• 15 Ιουλίου, 2020

Η “πρώτη φορά” του Τραμπ (με κενές θέσεις σε προεκλογική συγκέντρωση)

 Η “πρώτη φορά” του Τραμπ (με κενές θέσεις σε προεκλογική συγκέντρωση)

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ο πόλεμος συνεχίζεται. Μάλλον όμως, αυτή η μάχη χάθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ. Στον επίλογο της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τούλσα της Οκλαχόμα, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο Λευκός Οίκος και τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ… αντάλλαξαν βολές για το μέγεθός της.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν και καταγράφουν εικόνες με πλήθος μικρότερο του αναμενομένου. Και σίγουρα μικρότερο από τις συνήθεις συγκεντρώσεις οπαδών του Τραμπ, όπου… δεν έπεφτε καρφίτσα. Για πρώτη φορά, στο εσωτερικό του σταδίου υπήρχαν κενές θέσεις, ενώ και έξω από αυτό, η συγκέντρωση κόσμου ήταν μικρότερη των προσδοκιών, με αποτέλεσμα ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ να ακυρώσει τον αρχικό σχεδιασμό για ομιλία στον εξωτερικό χώρο.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων, μπορούσε να διακρίνει κανείς ότι έλειπαν οικογένειες με παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί φοβήθηκαν τον κίνδυνο του συνωστισμού, λόγω του κορονοϊού.

Οι επιτελείς του Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησαν τα συστημικά ΜΜΕ ότι φόβισαν τους πολίτες. Και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε με σκληρά λόγια για τους διαδηλωτές που προκάλεσαν επεισόδια έξω από το στάδιο.

Κατά τα λοιπά, η ρητορική Τραμπ ήταν η αναμενόμενη χλευαστική για τον Τζο Μπάιντεν, και καταγγελτική για όλους τους αντιπάλους του. Από τους Δημοκρατικούς μέχρι την Κίνα.

Η ομάδα Τραμπ προσδοκούσε ότι η συγκέντρωση στην Τούλσα θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο. Το πλήγμα για την αυτοπεποίθηση του σημερινού ενοίκου του Οβάλ Γραφείου.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...