Η υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά και άλλων ξένων ηγετών, σε διακήρυξη αρχών και προσωπικοτήτων της Δύσης


 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Ο ΄πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι μεταξύ των ξένων ηγετών που βάζουν την υπογραφή τους σε μια διακήρυξη αρχών και προσωπικοτήτων της Δύσης, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με μακρά εμπειρία στο διεθνές σκηνικό, ο οποίος διατηρεί και σήμερα έντονη δραστηριοποίηση εκτός συνόρων, προσθέτει και το δικό του αποτύπωμα, δίπλα σε εκείνο των Τζο Μπάιντεν, Τόνι Μπλερ, Πάολο Τζεντιλόνι, Τζον Μπένερ, Μπομπ Ντόουλ, Μαντλίν Ολμπράιτ, Λίον Πανέτα, Τζο Λίμπερμαν, Σούζαν Ράις, Γιόσκα Φίσερ, Μανουέλ Βαλς και άλλων, σε μια διακήρυξη-υπόσχεση ενότητας και αποφασιστικότητας, από την πλευρά προσωπικοτήτων του δυτικού κόσμου.
Η διακήρυξη αναφέρει τα εξής:
 
 

Η διακήρυξη 

Επαναβεβαιώνοντας τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση – Μια Υπόσχεση Ενότητας και Αποφασιστικότητας

Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε ευγνώμονες κληρονόμοι του μεταπολεμικού καθεστώτος της διατλαντικής ασφάλειας που μας κληροδότησαν οραματιστές Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες εμπνευσμένοι από κοινές αξίες και ενωμένοι ενάντια στις κοινές απειλές.

Συμπαρατασσόμαστε υπέρ  της υπεράσπισης της πολύτιμης συμμαχίας των δημοκρατιών – και των συνθηκών, των θεσμών και των κανόνων της – που έχει διατηρήσει την ειρήνη και έχει προάγει την ευημερία από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα.

 Ως μαθητές της Ιστορίας, γνωρίζουμε πολύ καλά το τρομερό κόστος που καταβλήθηκε όταν αυτές οι αρχές δεν γίνονταν σεβαστές και δεν προστατεύονταν. Αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ουσιαστική μας συμμαχία – και αρνούμενοι να επιτρέψουμε τις αναπόφευκτες διαφορές που προκύπτουν ακόμη και μεταξύ των στενότερων εταίρων να θέσουν σε κίνδυνο τον δεσμό μας – χρησιμοποιούμε την ευκαιρία αυτή, όταν οι βασικές υποθέσεις αμφισβητούνται και, κάποιες φορές, υποβαθμίζονται, να δεσμευτούμε ξανά  στις αρχές στις οποίες βασίστηκαν τα έθνη μας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το σκοπό αυτό, είμαστε ενωμένοι επαναβεβαιώνοντας:

· Τη δέσμευσή μας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία τιμωρούνται οι παραβιάσεις των συνόρων, οι νομικοί μηχανισμοί έχουν την εξουσία να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ σέβονται την εθνική κυριαρχία, και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

· Την εμπιστοσύνη μας στο ΝΑΤΟ-το απαραίτητο προπύργιο της ειρήνης και της ασφάλειας για σχεδόν 70 χρόνια – και την εκτίμησή μας για την ανεκτίμητη στρατηγική αξία του οργανισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους 28 διατλαντικούς συμμάχους του.

· Το σεβασμός μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία – από την ίδρυσή της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα έως τη σημερινή της 28μελή οργάνωση – κράτησε την ιστορικώς διασπασμένη Ευρώπη ολόκληρη και ελεύθερη και αποδείχθηκε το πιο φιλόδοξο και επιτυχημένο ειρηνευτικό έργο στη σύγχρονη ιστορία.

·  Την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, επιβολής του νόμου και υπηρεσιών ασφαλείας, της Δύσης, στων οποίων τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την ανταπόκριση, όλοι βασιζόμαστε για να μας προστατευθούμε  από κινδύνους ξένους και εγχώριους, κρατικής και μη κρατικής προέλευσης.

· Την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για εξτρεμισμό, ξενοφοβία και κάθε μορφή φανατισμό.

· Τη διατήρηση ελεύθερου και ανεξάρτητου τύπου, την παρεμπόδιση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, και την αποτροπή προσπαθειών εκλογικής παρέμβασης.

Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή, παροτρύνουμε άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς ηγέτες που μοιράζονται τις ανησυχίες και τις πεποιθήσεις μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την υπόσχεση – και να συνεργαστούν, οι ενδιαφερόμενοι σε δημοκρατικές κοινωνίες, να συμμαχήσουν ενάντια σε κοινούς κινδύνους και να επιδιώξουν κοινές ευκαιρίες σε έναν εξελισσόμενο κόσμο.

 

Written by

Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής