Η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης περιλαμβάνει… προσευχές

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Στη βιβλιογραφία της επιστήμης της πολιτικής επικοινωνίας, η αναλυτική χαρτογράφηση της επικοινωνίας των θρησκειών αποτελεί τον… ελέφαντα στο δωμάτιο.

Όχι άδικα και όχι απρόσμενα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα δόγματα… τα βρήκαμε, και… θα τα βρουν και οι γενιές που θα ακολουθήσουν τις δικές μας, στην εξελικτική διαδρομή της ανθρωπότητας.

Η θρησκεία φτάνει αδιαμεσολάβητα, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, στον πυρήνα της ύπαρξης ενός ανθρώπου. Και διαχειρίζεται τις αβεβαιότητές του. Γι’ αυτό και ο θρησκευτικός λόγος ακούγεται περισσότερο και αφήνει ανεξίτηλα ίχνη στο ακροατήριο.

Μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, από τα οποία η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δείχνει να… μην κατάλαβε πολλά πράγματα, αρκετοί αναλυτές στην ήπειρό μας, την τόσο συναρπαστική ως σύνθεση της διαφορετικότητας των κοινωνιών μας, περιμένουν… θεία παρέμβαση.

Όχι… από εκεί ψηλά, αλλά από τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς ο Πάπας της συνείδησης έχει καταφέρει μεθοδικά και με συνέπεια να ενσωματώσει στη ρητορική του την ανάγκη μιας κοινωνικής στροφής της Ευρώπης. Πιο κοντά στις καινούριες προτεραιότητες που ανέδειξε η κρίση.

Εκεί λοιπόν φτάσαμε. Στις… προσευχές.

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος