• 18 Ιανουαρίου, 2021

Η στρατηγική του Πομπέο για να “κληρονομήσει” το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από τον Τραμπ

 Η στρατηγική του Πομπέο για να “κληρονομήσει” το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από τον Τραμπ

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Ακόμη και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πιστεύει σοβαρά ότι η πεισματική αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θα αποτρέψει δηλαδή τον Τζο Μπάιντεν από το να… στρογγυλοκαθίσει στο Οβάλ Γραφείο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τόσο ο ίδιος ο 450ς Πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και πληθώρα στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ωστόσο… κάνουν το κομμάτι τους. Ενσαρκώνουν ρόλους, με το μυαλό και τη στρατηγική στόχευση στην επόμενη ημέρα. Στο ποιός θα βρεθεί μπροστά από τους άλλους, με φόντο τη διεκδίκηση της επιστροφής στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αν το αποφασίσει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει το αυτονόητο προβάδισμα. Πιθανότατα ωστόσο θα έχει προκαλέσει συναισθηματικό χάσμα στη σχέση του με το “βαθύ κόμμα”, και επομένως η μάχη θα φαντάζει χαμένη εκ τω προτέρων, ειδικά αν ο Τζο Μπάιντεν δεν διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, και περάσει τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις.

Περισσότερο πιθανό είναι να προσπαθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει κάποιον “τραμπικό” στη θέση του. Όχι τόσο τα παιδιά του, τον… τζούνιορ ή την Ιβάνκα, αλλά ένα πρόσωπο που “να λέει κάτι” στη γραφειοκρατία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μάικ Πενς, ο Τεντ Κρουζ, ο Τομ Κότον, ο Μάρκο Ρούμπιο, και άλλοι, Γερουσιαστές, Βουλευτές και Κυβερνήτες της νεώτερης γενιάς, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν τέτοιο ρόλο.

Γι’ αυτό και ο Μάικ Πομπέο… πήρε προβάδισμα έναντι όλων, με τον στρατηγικό ελιγμό του να μην αναγνωρίσει επίσημα την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Ο έμπειρος πολιτικός από το Κάνσας, δεν μιλάει απλά ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μιλάει και με την υστεροφημία του πρώην Διοικητή της CIA. Και του κατεξοχήν εκπροσώπου του “βαθέως κόμματος” στη διακυβέρνηση Τραμπ, ως… δικλείδα ασφαλείας.

Η μάχη για το ποιός θα κληρονομήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ξεκίνησε ήδη…

Κονδυλία Ορτανσίου

Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας

Διαβάστε Ακόμα...