χρονιά του δράκου, του αλόγου, του φιδιού, και άλλες… χαριτωμένες αναφορές, ετεροπροσδιορίζουν εδώ και χρόνια την ψυχοσύνθεση κοινωνιών, ειδικά εκείνων που είναι εγκλωβισμένες στο πάθος για την αναζήτηση και εξήγηση του μεταφυσικού.
 
Ας ορίσουμε λοιπόν το 2019, που έφτασε… καλπάζοντας, ως χρονιά… των τρελών. Εκείνων που πιστεύουν ότι, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο).
 
Η πατρότητα της σχετικής διαπίστωσης ανήκει στον εμβληματικό Στιβ Τζομπς. Ίσως τον τελευταίο διάσημο, ο οποίος προσέφερε στην ανθρωπότητα καινούριες ιδέες, και τους διαφορετικούς δρόμους που ανοίγουν συνήθως οι ιδέες αυτές.
 
Ο «Ντα Βίντσι» των τρεχουσών γενεών λοιπόν, μας είχε προτρέψει να επαινέσουμε τους τρελούς. Τους διαφορετικούς. Εκείνους που σεργιανίζουν στο περιθώριο από επιλογή. Όσους αντιστέκονται στον πειρασμό της ρουτίνας, και διεκδικούν μερίδιο στην ανατροφοδοτούμενη εξέγερση συνειδήσεων και συμπεριφορών.
 
Σύμφωνα με τον Στιβ Τζόμπς, όσοι είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, στο τέλος καταφέρνουν… να αλλάξουν τον κόσμο.
Η αλλαγή άλλωστε, δεν είναι συγκυριακή ή μονοθεματική. Είναι διαρκής, πολυεπίπεδη και αλληλοσυμπληρούμενη.
 
Σε μια εποχή βαθιάς σύγχυσης, ακραίου αποπροσανατολισμού και ασυγχώρητης υποτίμησης αισθητικής και ηθικής, κάθε κερδισμένη συνείδηση, αποτελεί διαρκές κέρδος για τη συλλογικότητα της κοινωνίας.
 
Μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν. Μακριά από τις διαιρέσεις και το μίσος. Μακριά από την τύφλωση του εθνικού διχασμού.
 
Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, όπως μας προέτρεπε επίμονα ο Μαχάτμα Γκάντι.
 
Ξεκινώντας… από χθες.
 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...