Η πρώτη (μεγάλη) συνθηκολόγηση του Μπάιντεν με την “αριστερή πτέρυγα”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Οι… πανηγυρισμοί της Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ στο Twitter, για την επιλογή του Τζο Μπάιντεν να προωθήσει τον Ρον Κλάιν ως Προσωπάρχη του… δικού του Λευκού Οίκου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Όπως αναμενόταν, ο Εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε τους συμβιβασμούς σε εσωκομματικό επίπεδο. Και η συνθηκολόγηση με την “αριστερή πτέρυγα” ήταν η πλέον… επείγουσας ανάγκης.

Η νεαρή Βουλής της Νέας Υόρκης, ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Ουόρεν είναι τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της εσωκομματικής “αντιπολίτευσης” του Δημοκρατικού Κόμματος. Και καθώς το δίδυμο Σάντερς-Ουόρεν είναι εμφανώς φθαρμένο και “τοξικό”, το… κουμάντο το κάνει πλέον η “μικρή σερβιτόρα” και η “ομάδα” νεαρών γυναικών Βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, που εκπροσωπούν μειονότητες.

Με την πλειοψηφία στη Γερουσία να έχει χαθεί, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου στις δυο έδρες της Τζόρτζια, και με τις ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων να είναι οριακές, η “αριστερή πτέρυγα” γνωρίζει ότι μπορεί να κρατάει… όμηρο τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρον Κλάιν, νέος εν αναμονή Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ανήκει στη “γραφειοκρατία” του Δημοκρατικού Κόμματος. Στενός φίλος και πολυετής συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν,  Προσωπάρχης του Γραφείου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ την οκταετία Ομπάμα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του Έμπολα, ανήκει στους μετριοπαθείς κεντρογενείς, που… δεν ενοχλούνται από τους ριζοσπαστικούς.

Γι΄αυτό και επελέγη.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος