Η στρατηγική του Τζο Μπάιντεν για να… διώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Η… Μεγάλη Πέμπτη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά χωρίς τον μανδύα του εκκλησιαστικού θρήνου. Τα ρεπορτάζ των παραδοσιακών ΜΜΕ στις ΗΠΑ… βαζουν στοίχημα ότι αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Αμερικής, διεκδικώντας το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει της αναμέτρησης του 2020.
Τότε δηλαδή που, εκείνος, ο Μπέρνι Σάντερς ή κάποιος άλλος, θα επιχειρήσει να εκδιώξει τον Ντόνανλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, μετά από μια μόλις μ μια θητεία, ακριβώς όπως συνέβη το 1992, με τον Μπιλ Κλίντον να νικάει τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.
Η υποψηφιότητα Μπάιντεν ήταν… σίγουρο στοίχημα, τα ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν πολλά. Ο Αμερικανός πρώην Αντιπρόεδρος της διακυβέρνησης Ομπάμα, κάνει το μεγάλο βήμα με… χρονοκαθυστέρηση. Το 2016, συγκλονισμένος από την τραγική απώλεια του γιου του, αλλά και υπό την ασφυκτική πίεση του Μπαράκ Ομπάμα, έκανε πίσω για χάρη της Χίλαρι Κλίντον. Με τα… γνωστά αποτελέσματα, και τον πολιτικό θρίαμβο του Ντόναλτ Τραμπ.
Σήμερα, ο Μπάιντεν μοιάζει να… έχει αργήσει. Απ’ τη μια ο Μπέρνι Σάντερς δείχνει να έχει εδραιωθεί στην κοινωνική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, πιάνοντας το νήμα από την εσωκομματική μάχη του 2016 απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Απ’ την άλλη, οι βασικοί συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα στρέφονται σήμερα στον Πιτ Μπούτιτζεζ και τον Μπέτο Ο’ Ρουρκ.
Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν δεν ανησυχεί. Και υποστηρίζει ότι ο έμπειρος πολιτικός θα παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να ενώσει την Αμερική, και να κλείσει τις πληγές διχασμού της κοινωνίας, που άνοιξε αυτά τα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν μπορεί να πείσει ως ο «στοργικός παππούς της Αμερικής». Και βασικά, αν η σημερινή Αμερικη χρειάζεται αυτό το πολιτικό αφήγημα για να απαλλαγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020, και να γυρίσει σελίδα.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...