Η Ρένα Δούρου προειδοποιεί: "Το χθες θέλει να ξαναβυθίσει την Περιφέρεια Αττικής σε απουσία από τα δημόσια δρώμενα"


 
«Διεκδικούν την Περιφέρεια άνθρωποι που βρέθηκαν επί μακρόν σε θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουν ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα έργου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ένα τέτοιο πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στην εκπομπή Ekloges24, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τον δημοσιογράφο Κώστα Μαραβελίδη, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η ίδια προσέθεσε: «Έχουμε πεισμώσει. Και θέλουμε να ανανεώσουμε την εντολή των πολιτών για παρουσία στο τιμόνι της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας μας, απέναντι σε εκείνους, η ψήφος προς τους οποίους θα ξαναβυθίσει την Περιφέρεια σε απουσία από τα δημόσια δρώμενα. Με τη ‘Δύναμη Ζωής’, η Περιφέρεια Αττικής απέκτησε λόγο, ρόλο και παρουσία. Από το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι εκείνο του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο».
Αναφερόμενη στο έργο της θητείας της, τόνισε: «υλοποιήσαμε μια σειρά από προωθητικές παρεμβάσεις, στον Πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, στην επιχειρηματικότητα και τις υποδομές, καθώς και στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ως απάντηση στην κρίση Δημοκρατίας που βιώνουμε μαζί με την εθνική κρίση».
Η Περιφερειάρχης παρατήρησε επίσης σχετικά με την απλή αναλογική ότι «θα υποχρεωθούμε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, ώστε να διοικηθούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Η πρώτη θητεία θα είναι δύσκολη, καθώς είναι ανθρώπινο να φοβάσαι τις αλλαγές».
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:
Δυστυχώς, δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Υπάρχει καχυποψία της κεντρικής εξουσίας προς την Αυτοδιοίκηση, και μια αντιπαλότητα ανάμεσα στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Με τον Κλεισθένη χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα.
Η παράταξή μας, η ‘Δύναμη Ζωής’ είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις συνεργασίες. Εμείς, μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Δοκιμαστήκαμε από τη διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ-Λαϊκής Ενότητας, ενώ έχουμε στις τάξεις μας ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Θυμάμαι που μου έλεγαν… «Δούρου αυτοκτονείς πολιτικά», όταν ξεκαθάρισα ότι θα δρομολογήσουμε λύσεις και θα χαράξουμε χωροταξικό σχεδιασμό. Η πατρίδα μας πλήρωνε στο παρελθόν μεγάλα πρόστιμα, που βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών.
Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε μια προβληματική κατάσταση, χωρίς Περιφερειακό Σχεδιασμό και με μόνο 4 μεγάλα εργοστάσια, που είχε συμφωνηθεί να λειτουργούν με συγκεκριμένες ποσότητες. Αποκαταστήσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, και δρομολογήσαμε σύγχρονες μεθόδους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις οποίες χρηματοδοτεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν συνεχίσουμε και στην επόμενη θητεία της διοίκησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από χώρες που εντάχθηκαν πολύ αργότερα από εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν Δήμοι – καλά παραδείγματα, όπως οι Δήμοι Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Όπως ο Δήμος Κυθήρων, με τους 2 υπερσύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Υπάρχουν και αρνητικά παραδείγματα, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος αύξησε την εισαγωγή σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και δεν προώθησε την ανακύκλωση.
Να κριθούμε από τους πολίτες από όσα έχουμε κάνει στην πράξη και όχι από αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε.
Το Πεδίο του Άρεως έχει αλλάξει ριζικά σήμερα, σε σχέση με την τραγική κατάσταση την οποία παραλάβαμε, ενώ αντίστοιχες σημαντικές παρεμβάσεις κάναμε στο Αττικό Πάρκο και στο Πάρκο Τρίτση.
Υπήρξαν και άλλες φορές στο παρελθόν που το Πεδίο του Άρεως είχε αναταχθεί. Προσπαθήσαμε λοιπόν να ενώσουμε το νήμα με εκείνες τις όμορφες μνήμες. Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αντιμετωπιστούν παραβατικές συμπεριφορές, καθώς και με σημαντικούς θεσμούς της Πολιτείας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τον ΣΕΓΑΣ, πολιτιστικούς φορείς. Ανοίξαμε μετά από δεκαετίες και το Άλσος Οικονομίδη, στο οποίο, με συγκίνηση θυμάμαι ότι πήγαινε ο πατέρας μου. Έτσι, η δική μας γενιά δένεται με τις αναμνήσεις των προηγούμενων. Διαμορφώθηκαν τα εχέγγυα για να μην επιστρέψει το Πεδίο του Άρεως στην προηγούμενη κατάσταση, ακριβώς και λόγω της συμμετοχής πολλών φορέων.
Η διοίκηση Δούρου δεν είχε «τους δικούς της Δημάρχους», γι’ αυτό και δώσαμε ό, τι μας ζήτησαν οι Δήμοι, χωρίς κομματικές διακρίσεις. Σήμερα βέβαια, λόγω των εκλογών, βλέπω με απογοήτευση ορισμένους να το αποσιωπούν. Όταν δεν ικανοποιείς το αίτημα ενός Δημάρχου, δεν τιμωρείς τον Δήμαρχο, επειδή τυγχάνει να έχεις διαφορές μαζί του. Τιμωρείς την τοπική κοινωνία.
Χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία, διαφορετικά είμαστε αθωράκιστοι. Προετοιμάσαμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ο Υπουργός κ. Φάμελλος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Είχαμε κάνει διεθνή συνέδρια για ακραία καιρικά φαινόμενα, και πολλοί που μας άσκησαν εκ των υστέρων κριτική για τις εθνικές τραγωδίες, μας είχαν λοιδορήσει.
Η Αυτοδιοίκηση είναι υποστελεχωμένη.
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο, όχι μονάχα για την Αττική, αλλά συνολικά για τη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής εμβέλειας, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, και θα φέρει επενδύσεις στην εθνική οικονομία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες, προκειμένου να βρεθεί μια διοίκηση να το υλοποιήσει.

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Την επανεκλογή Μπακογιάννη στηρίζουν 9 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού

Τη στήριξή τους στην επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων...

Χατζηδάκης: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν...

Χουδαλάκης: Ο Ανδρουλάκης έπαθε… “σαν σήμερα”, με την επέτειο της “Διαύγειας”

Του Μανώλη Κομνηνού   Η εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και έχει γίνει θεσμός, επέστρεψε για δεύτερη φορά, μέσα από...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου Υγείας Μαστού στα social media, η Νατάσα Παζαϊτη απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όσους συμμετείχαν...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον Σεπτέμβριο. Με κυρίαρχο το θέμα των πλημμυρών στην Θεσσαλία, οι πολίτες εμπιστεύθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, την...