Η Ρένα Δούρου ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του πολιτισμού


 
Σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη της διεθνούς Διάσκεψης περί Μνημειακότητας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Θεματική Ενότητα «ΕΛΠ12 Τέχνες Ι: Ελληνικές Εικαστικές Τέχνες, Επισκόπηση Ελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας» του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 4 έως τις 6 Απριλίου 2019.
Η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα φαίνεται σαν αγαπάμε τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά δεν την επισκεπτόμαστε. «Αυτήν την αντίφαση και την αποσπασματική, συχνά μυωπική, αντιμετώπιση της προβολής του πάντα ένδοξου παρελθόντος μας, προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας να γεφυρώσουμε αποδίδοντας τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση και την απαραίτητη θεσμική υπεράσπιση παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες», τόνισε η Περιφερειάρχης. «Τόσο στην ενίσχυση ενός ενιαίου και ει δυνατόν κοντινά αισθητικά δικτύου ώστε τα σύνορα των Δήμων να μην μοιάζουν με σύνορα χωρών όσο και στην αναβάθμιση των μάλλον παραμελημένων περιοχών της Αττικής παρά τον δεδομένο πλούτο αρχαιολογικών μνημείων, μύθων και ιστοριών όπως ενδεικτικά η Ελευσίνα» συνέχισε η ίδια.
Η Ρένα Δούρου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από τη μέχρι σήμερα σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής:
· Καταρχάς θεσπίσαμε Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, θέση που εξέλιπε προκλητικά παρά την αιώνια ρητορική περί βιομηχανίας και άλλα συμπαθή, ενώ στις συναντήσεις που κάναμε είδαμε και συζητήσαμε δημιουργικά με όλους σχεδόν του επίσημους, και μη, εκπροσώπους τεχνών και γραμμάτων ώστε να διαμορφώσουμε πολιτιστική στρατηγική και να αναπτύξουμε συλλογική δράση.
· Πάντοτε σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο και τις υπηρεσίες του, επίσης σε τροχιά συνδιαμόρφωσης καθώς τα πρώην ΕΣΠΑ νυν ΠΕΠ ανήκουν πλέον στις Περιφέρειες. Πολύ επιγραμματικά τα χρήματα που στρέψαμε σε πολιτιστικές επεμβάσεις μέσα από ίδιους πόρους, ΕΣΠΑ και απευθείας προγραμματικές συμβάσεις για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ποσοστό πολλαπλάσιο όλων των άλλων περιφερειών – πιστεύω και αθροιστικά – και φυσικά του ποσού που αναλογεί παραδοσιακά πλέον στον χαμηλό προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου.
· Το έργο για το “Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης” με συνολικό προϋπολογισμό 1.743.820,82 ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου ιστοχώρου για το Μουσείο της Ακρόπολης και την παρουσίαση της συλλογής 10.000 αντικειμένων του Μουσείου, με 24 διαδραστικές και διαδικτυακές ψηφιακές εφαρμογές σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού στον φυσικό χώρο του Μουσείου.
· Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την επανασύνδεση της πόλης με το παράλιο μέτωπο στη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το διαθέτει τόσο πλουσιοπάροχα ως προέκτασή της αλλά συνάμα δεν είχε οργανική σχέση μέχρι σήμερα. Και μάλιστα με μια ποιητική διάθεση προσέγγισης στον δημόσιο χώρο που ανοίγει πλέον στο κοινό, δεν αναφέρομαι μονάχα στο εμβληματικό Φαληρικό Δέλτα σε σχέδια Ρέντζο Πιάνο αλλά και στα 700 στρέμματα στα Λιπάσματα Δραπετσώνας που απαλλοτριώνουμε, στο όμορο Καστράκι και στην ανακαινισμένη γειτονιά με την Ηετιώνεια Πύλη κοκ.
· Ενισχύουμε την ανάδειξη ιστορικών – πολιτιστικών διαδρομών όπως εμφατικά το νήμα και το ίχνος της Ιεράς Οδού, εκτεταμένο από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού ως τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Με τεράστιο αδρανές κτιριακό και ιστορικό φορτίο που σταδιακά αναδεικνύεται μέσα από μελέτες και υλοποιήσιμα έργα που χρηματοδοτούνται από ΠΕΠ και με προγραμματικές συμβάσεις. Όπως και στον ιστορικό άξονα της οδού Πειραιώς, άμεσα θα προκηρυχτεί και ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη επτά κομβικών σημείων του.
· Πρωταγωνιστούμε επίσης στην ανάδειξη των ενάλιων μνημείων με τη θέσπιση χωροθετημένων επισκέψιμων ναυαγίων της κλασικής εποχής στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
· Υλοποιούμε 4 πολύ σημαντικά σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με πόρους ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για δράσεις πολιτισμού.
· (…) Ολοκληρώνω αναφερόμενη σε ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Φιλμογράφιση όλων των μνημείων της Αττικής με την πρόσφατη ομόφωνη έγκριση του ΚΑΣ που δημιουργεί νέα δεδομένα για την προβολή τους, τη σχέση τους με το ευρύ κοινό και παράπλευρα με την εκπαιδευτική τους διάσταση. Η αρχή μάλιστα έγινε με το μνημείο της Ακρόπολης!

Best Of

Νέες «γαλάζιες» συμμαχίες στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει...

Η Σιμητροπούλου δικαίωσε την εμπιστοσύνη Ανδρουλάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι από τα νέα...

Μητσοτάκης: Η ΝΔ επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική αντοχή

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred...

Οι άκαρπες κρούσεις στον Σακελλαρίδη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι από τα πρόσωπα...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Πού είσαι Βασίλη Λυριτζή (να δεις το κατάντημά τους)…

Του Νίκου Φυλάγγελου   Δεν συνηθίζεται με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται...

Η Μαρία Κονταξή δίνει προστιθέμενη αξία στο ΕΡΤnews, με την εκπομπή της για τα διεθνή

Του Μανώλη Κομνηνού   Η "επιστροφή" της Μαρίας Κονταξή και στο...

Νέες «γαλάζιες» συμμαχίες στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει...

Η Σιμητροπούλου δικαίωσε την εμπιστοσύνη Ανδρουλάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι από τα νέα...

Γ. Χαρβαλιάς: Οι πρωταγωνιστές των μεγάλων σκανδάλων

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Αν αυτοί οι ξένοι που...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Πού είσαι Βασίλη Λυριτζή (να δεις το κατάντημά τους)…

Του Νίκου Φυλάγγελου   Δεν συνηθίζεται με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας να αντιστέκονται στη φθορά. Να μην υποκύπτουν στον πειρασμό...

Η Μαρία Κονταξή δίνει προστιθέμενη αξία στο ΕΡΤnews, με την εκπομπή της για τα διεθνή

Του Μανώλη Κομνηνού   Η "επιστροφή" της Μαρίας Κονταξή και στο μετερίζι της δημόσιας τηλεόρασης, σε συνδυασμό με την παρουσία της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, δίνει...

Νέες «γαλάζιες» συμμαχίες στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει παραπέμψει στα τέλη της άνοιξης, με τις αρχές του καλοκαιριού του 2023 τις εθνικές εκλογές,...